Pe 13 mai, Tribunalul București l-a condamnat pe fostul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru mai multe infracţiuni: luare de mită, constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru abuz în serviciu, el fiind achitat pentru spălare de bani.
Sentinţa a fost contestată, iar procesul se va relua la Curtea de Apel.
Din motivarea instanței reise că una din probele care au dus la condamnarea lui Sorin Oprescu a fost discuția înregistrată pe holul DNA, imediat după ce a fost ridicat de mascați, când ar fi încercat influențarea anchetei. Explicațiile fostului edil nu au învins-o pe judecătoarea Iosefina Pârvu, care a precizat că întrebarea lui Oprescu avea categoric semnificația mitei, potrivit g4media.ro.
„Discuția cu inculpatul X, purtată pe holul DNA- înregistrată cu mijloace tehnice DNA – a fost explicată de inculpat în sensul că pentru a-și lămuri starea de șoc și confuzie în care se afla, crezându-l pe acesta <<o victimă precum persoana sa>>, l-a întrebat dacă <<bancnotele erau marcate>>, primind drept răspuns doar o înclinare a capului (ÎNTREBARE CARE CATEGORIC ARE SEMNIFICAȚIA MITEI ) pe care nu a înțeles-o ca fiind afirmație sau negație. După consultarea avocatului său, care l-a îndrumat să nu dea nici o declarație, a transmis această îndrumare și inculpatului X. Discuția din duba penitenciarului s-a limitat la discuții legate de familie, contestând că i-ar fi spus acestuia să nu dea nici o declarație” se arată în motivarea publicată de g4media.ro. Tot din document reiese că ceilalţi inculpaţi au recunoscut că împărţeau mita cu Sorin Oprescu.
Dosarul Sorin Oprescu
Pe 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză au fost judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, Ion Niţă şi Romeo Albu.
Bani din bugetul Primăriei Capitalei
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Cornel Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.
DNA îl acuză pe fostul primar că, în 2014, a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, „persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”.
„In acest sens, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuţiile de Primar al Municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor competenţi din cadrul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiaşi inculpat”, arată procurorii, în rechizitoriu.
Prima tranșă din mită
Pe 05 septembrie 2015, Sorin Oprescu ar fi primit de la Bogdan Cornel Popa suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Tot atunci, spun procurorii DNA, fostul primar, după ce a primit banii, a trimis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-şi achita o obligaţie contractuală.
Cetățeanul TV