Anul acesta vor începe lucrările de modernizare pe Barbu Văcărescu, de întregire a buclei de întoarcere a tramvaiului 5 de la Aeroportul Băneasa, dar și pe Bulevardul Basarabia, au declarat pentru Cetateanul.net surse din cadrul Primăriei Capitalei.
”Trebuie ca anul acesta să înceapă lucrările de modernizare a părții carosabile și a liniei de tramvai de pe Bulevardul Barbu Văcărescu și de finalizare a buclei de la aeroport. Cel puțin bucla de întoarcere a tramvaielor ar trebui să fie gata la jumătatea anului, pentru că se așteaptă redeschiderea Aeroportului Băneasa”, au precizat sursele citate.
La întrebarea de ce, de atâția ani, nu s-a finalizat bucla cu pricina, sursele au răspuns că ”directorii din Primărie care au încurcat lucrurile au fugit”, dând de înțeles că printre aceștia s-ar afla Ion Dedu, directorul Direcției Transportrui a Municipalității în perioada când primar general era Sorin Oprescu. Tot sursele citate au mai precizat că lucrările de modernizare pe Barbu Văcărescu vor dura mai mult, pentru că ”lucrările sunt mai complexe, trebuie o proiectare serioasă”. Nu în ultimul rând, tot anul acesta ar urma să înceapă și lucrările de modernizare pe Bulevardul Basarabia din Estul Capitalei, pe unde tramvaiele abia mai circulă, din cauza stării deplorabile a liniilor.
Așa se întâmpla și cu tramvaiul 5, până acum un an și jumătate. Pe Bulevardul Barbu Văcărescu, porțiunea cuprinsă între intersecția cu Șoseaua Ștefan cel Mare și Pasajul Băneasa, liniile nu au mai fost înlocuite de la instalarea lor, în anii 80. De notat că înainte tramvaiul 5 circula pe Șoseaua Floreasca și abia ulterior au fost mutate șinele pe Barbu Văcărescu.
Modernizare pe Barbu Văcărescu. O buclă neterminată
Revenind în zilele noastre, linia tramvaiului 5 fusese modernizată pe Bulevardul Aerogării, adică între Pasajul suprateran Băneasa de peste linia ferată București-Constanța (sediul Elvila a lui Viorel Cataramă) și Aeroportul Băneasa. La capăt de linie, tramvaiele nu întorceau normal, pe bucla care fusese proiectată, pentru că aceasta nu a fost finalizată nici până azi, ci în mijlocul străzii, unde vatmanul cobora și se ducea în celălalt capăt al vehiculului, pentru a o lua în sens contrar.
Pentru această manevră, RATB (actuala STB) avesa nevoie de tramvaie cu dublă cabină, la ambele capete ale sale. După cum a dezvăluit Cetateanul,net încă de la vremea respectivă, RATB avea în dotare doar patru tramvaie cu dublă cabină funcționale, care circulau pe linia 5.
Între timp însă, se finalizaseră lucrările de modernizare pe Șoseaua Pantelimon și pe Șoseaua Iancului, cu linie nouă de tramvai, supraînălțată și delimitată de restul părții carosabile. Numai că și aici ”finalizarea” lucrărilor s-a făcut după modelul din Băneasa, adică bucla de întoarcere la la Cora Pantelimon nu a fost făcută nici până astăzi. Aici trebuia construit un terminal park&ride, ceea ce nu s-a mai întâmplat, din cauza problemelor cu legea pe care le-a avut patronul constructorului, firma Tehnologica Radion, Teodor Berna.
Tabloul se prezenta în felul următor: aveam linii noi de tramvai pe Șoseaua Pantelimon care rugineau nefolosite. Și asta pentru că și aici era nevoie de tramvaie cu dublă cabină, dat fiind că la Cora Pantelimon nu era (și nu este nici acum) buclă de întoarcere. Cum am arătat mai sus, RATB avea doar patru astfel de vehicule funcționale, care deja circulau pe linia lui 5.
Modernizare pe Barbu Văcărescu. Inaugurare fără finalizare
La un an și ceva de la preluarea mandatului de primar general, Gabriela Firea avea nevoie de o inaugurare, însă nu prea avea la ce să taie panglica. Și atunci a apărut ideea salvatoare să inaugureze lucrările de modernizare pe Șoseaua Pantelimon, chiar dacă ele nu fuseseră finalizate. În treacă fie spus, am mai văzut inaugurări ”pe bucăți” și cu alte prilejuri – bunăoară când Ludovic Orban și Radu Berceanu au tăiat paglicile, ca miniștri ai Transporturilor, pe același tronson din Autostrada Soarelui, primul pe un sens, al doilea pe celălalt.
Zis și făcut. În aceeași zi de 23 septembrie 2017, RATB și Primăria Capitalei au anunțat că, după patru ani de zile, ”ca urmare a finalizării lucrărilor edilitare de pe Şoseaua Pantelimon, începând de sâmbătă, linia de tramvaie 55 este reînfiinţată şi va funcţiona între terminalele ,Granitul şi Piaţa Sf. Vineri, iar linia navetă de autobuze 655 se desfiinţează”.
Pe de altă parte, RATB a anunţat, tot atunci, suspendarea liniei 5 de tramvai şi înfiinţarea unei linii navetă de autobuz, cu indicativul 605, care urma să funcţioneze între terminalele „Complex Comercial Băneasa” (Băneasa Shopping City, mall-ul lui Pui Popoviciu, care acum s-ar putea întoarce la statul român) şi „Piaţa Sf. Vineri”, pe traseul: Şos. Bucureşti-Ploieşti, Bd. Aerogării, Str. Aviator Şerbănescu, Str. Barbu Văcărescu, Str. Tunari, Str. Alecu Russo, Bd. Dacia, Str. Vasile Lascăr, Str. Armand Călinescu, Str. Paleologu, Calea Moşilor, Str. Sf. Vineri.
Modernizare pe Barbu Văcărescu. Vin vremuri grele pentru corporatiști
Cu alte cuvinte, Gabriela Firea a trimis cele patru tramvaie cu dublă cabină în ”trashumanță” pe termen nelimitat din Băneasa în Pantelimon, cu toate că ar fi putut cumpăra în regim de urgență alte vehicule (noi sau la mâna a doua) pe care să le introducă pe linia 55, fără a desființa linia 5.
Una peste alta, lucrările de modernizare pe Barbu Văcărescu vor bulibăși traficul și așa supraaglomerat din Pipera, casa corporatiștilor. În zonă abia ce a fost ianugurată porțiunea de 3,3 km din Autostrada București-Ploiești care se descarcă în Șoseaua Petricani, iar abia în toamnă au început lucrările de supralărgire la două benzi pe sens a Străzii Fabrica de Glucoză. Dacă vor mai începe și lucrările de modernizare pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu, și ele aflate în planurile Municipalității, să te ții haos…
Cetățeanul TV
– cele patru tramvaie cu dublă cabină în ”trashumanță”–
Vreti sa spuneti 14, nu 4. STB detine 14 garnituri de tramvai bidirectionale. Numai pe 55 circula zilnic vreo 10 garnituti. Cum ati putea crede ca toata ziua intre Sf. Vineri si Granitul pe 55 circula doar 4 garnituri?