luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăInvestigațiiAchiziții publiceEXCLUSIV În atenţia DNA! CNADNR aruncă pe fereastră şase milioane de euro...

EXCLUSIV În atenţia DNA! CNADNR aruncă pe fereastră şase milioane de euro pentru studiul de fezabilitate la un drum expres care va fi construit abia peste 15 ani

-

drum expresO ştire aparent banală, despre construcţia unui drum expres care să lege Constanţa de Tulcea şi Brăila, a trecut aproape neobservată, în contextul în care prime time-ul televiziunilor era ocupat cu transmisiuni în direct despre accidentul de elicopter de pe lacul Siutghiol şi alegerile interne din PNL. Dar, atenţie! Cazul este de competenţa DNA, dacă autorităţile române respectă ceea ce şi-au asumat în faţa oficlialilor de la Bruxelles. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) vrea să dea peste şase milioane de euro pentru a face studiul de fezabilitate la un drum expres care va fi construit abia după 2030. Un studiu de fezabilitate este valabil maximum patru ani.

Studiul de fezabilitate pentru construcţia unui drum expres care să lege Constanţa de Tulcea şi, în continuare, de Brăila va costa până la 6,2 milioane de euro, construcția efectivă a șoselei urmând să coste peste 1 miliard de euro a anunţat CNADNR.

Segmentul de drum vizat este parte a DN 22, în lungime de aproape 300 km, care traversează judeţele Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Construcţia acestui drum expres, inclusiv a unui pod la Brăila, are o valoare estimată de aproape 1,37 miliarde de euro, potrivit datelor din varianta revizuită a raportului privind Master Planul de Transport.

„Necesitatea şi oportunitatea investiţiei rezultă din caracteristicile tehnice şi de exploatare ale drumului naţional 22, pe sectorul km 287+400 – km 86+356, care nu corespund normelor tehnice în vigoare prevăzute pentru un drum naţional expres. Se va face conexiunea drumului expres cu varianta de ocolire Constanţa în nodul rutier de la Ovidiu şi cu podul peste Dunăre în zona Brăila – Măcin”, se precizează în caietul de sarcini aferent procedurii.

Amenajarea drumului expres va contribui la dezvoltarea economiei şi a turismului în zonă, se mai arată în document. Acordul de realizare a studiului de fezabilitate pentru realizarea acestui drum expres are o valoare estimată de 19 milioane de lei fără TVA, la care se vor raporta ofertanţii în elaborararea propunerii financiare, şi poate fi suplimentat cu 3,4 milioane de lei prin achiziţia unor servicii similare, potrivit unui anunţ al CNADNR.

Proiectul are o durată de 12 luni şi va fi finanţat cu fonduri europene nerambursabile şi bani de la bugetul de stat. Serviciile vor fi adjudecate prin licitaţie deschisă, pentru preţul cel mai scăzut, iar termenul pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 6 februarie.

Nota de plată, achitată de două ori pentru acelaşi drum expres

Toate bune şi frumoase până acum. Toţi cetăţenii din sud-estul României au deschis şampania, la auzul veştii că vor putea ajunge mai repede cu maşina, de la Constanţa la Tulcea, pe un drum expres nou-nouţ, făcut cu bani de la Bruxelles.drum expres

Ne pare rău că le stricăm euforia, dar lucrurile nu stau deloc aşa. În cazul de faţă este vorba pur şi simplu de nişte bani aruncaţi pe fereastră.

Dacă este să ne luăm după varianta oficialiă a Master Planului de Transport al României, revizuită şi postată pe site-ul Ministerului Transporturilor, acest drum expres este preconizat a fi construit abia după 2030. Lucru care poate fi verificat foarte simplu de oricine are un calculator conectat la internet, accesând pagina 171 a documentului.

Or, un studiu de fezabilitate nu poate fi valabil decât maximum patru ani de zile, din motive lesne de înţeles – se schimbă confirguraţia la faţa locului, apar noi clădiri şamd. Dacă studiul de fezabilitate pentru drumul expres cu pricina va fi gata în 2016 (licitaţia va avea loc în 2015, iar implementarea proiectului durează 12 luni), cum va mai fi el valabil în 2030?

Răspunsul este simplu – banii pe studiul de fezabilitate se vor plăti acum, iar alţii (politicieni, căci adevăraţii plătitori vor fi aceiaşi, şi anume noi, cetăţenii) vor plăti din nou pentru un alt studiu de fezabilitate, după 2030. Alţi bani, aceeaşi distracţie!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...