DNA trebuie să se autosesizeze, iar procurorii trebuie să deschidă un dosar penal in rem, în cazul noului Fond Suveran de Investiții, spune consultantul politic Cozmin Guşă.
”Ne aflăm într-o situație care a mai existat în istoria noastră recentă – toate privatizările frauduloase, în defavoarea interesului național, care au fost votate în Parlament, au fost scutite apoi de cercetări penale care să-i aducă fie pe cei care le-au votat în fața Justiției să plătească cu libertatea sau cu banii, fie să poată să întoarcă aceste devalizări ca să putem printr-o negociere sau anulare a lor să ajungem într-o formulă care să ne avantajeze. Nu e vorba despre averile politicienilor. Este vorba de averea cetățenilor României. Cazul poate să fie comparat și cu Fondul Proprietatea. Trebuie să ne uităm cât de mari au fost profiturile și în ce măsură a beneficiat statul român de ele, pentru că și la Fondul Proprietatea profiturile s-au externalizat într-o proporție extrem de mare și România a fost din nou devalizată”, a declarat Cozmin Gușă.
Dacă DNA chiar dorește să apere bugetul României de atacurile corupților ar trebui să se autosesizeze de urgență, subliniază consultantul politic. ”Lucrurile enumerate de un fost prim-ministru, Victor Ponta, fost președinte al PSD, deci în cunoștință de cauză, sunt de maximă gravitate; orice procuror s-ar putea autosesiza și poate să deschidă deja un dosar in rem prin care cei care au cunoștință de acest lucru, începând cu Ponta și terminând cu cei care au participat la fluxul parlamentar de a impune acest proiect de lege, să fie chemați la audieri ca să nu ne trezim în fața unor decizii care să nu mai poată fi întoarse. (…) Scopul cu care acest fond a fost înființat descrie un mega-scandal la care dacă mai adăugăm și plângerea penală a liderului Opoziției, Ludovic Orban, care vorbea de interese ale lui Dragnea și ale alor săi avem răspunsul la necesitatea ca Justiția să funcționeze. Dacă Justiția mai poate funcționa cât timp nu i s-a pus botniță, cred că acesta este subiectul cel mai legitim, cel puțin pentru DNA, să se poată sesiza și să înceapă cercetări”, a explicat Cozmin Gușă.
Consultantul politic subliniază că e vorba de o chestiune de responsabilitate cetățenească din partea presei și ”o sarcină de serviciu pentru cei care se numesc procurori”, puși să vegheze asupra legalității actelor care au incidență cu acte de corupție ale funcționarilor. ”Ponta a făcut un denunț legitim și nimeni din statul român, de la Iohannis în jos, nu poate avea scuză că n-a știut. Privatizările frauduloase de pe vremea lui Năstase s-au făcut, n-au fost mediatizate, s-au trecut prin Parlament, s-a terminat cu ele. Acesta e un early warning. Toți cei plătiți să vegheze asupra legalității și cei care semnează angajamentul că deservesc patria ar trebui să se sesizeze de urgență. Privatizările și Fondul Proprietatea sunt într-un fel același scandal ca înființarea acestui Fond Suveran – ciudată, nenecesară, netransparentă, dedicată unor interese personale. Un fel de mită transnațională pentru schimbarea politicii de alianțe a României”, a atras atenția Cozmin Gușă.
Cetățeanul TV