luni, decembrie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalNoi promisiuni pentru Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti. Ioan Rus: Am avut...

Noi promisiuni pentru Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti. Ioan Rus: Am avut personal o discuţie cu Sorin Oprescu

-

Autoritatea Metropolitană de Transport BucureştiLa mai bine de trei ani de când a fost înfiinţată, prin Hotărâre de Guvern, Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB) funcţionează doar pe hârtie. Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat marţi că „în zilele următoare” va fi luată o decizie, de comun acord cu Primăria Capitalei.

„Situaţia Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti se află în momentul de faţă în discuţii cu Primăria Capitalei. Am avut personal o discuţie cu domnul primar Sorin Oprescu pe această temă. În zilele următoare vom lua o decizie”, a declarat Ioan Rus, la solicitarea Cetateanul.net.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti funcţionează de mai bine de trei ani de zile, ea fiind înfiinţată la solicitarea Fondului Monetar Internaţional. Activitatea ei a rămas însă doar pe hârtie, pentru că, în practică, nimic nu s-a întâmplat. Ba, mai mult, lucrurile chiar au regresat în ceea ce priveşte integrarea tarifară a transportului bucureştean şi al zonelor limitrofe.

La începutul acestui an, Metrorex a anunţat că nu mai sunt valabile în transportul subteran titlurile tarifare emise de Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), din cauza datoriilor mari pe care le înregistrează aceasta din urmă. Şi biletele unice Metrorex-RATB, care abia fuseseră introduse, au fost retrase de la comercializare.

De-a lungul ultimilor ani, au existat mai multe discuţii între Ministerul Transporturilor, în a cărui coordonare se află AMTB, şi municipalitatea bucureşteană. Aceasta din urmă vrea să preia de la Transporturi coordonarea AMTB. Ba chiar, primarul general Sorin Oprescu a intenţionat să treacă prin Guvern o hotărâre prin care jurisdicţia AMTB să fie extinsă, de la municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, şi la alte câteva judeţe limitrofe.

Ministrul şi subordonaţii săi se încurcă atunci când vine vorba de metrou

Tot marţi, ministrul Transporturilor a prezentat şi situaţiile financiare ale companiilor din subordinea ministerului, printre care şi Metrorex. În primele nouă luni ale anului în curs, Metrorex a avut venituri de 593,2 milioane de lei, în scădere cu0,94% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Asta în vreme ce la toate celelalte companii (CFR Călători, CFR SA, CFR Marfă, CNADNR etc) veniturile au fost în creştere.

Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti

Totuși, dacă luăm în calcul veniturile din activitatea de transport de călatori ale Metrorex, acestea au crescut în primele nouă luni ale anului cu circa 2%, reprezentând aproape 2,4 milioane de lei lei (de la 124,031 milioane de lei la 126,42 milioane de lei),. a precizat conducerea Metrorex. „Tarifele de călătorie cu metroul nu s-au modificat în ultimii doi ani, astfel că tariful mediu de călătorie a rămas nemodificat, la circa un leu/călătorie (venituri încasate raportate la numărul total de călători transportați). Deși gradul de subvenționare de la bugetul de stat a scăzut cu circa 5% pe primele nouă luni ale anului 2014 – față de aceeași perioadă a anului 2013 – de la circa 52,7% (256.330 mii lei) în anul 2013 la 47,7% (224.174 mii lei) în anul 2014, având în vedere creșterea veniturilor proprii cu aproximativ 2.389 mii lei – ca urmare a creșterii numărului de călători transportați, precum și a altor venituri din exploatare de la 54.337 mii lei la 67.430 mii lei, rezultatul exercițiului financiar pe primele nouă luni este negativ și aproximativ la acelasi nivel de circa 30.000 mii lei”, se mai arată în precizarea Metrorex.

Tot în perioada ianuarie-septembrie 2014, cheltuielile societăţii de exploatare a metroului bucureştean au scăzut cu 2,52% faţă de acelaşi interval din 2013, până la 463 milioane de lei. În schimb, au crescut cu aproape 85%, până la 664 milioane de lei, datoriile şi arieratele societăţii, din cauza neachitării la timp a subvenţiilor de la bugetul de stat pentru transportul public cu metroul.

Capitolul la care stă bine Metrorex este cel legat de investiţiile din fonduri proprii şi din fonduri europene nerambursabile. Aici, potrivit bugetului pe 2015, se observă o creştere de 156% comparativ cu situaţia de anul acesta, până la 357,92 milioane de lei.

„Metrorex va fi cea mai modernă reţea de metrou din Europa”, a prognozat Ioan Rus. Ceea ce însă nici ministrul Transporturilor şi nici şeful Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Transport, Marcel Boloş, nu au reuşit să lămurească, este când se va putea circula pe Magistrala 5, tronsonul Eroilor – Drumul Taberei.

Boloş a spus iniţial că în 2016 vor fi deschise trei staţii de metrou de pe această magistrală. Întrebat de presă care vor fi acestea, Marcel Boloş nu a putut să le nominalizeze.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Poliţişti condamnaţi pentru tortură

0
Nouă agenţi de poliție de la Secţia 16 din Capitală au fost condamnaţi vineri de Tribunalul Bucureşti, fiind găsiţi vinovaţi pentru că au sechestrat şi torturat doi tineri în timpul pandemiei de COVID-19. CITEŞTE ŞI: A crescut de 7...