Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a stabilit, miercuri, că în cazul incidentului de la un supermarket din Odorheiu Secuiesc, unde un bărbat susține că nu a fost servit întrucât este de naționalitate română, nu se întrunesc elementele constitutive ale faptei de discriminare directă. CNCD recomandă însă agenților economici ca angajații care servesc clienții să cunoască limba oficială la un nivel rezonabil.
Pentru a da această decizie, CNCD a arătat că a fost vorba de o „testare“, adică un experiment care are ca scop constatarea unei discriminări la „fața locului“, însă autorul testării „nu a respectat elementele etice ce țin de corectitudinea probelor rezultate“, filmul nefiind redat în integralitatea sa.
CNCD a analizat atât înregistrarea care a circulat în spațiul public, cât și punctul de vedere al supermarketului și declarația vânzătoarei care l-ar fi refuzat pe bărbatul respectiv.
Cu alte cuvinte, vânzătoarea de la mici ar fi fost provocată, iar autorul filmării ar fi trunchiat adevărul.
În hotărâre se mai arată că nu a existat un tratament diferențiat, toți clienții fiind tratați în mod egal și nefiind serviți înainte de ora de deschidere, respectiv ora 10.00, și că refuzul de a avea acces la serviciile punctului de lucru „nu a fost din cauza apartenenței autorului testării la o naționalitate sau din cauza limbii române, ci din cauza faptului că cererea a fost formulată înainte de începerea programului de lucru“.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat după apariția în spațiul public a înregistrării video prin care bărbatul în cauză susține că i-a fost refuzat accesul la serviciile oferite de supermarketul din Odorheiu Secuiesc din cauza faptului că este de naționalitate română și vorbește doar limba română.
Cetățeanul TV