joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalLa Mioveni se ridică cel mai scump spital din România. Echipamente cumpărate...

La Mioveni se ridică cel mai scump spital din România. Echipamente cumpărate la prețuri duble sau triple! Încă un Jaf în Sănătate

-

În Mioveni, orășelul argeșean de lângă uzinele Grupului Dacia-Renault, s-a pus la cale o mare și bănoasă afacere pe bani publici. Aici se ridică cel mai costisitor spital din România – o investiție de 244 milioane de lei (55 de milioane de euro) care este făcută din bugetul local, alimentat semnificativ din impozitele plătite de producătorul de autovehicule. Mare parte din zecile de milioane de euro cheltuite de primarul Ion Georgescu se duc pe echipamente și mobilier mult supraevaluate potrivit ofertei financiare făcute de asocierea de firme condusă de firma italiană Guerrato Spa.

Project manager este Medicare Technics, firma al cărei nume a fost vehiculat în maii multe cazuri de corupție privind achizițiile supraevaluate realizate de autoritățile locale.

Deși Primăria Mioveni, dar și firmele din asocierea care construiește spitalul „la cheie” au instituit o adevărată secretomanie asupra prețurilor echipamentelor medicale, sub pretextul unui așa-zis secret comercial, Cetățeanul.net a reușit să intre în posesia prețurilor ofertate de câștigătorii licitației, ce vor fi plătite din banii publici. Acestea s-au dovedit exorbitante, cum am constatat după ce am reușit să le comparăm cu cele similare cu aceaași marcă și caracteristici! Iată câteva exemple.

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

Notă:  Conținutul acestui articol este proprietatea Cetățeanul.net și nu poate fi reprodus fără acordul expres al acestuia

Echipament RMN, preț dublu din bani publici

spital
Prețul plătit la Mioveni din bani publici (1,31 milioane de euro) este dublu față de prețul pe care l-ar plăti o clinică privată (0,63 milioane de euro)

Astfel, Primăria Mioveni va plăti un aparat RMN (rezonanță magnetică nucleară) marca General Electric, din bani publici cu 5,92 milioane de lei (1,31 milioane de euro, la un curs de 4,5 lei pentru un euro). Potrivit ofertelor comerciale făcute pentru companii private, un aparat similar, cu un câmp magnetic de 1,5 Tesla (1,5 T) este vândut de General Electric cu mai puțin de 630.000 euro.

 

 

MioveniDupă cum se vede, prețul plătit la Mioveni din bani publici (1,31 milioane de euro) este dublu față de prețul pe care l-ar plăti o clinică privată (0,63 milioane de euro).

Computer Tomograf, de 2,5 ori mai scump

spital
Pentru spitalul din mioveni, Primăria plătește un computer tomograf cu echivalentul a 637.000 euro, mai mult decât dublul prețului pieții (258.000 euro)

La aparatele de tomografie computerizată (computer tomograf – CT), diferențele sunt încă și mai mari. Astfel, Mioveni-ul va plăti 637.000 de euro pentru un computer tomograf cu 16 secțiuni (2,87 milioane de lei, fără TVA). Același producător (General Electric) oferă același tip de computer-tomograf unei policlinici private, la 40% din preț (260.000 de euro).

Mai mult, un aparat superior tehnologic (cu 64 de secțiuni) costă 315.000 euro – jumătate din cât plătește primarul din Mioveni, din banii contribuabililor, pentru un echipament inferior! Dealtfel, la sfârșitul anului 2016, orașul Sebeș a cumpărat un CT cu 64 de secțiuni cu 1,6 milioane de lei (360.000 euro).

Ecografe și analizoare, prețuri umflate de 3 ori!

Risipa nu se oprește aici!

spital
Jaful din bani publici de la Mioveni (jaf = risipă, cheltuială fără măsură – DEX)

După cum puteți vedea în tabelul realizat de Cetățeanul.net un analizor automat de biochimie este plătit de 3,2 ori mai scump (123 mii euro față de 38 mii euro – prețul pieții), un ecograf Doppler pentru medicină internă este 66 mii euro în loc de 29 mii euro, iar prețul unui analizor de gaze și ioni în sânge a fiost umflat de 3,6 ori (de la 8000 la 29.000 euro!!!)

Spitalul, la cheie în 2018

Spitalul din orășelul argeșean Mioveni se va inaugura în 2018, dacă termenele propuse sunt respectate și va fi, dacă nu cel mai scump, măcar cel mai costisitor spital „modern” din România. Unitatea medicală de stat va costa 55 de milioane de euro, bani publici, din care mare parte se duc pe achizițiile piperate de echipamente medicale și de mobilier (despre prețurile umflate la mobilier citiți marți, 18 iulie, pe Cetățeanul.net). Proiectul viitorului spital prevede că stabilimentul va avea șase etaje, cu secții de maternitate, ginecologie, pediatrie, neurologie, chirurgie, cardiologie, bloc operator și spații auxiliare cu birouri. Spitalul va avea 295 de paturi. Va avea şase etaje și șapte secții: maternitate şi neonatologie, ginecologie şi pediatrie, neurologie, medicină internă, chirurgie, cardiologie.

Până acum, Spitalul Monza, unitate privată din Capitală, era considerat cel mai costisitoare investiție de acest gen: acționarii italieni au investit undeva la 40 de milioane de euro. Doar proiectetele spitale regionale, care vor costa între 100 și 200 de milioane de euro ar mai putea depăși ca preț spitalul din „Orașelul Dacia”. De altfel, tocmai prezența constructorului auto în Mioveni a permis finanțarea, doar din bani publici ca unitatea din Mioveni a fost finanțată până acum exclusiv din bugetul localității care strânge taxe de la producătorul auto.

Primarul Georgescu vrea bani de la Guvern și de la bănci

spital
Primarul ion Georgescu joacă ping-pong cu banii localității

Surse de finanţare sunt bugetul local al oraşului Mioveni și un credit bancar. Georgescu spera și într-un ajutor de la guvern, iar premierul Sorin Grindeanu s-a arătat, în luna mai, dispus să sprijine proiectul. Nu se știe dacă și Mihai Tudose! “35 de milioane de euro îl asigur eu pe trei bugete anuale – pe 2016, 2017, 2018.. Diferența, poate guvernul, poate județul Argeș. Oricum, eu am făcut scrisoare și la BEI, BERD să-mi dea un împrumut rambursabil. Sunt conștient că 30% din veniturile orașului să fie date la credit pentru următorii 5-10 ani”, explică Georgescu.

Investiția imensă de 55 de milioane de euro, aproape jumătate din bugetul anual al muncipiul Constanța, riscă să devină o piatră de moară care poate duce, în circumstanțe nefericite, chiar la falimentul orașului. Opozanții primarului susțin și că spitalul nu va avea pacienți destui, pentru că serviciul sanitar din Argeș este organizat în jurul Spitalului de Urgență din Pitești iar medicii mari nu vor fi intersați să se mute în Mioveni.

„În primul rând am contract pentru anumite specializări cu Universitatea de Medicină din București. Apoi, majoritatea medicilor vor veni vin pentu că va fi apartură nouă, pentru a-și pune în practică calitățile dobândite. Marea parte vin din rețeaua privată și publică a județul Argeș. Marea majoritate sunt medici la 40 de ani”, a încercat să ne convingă edilul.

Acum, clădirea spitalului este în ultima fază înainte de a se trece la finisaje, iar de la toamnă se speră să se ajungă echipamentele medicale.

Nimeni nu comentează prețurile umflate

Primarul Ion Georgescu a refuzat să ne dezvăluie sau să comenteze prețurile echipamentelor și ale mobilierului.

„Primar: – Am avut o licitație, asocierea și-a asumat lista. Lista a fost verificată de Minister, ei trebuie să respecte caracteristice generale ale aparatelor.

Repoter: – Deci lista și prețurile aparaturii medicale rămâne? Dacă în proiect este un ecograf cu 16 sliceuri la un preț de un milion de lei, se va da un ecograf cu 16 sliceruri la acest preț. Nu se mai modifică?

Primarul: Nu se mai modifică!

Mugur Stancu, reprezentantul Medicare Technics, ne-a comunicat, inițial, că prețul este mai mare și deoarece garanția pe care o oferă la echipamente este de 5 ani, nu de un an sau doi cât este uzual. Ulterior a refuzat să ciomenteze prețurile, invocând secretul comercial, ba chiar ne-a somat să dezvăluim de unde avem detaliile despre oferta de echipamente.

Puteți găsi punctul de vedere al Medicare la sfârșitul acestui articol!

Chiar și așa, ne-au spus specialiști în domeniu, costul unei garanții extinse este de circa 45.000 euro/an. „Astfel, dacă la un echipament de 625.000 de euro mai adaugi 3 ani de garanție, prețul poate crește la 760.000 de euro, cu peste 500.000 de euro mai puțin decât prețul de 1,3 milioane de euro plătit, cum spuneți Dvs., la Mioveni”, ne-au declarat surse avizate din domeniul medical.

La rândul său, producătorul echipamentelor General Electric a refuzat să comenteze dacă a aprobat supra-prețurile de la Mioveni: „Conform legii concurentei, furnizorii terti in licitatii, inclusiv GE, nu exercita nicio influenta asupra preturilor. GE respecta reglementarile in materie de achizitii in fiecare tara in care activeaza si sustine practicile corecte in achizitii.”

Medicare invocă secretul comercial

  1. Vi s-a impus Dvs.  (Medicare) sau firmei Editronic, un adaos maxim sau un preț limită de vânzare către beneficiar în cazul echipamentelor de tomografie computerizată sau de rezonanță magnetică nucleară?

Nu. Autoritatea contractantă a prevăzut în documentația de atribuire numai valoarea estimată a întregului proiect (Spitalul Sf Spiridon), iar nu valori estimate ( minime sau maxime) ale echipamentelor sau bunurilor individual determinate ca fiind parte componentă a ofertei.

  1. Este adevărat că potrivit ofertei Dvs., declarată câștigătoare, un echipament de tomografie computerizată cu 16 slice marca General Electric va fi vândut cu 650.000 euro (2.87 milioane lei) preț fără TVA? 
  2. Cunoașteți faptul că echipamente similare (tomografie computerizată cu 64 slice marca General Electric) se vând cu mai puțin de 320.000 euro (fără TVA)?
  3. Este adevărat că potrivit ofertei Dvs., declarată câștigătoare, un echipament de rezonanță magnetică  nucleară 1,5T, marca General Electric, va fi vândut cu 1,35 milioane euro (preț fără TVA)?
  4. Cunoașteți faptul că echipamente similare (rezonanță magnetică  nucleară 1,5T, marca General Electric) se vând cu mai puțin de 630.000 euro (fără TVA)?

Nu va putem transmite detalii cu privire la prețurile unitare ale echipamentelor ofertate de Medicare sau de partenerii asociați pentru următoarele motive :

  1. reprezinta un secret comercial al partenerilor care au întocmit oferta, în accepțiunea dispozițiilor art.11 d din Legea 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale
  2. întreaga ofertă financiară a Asocierii Medicons a fost declarată ca fiind confidențialăîn conformitate cu dispozițiile art.24 si art.170 din OUG34/2006 (art. 57 alin 1 din Legea 98/2016)

În acest context, vă solicităm în mod imperativ să indicați sursa informațiilor economico-financiare (prețuri unitare) prezentate de dvs ca fiind adevarate și pentru care doriți o confirmare din partea societății Medicare.

  1. Cum sunt posibile aceste diferențe de preț?

Va informăm ca procedura de atribuire a contractului de achiziție publică pentru proiectul Spital Sf. Spiridon din Orașul Mioveni a avut criteriul de atribuire aplicat pentru stabilirea ofertei câştigătoare :

oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic în ceea ce priveste atât prețul ofertei cât și perioada de garanție a spitalului „la cheie”(globala).

Din chiar enunțul criteriului de atribuire descris mai sus rezultă fără echivoc faptul că evaluarea este a ofertei totale – constructie si echipare si garantie, iar pretul unitar al echipamentelor nu este criteriu de atribuire.

La formarea prețului unitar al unui echipament pentru un proiect ”la cheie” sunt avute în vedere costuri extinse pentru implementarea întregului proiect:

  • project management constructie – circuite medicale
  • instalare integrata cu constructia
  • mentenanță preventiva extinsa
  • piese de schimb – stoc extins
  • riscuri modificare pret productie si valutar
  • risc de înlocuire a bunului cu unul nou

pentru o perioada de garanție mult mai mare (5 ani in loc de 1 an) decât pentru un contract obișnuit de furnizare echipamente (garantia standard a producatorului este de 1 an).

Cu titlu de exemplu, pentru o mai ușoară înțelegere a diferențelor specifice între cele două situații menționate mai sus (oferta pentru furnizare directă si oferta pentru executarea unui proiect complex, la cheie), vă informăm ca perioada de garanție standard acordata pentru echipamente într-un contract de furnizare echipamente este în mod obisnuit de 1 an de la data instalarii echipamentului, iar perioada de garanție acordată pentru echipamentele medicale si nemedicale livrate în cadrul unui proiect la cheie este impusă de  beneficiarul achizitor pentru întregul proiect (deci inclusiv, pentru echipamentele medicale) pentru o perioadă de 5 ani de la recepția finală a lucrărilor. În industria medicală, prețul pentru fiecare an de garanție suplimentară a echipamentului medical ofertat variază între 5 si 20% din valoarea echipamentului în funcție de complexitatea echipamentului respectiv.

Cetățeanul TV

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...