După ce primarul general Gabriela Firea le-a interzis paradele stradale de vineri, 26 mai, proaspeților absolvenți ai liceelor de elită, și i-a trimis „pe trotuare sau în curtea școlii”, directorul colegiului național Gheorghe Șincai, a publicat o scrisoare deschisă, demnă, dar emoționantă, prin care încearcă să o convingă să revină asupra deciziei.
Citește și De necrezut! Firea interzice paradele stradale ale liceelor de elită! Poliția Rutieră era de acord
Silvia Mușătoiu îi cere Gabrielei Firea să discearnă mai atent între interesul general și deciziile proaste ale grupurilor de interese din jurul primarului. Publicăm, în continuare, scrisoarea Silviei Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorge Șincai. Titlurile și sublinierile aparțin redacției.
Stimată doamnă Primar General,
Lăsați paradele liceenilor să se deruleze! Sunt scurte, sunt decente, sunt pline de tinerețe și bucurie…
Când mi s-a încredințat un post de conducere, un conducător cu mare experiență m-a sfătuit să mi-i apropii pe oamenii deștepți și drepți, nu pe cei care sunt gata să schimbe imediat macazul, de la un grup la altul, doar pentru a-și vedea propriile interese satisfăcute. Sunt convinsă că și dvs. ați primit sfaturi, poate chiar unul ca acesta. Vă înțeleg dificultatea în a tria, într-un timp prea scurt, pe aceia care vă vor binele și, ca și dvs., se gândesc la interesul general, de cei care încearcă să vă facă pe plac, ascunzându-se uneori după numele dvs. pentru deciziile proaste pe care le iau.
„Niciodată, în ultimii ani, nu ne-a apostrofat vreun șofer că am ocupat o bandă pe sens (din 2-3) timp de un sfert de oră”
La final de mai, liceele din București, din Bacău și din toată țara, își sărbătoresc promoțiile de absolvenți. Pentru liceele de elită, acest eveniment înseamnă enorm în viața liceenilor, fiindcă valoarea acestei zile (anul acesta este 26 mai) stă în truda cu care au studiat patru ani, în speranțele cu care pleacă mai departe pregătiți, în dorul pe care îl resimt deja față de adolescență. Parada absolvenților este o manifestare a bucuriei, a mândriei unei reușite. Niciodată, în ultimii ani, de când organizăm parada, nu ne-a apostrofat vreun șofer că am ocupat o bandă pe sens (din 2-3) timp de un sfert de oră, căt ne-a luat drumul parcurs din Piața Unirii, până la intrarea în Parcul Tineretului, unde se află școala noastră. Dimpotrivă, bucuria s-a împrăștiat…Nimeni, dar nimeni altcineva, în afara consilierilor dumneavoastră, nu a asociat, în vreun fel, parada absolvenților cu problemele curente ale traficului bucureștean. Ni se transmite, de la cabinetul dvs. că ”anul acesta, lucrurile s-au schimbat”.
„Ați aprobat tot felul de manifestații pentru tot felul de interese sau idei. Absolvenții de liceu nu poartă interese, pe cine deranjează?”
Am tot încercat să găsim schimbările esențiale ce ar putea fi legate de paradă, dar, în afara schimbării primarului general, n-am găsit nimic: elevii termină școala tot într-o zi de vineri, ca totdeauna, intervalul 9:00-9:30 în care ar trebui să mărșăluim, teoretic, n-ar trebui încadrat în categoria ”ora de vârf”, circulația nu se oprește nicio secundă, cei care ar trebui să ne însoțească (poliție, jandarmi) ne-au însoțit tot timpul și n-au avut nimic a ne reproșa, în afara faptului că ”sunt prea cuminți și merg prea repede”. Puteți verifica toate aceste lucruri.
Sugestiile pe care numeroasa comisie le-a înaintat reprezentanților noștri sunt de-a dreptul hilare. Sunt convinsă că nu le-ați văzut: ”grupul se deplasează pe trotuar, fără a perturba traficul pietonal sau pe cel rutier”. Sugerez comisiei să facă o simulare a acestei scrieri: să meargă în șir indian pe trotuar (fiindcă altfel nu se poate, având în vedere că pe trotuar sunt parcate mașini, sau mămici cu cărucioare, sau cu bicicliști care nu au altă cale), purtând cu ei bannerul de absolvire al promoției (dar fiind în șir indian, acesta trebuie purtat fie deasupra capetelor, cu scrisul în sus, sau în jos, că e totuna, fie sub mâinile lipite de corp ale participanților, către mămicile cu cărucioare care oricum nu pot citi nimic pe el fiindcă până citesc toate literele uită ce-au citit la început…). La un moment dat, adică la singura intersecție întâlnită până la destinație, șirul indian trebuie să traverseze. Închipuiți-vă că se face roșu când bannerul, pus de-a lungul șirului, are un capăt pe o parte a străzii, celălalt pe cealaltă parte. Ne oprim la culoarea roșie, fiindcă trebuie să respectăm regulile de circulație. Dar pe unde mai trec mașinile care au verde la semafor? Dificil de simulat.
Stimată doamnă Primar General, parada absolvenților ar trebui să umple capitala de bucurie. Ar trebui, poate, să devină o tradiție a capitalei. Ați aprobat tot felul de manifestații pentru tot felul de interese sau idei. Absolvenții de liceu nu poartă interese la parada lor, nu scandează altceva decât mândria reușitei lor. Cu ce și pe cine deranjează?
Lăsați paradele liceenilor să se deruleze! Sunt scurte, sunt decente, sunt pline de tinerețe și bucurie…
Cetățeanul TV