joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principal1 Mai în Uniunea Europeană. Lăcrămioare în Franţa, garoafe în Germania şi...

1 Mai în Uniunea Europeană. Lăcrămioare în Franţa, garoafe în Germania şi multă iubire în Cehia

-

Cunoscută de români mai ales prin prisma grătarelor încinse şi a zilelor libere în care se pot face escapade la munte, la mare sau pe malul vreunui râu, sărbătoarea de 1 Mai are semnificaţii diferite în Uniunea Europeană.

Chiar dacă există şi europeni mai sârguincioşi, care sărbătoresc prin muncă, mai peste tot în ţările de pe continent Ziua Muncii este liberă. Unii ies în stradă cerând locuri de muncă şi protecţie socială, alţii, ca noi, învârt micii pe grătar, iar francezii, mai rafinaţi, asociază 1 Mai cu lăcrămioarele. Una peste alta, este sărbătoare în aproape toată Europa.

Totul a început peste Ocean, la Chicago, unde pe 1 mai 1886, într-o sâmbătă, 40.000 de muncitori, la chemarea sindicatelor americane, au paralizat activitatea în numeroase uzine, cerând instituirea zilei de lucru de opt ore.

Ziua de 1 Mai nu a fost aleasă întâmplător, ea fiind încă de pe atunci cunoscută ca “moving day”, data la care, în mod tradiţional, companiile americane fac calculele anului contabil. Protestele au continuat şi pe 4 mai, printr-o manifestaţie de stradă, când a fost aruncată o bombă asupra poliţiştilor care ripostau. Bilanţul: zece morţi, dintre care şapte poliţişti. A urmat condamnarea la moarte a cinci anarhişti.

Trei ani mai târziu, la 20 iunie 1889, congresul celei de II-a Internaţionale Socialiste, reunit la Paris pentru centenarul Revoluţiei Franceze, hotărăşte să facă din 1 mai o zi mondială de luptă pentru stabilirea programului de muncă de opt ore. Data a fost aleasă, evident, în memoria protestului de pe 1 mai 1886 de la Chicago.

Triunghi, trandafir, lăcrămioară de 1 Mai

Din 1890, manifestanţii au început să arboreze un triunghi roşu, simbolizând tripla lor revendicare: opt ore de muncă, opt ore de somn, opt ore de timp liber. Simbolul este înlocuit, pe rând, cu o floare de trandafir sălbatic, apoi, în 1907, cu o floare de crin. Aşa au ajuns francezii să asocieze ziua de 1 Mai cu lăcrămioarele.1 Mai fête-du-muguet

De fapt, să reasocieze, deoarece ei susţin că tradiţia lăcrămioarelor îşi are rădăcinile în Evul Mediu. Legenda din Hexagon spune că pe 1 mai 1561 regele Carol a IX-lea a primit un buchet de lăcrămioare ca “porte-bonheur” şi a decis ca în fiecare an să le ofere buchete similare doamnelor de la curtea regală. Legende…

Revenind în zile noastre, sărbătoarea de 1 Mai este celebrată printr-o zi liberă, plătită, în cea mai mare parte a Europei, cu excepţia unei părţi din Elveţia şi a Olandei. Chiar dacă şi ei stau acasă la începutul lui mai, britanicii nu sărbătoresc deodată cu cetăţenii din Europa Continentală. În Regatul Unit, ziua liberă este acordată în prima zi de luni din luna mai, pentru ca lucrătorii să poată beneficia de un week-end prelungit.

Peste Ocean, acolo de unde a pornit totul, lucrurile stau şi mai bizar. În Statele Unite, „Labor Day” este celebrată în prima luni din septembrie, în memoria unui alt episod al represiunii asupra muncitorilor.

CITEȘTE cum sărbătoresc 1 Mai italienii, finlandezii și elvețienii

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...