Din 2008, în cadrul unui program național al Ministerului Sănătății, statul român cumpără ambulanțe doar dacă sunt prevăzute cu un anumit tip de defibrilator. Acest aparat nu a fost folosit în noaptea când în clubul “Colectiv” au murit 64 de persoane.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) confirmă mărturiile rudelor victimelor din clubul Colectiv care ne-au relatat că pe 30 octombrie 2015 nu s-a apelat la defibrilatoarele Corpuls C3 de transmitere a datelor din ambulanțe, aparate obligatorii în astfel de autovehicule. Ca o paranteză, în decembrie 2016 a fost anunțată o licitație de 282 de milioane de euro pentu astfel de ambulanțe….
Citește și
Cum au explodat afacerile unei SRL din Gilău după numirea lui Arafat la coordonarea Urgențelor
Explicația reprezentanților inspectoratului a fost că nu era nevoie de astfel de transmisii pentru că existau medici la fața locului tragediei de la Colectiv. Reamintim că, în noaptea tragediei, au intervenit zeci de ambulanțe care au plimbat uneori pacienții din spital în spital, după cum ne-au relatat rudele victimelor. “Băiatul a fost dus mai întâi într-un spital unde nu era secție de Arși și nu putea fi izolat. Apoi a fost trimis într-un spital cu o astfel de secție”, ne-a mărturisit una dintre rudele victemelor de la Colectiv.
Din ambulanțe s-a sunat la 112…
IGSU recunoaște că pe 30 octombrie nu au fost folosite defribrilatoarele care sunt criteriu de selecție a ambulanțelor din România: “În astfel de situații, transmisia de date prin sistemul de telemedicină nu modifică decizia medicală, mai ales că la fața locului se aflau medici de medicină de Urgență”. Reprezentanții IGSU mai amintesc că transmisia de date se face de către echipajele medicale și paramedicale care nu au în componență un medic.
Conform rechizitoriului procurorilor, în noaptea tragediei de la Colectiv, primul echipaj de intervenție cu medic ajunge la ora 22:57, pe 30 octombrie 2015. Doctorul sună ca un banal cetățean la 112. Se recomandă medicul Radu Coltoș. Aceștia anunță prin centrală, nu direct colegii prin dispeceratul de telemedicină – sunt două teoretic în București: la IGSU și Spitalul Floreasca -, că sunt morți întinși pe asfalt, răniți, forțe mult prea puține dislocate în prima fază, deși acolo mai erau ambulanțe sosite.
Mai mult, în urma anchetei Ministerului Sănătății a rezultat că în octombrie 2015, dintre cele 11 spitale unde au fost transportate victimelele, doar un număr de șapte au putut asigura personal medical și auxiliar special dedicat pacienților arși.
Dar iată de ce susține IGSU că este nevoie de Corpuls C3. “Ministerul Sănătăţii a implementat din 2008 sistemul de telemedicină prespitalicească, în care datele de monitorizare culese de defribilatorul Corpuls C3 sunt transmise în timp real unui centru de recepţie, unde un medic poate aprecia gravitatea unui caz, poate face recomandări echipajului şi indică unitatea de destinaţie”, precizează actualul șef al IGSU, colonelul Daniel Dragne.
Licitația organizată de subaltenii lui Raed Arafat, anulată
Cetățeanul.net a dezvăluit încă din luna februarie, că IGSU dorea să cumpere ambulanțe de 282 milioane de euro. Însă, în caietul de sarcini era impus participanților, ca loturi de ambulanțele de 210 de milioane de euro să fie prevăzute cu defibrilatorul Corpuls C3. Acest aparat produs în Germania este distribuit în România de o singură companie, Deltamed din Gilău, județul Cluj. În urma anchetei jurnalistice, IGSU a decis să anuleze licitația.
Citește și
Răspunsurile IGSU
Unde este centrul/centrele unde sunt trimise datele defibrilatorului Corpuls C3 cu care sunt dotate ambulantele IGSU achizitionate din 2008?
Răspunsul IGSU: La nivel național există nouă centre de recepție a datelor transmise de echipajele serviciilor de ambulanță județene, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov și SMURD. În municipiul București există două astfel de centre, unul la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București-Ilfov, în dispeceratul ISU-SMURD, și celălalt în cadrul Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență București.
De asemenea, celelalte șapte centre de recepție a datelor, se aglă în cadrul unităților de primit urgențe ale următorilor unități sanitare județene din: Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Oradea, Craiova.
Câți medici lucrează la acest centru de telemedicină unde se citesc datele trimise de Corpuls C3?
Programul de citire a datelor este permanent. În cazul unei solicitări de interpretare a datelor transmise în oricare centru, la semnalul unei alarme specifice, un medic de urgență care este în ograda UPU se prezintă pentru a acorda asistență echipajului care solicită spirjin.
Sunt stocate aceste date, cât timp, unde și pe ce suport?
Datele transmise prin sistemul de telemedicină sunt stocate în servere dedicate, iar aceste servere sunt gestionate de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Au fost zile când defibrilatoarele Corpuls C3 nu au fost folosite de echipajele de paramedici pentru a trimite datele pacienților? De ce se întâmplă acest lucru?
Utilizarea defibrilatoarelor pentru transmiterea de date se realizează în strictă concordanță cu legislația care reglementează activitatea în domeniu. Nu toate cazurile la care intervin echipajele de asistență medicală de urgență sau de prim ajutor calificat necesită transmisie de date.
Categoriile de cazuri care necesită transmise de date sunt prevăzute în Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr 2.021/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice de alicate a titlului IV Sistemul national de asistenta medicala de urgenta și de prim ajutor din Legea 95/2006.
a. pacientul are dureri precordiale, in acest caz vor fi transmise următoarele date: ritm cardiac, electrocardiograma în 12 deviații, pulsoximetrie, tensiune arterială
b. pacientul are ritmul/pulsul neregulat, în acest caz vor fi transmise următaorele date: ritm cardiac, pulsoximetrie, tensiune arterială, electrocardiograma în 12 derivații (la solicitarea medicului)
c. paccientul este tahicardic > 120/minut, iar în acest caz vor fi transmise următoarele date:ritm cardiac, pulsocimetrie, tensiune arterială, electrocardiogramă în 12 derivații
d.pacientul este bradicardic < 60.minut, iar în acest caz vor fi transmise următoarele date: ritm cardiac, electrocardiokgramă în 12 derivații, pulsoximetrie, tensiune arterială
e. pacientul este inconștient, iar în acest caz vor fi transmise următoarele date: ritm cardiac, pulsoximetrie, tensiune arterială, electrocardiograma în 12 derivații
f. pacientul este în stop cardio-resoirator, iar în acest caz vor fi transmise următoarele date: ritm cardiac, pulsoximetrie, tensiune arterială, electrocardiogramă în 12 derivații
g. pacientul este cu tensiune arteriară sistolică < 90 mm HG, iar în acest caz vor fi ransmise urmăoarele date: ritm cardiac, pulsoximetrie, tensiune arteriară, electrocardiogramă în 12derivații
De ce nu s-au transmis datele la distanță cu Corpuls C3 în seara tragediei de la Colectiv?
În astfel de situații, transmisia de date prin sistemul de telemedicine nu modifică decizia medicală, mai ales că la fața locului se aflau medici de medicină de Urgență. Precizăm faptul că, potrivit cadrului legal incident, transmisia de date se face de către echipajele medicale și paramedicale care nu au în componență un medic.
Cetățeanul TV