De Crăciun, românii fac un adevărat festin culinar, iar de pe mesele lor nu lipsesc sarmalele, cârnații, caltaboșii și friptura de porc. La fel de încărcate sunt de Crăciun și mesele celorlalți europeni, numai că meniul diferă de la o țară la alta, în funcție de obiceiuri.
Fiecare popor își serbează Crăciunul într-o atmosferă plină de farmec și de bucurie, în funcție de tradițiile și obiceiurile care îl definesc. În fiecare țară din Europa, sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este întâmpinată cu adevărate răsfățuri culinare. În Europa Occidentală, de Crăciun se sărbătorește vreme de cel puțin zece zile, timp în care petrecăreții se ospătează cu diverse mâncăruri pe bază de carne și legume.
În Marea Britanie și în Irlanda se servesc cele mai bogate (în calorii) mese de Crăciun. Britanicii savurează delicii culinare de Crăciun, din care nu lipsesc friptura de curcan, de vită, de gâscă și de rață, glazurate, de obicei cu miere sau marmeladă, fazanul la cuptor, plăcintele și budinca (Christmas Pudding). Englezii spun că ospățul liniștește spiritele după noaptea de Ajun, în care duhurile rele și fantomele părăsesc castelele și criptele. Copii își așteaptă cadourile după ce au aruncat în foc scrisorile pentru Moș Crăciun, pe care bineînțeles că piticii le-au scos prin horn, astfel că dorințele se vor împlini.
După masa copioasă de Crăciun, englezii pornesc, în ziua de Sfântul Ștefan, la vânătoare de pițigoi, pasărea care, spune legenda, a trezit gardianul ce-l păzea pe martirul creștin închis, ce nu a mai putut să se salveze.
În Franța, „Père Noël” este întâmpinat cu un meniu tradițional, care include stridii, foie gras, curcan umplut cu castane, friptură de pui și de gâscă, dar și nenumărate feluri de desert. Desertul tradițional este Buche de Noël (o ruladă sub forma unui butuc tradițional de Crăciun. Père Noël vine și în Belgia, unde se servesc bomboane, prăjituri și ciocolată pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de iarnă.
Curcanul, principalul „invitat” de Crăciun în sudul Europei
Mai la sud, spaniolii se înfruptă cu fructe de mare, dar și friptură de curcan sau de miel. Meniul de desert cuprinde prăjituri cu pesmet, un foietaj umplut cu marțipan și un chec special, numit „Roscón de Reyes”.
În Portugalia, preparatele vedetă sunt codul la cuptor, friptura de curcan, de capră sau de miel, stropite din belșug cu vin de Porto. Mari amatori de dulciuri, portughezii prepară „farofias”, lapte de pasăre (conține vin, albuș de ou, zahăr și scorțișoară), ciocolată caldă, budincă dulce cu migdale și un chec cu cartofi dulci și portocale. Și la greci curcanul devine principalul fel al mesei de Crăciun, neapărat împreună cu o pâine tradițională numită „hristopsomo”. Prăjiturile cu miere încheie cu fast ospățul.
Italienii pun neapărat pe masa de Crăciun șapte tipuri de pește, dar și ravioli, tortellini, vin Prosecco și șampanie fină. Desertul este compus din delicioasele checuri panettone și panforte.
Dacă e Nord, e hering
Ne mutăm în țările nordice, unde meniurile de Crăciun au ingrediente comune, însă fiecare stat are preparatele sale tradiționale. În Danemarca se pregătesc clătite daneze, budincă de orez, friptură de porc sau de rață cu varză roșie murată, iar la desert – fursecuri și prăjituri cu marțipan.
Gospodinele din Finlanda pregătesc o șuncă specială pentru Crăciun, hering și somon în saramură și o tocană cu ficat, carne de ren, morcovi și cartofi. La desert, finlandezii servesc cu plăcere budincă de orez, turtă dulce și foietaje umplute cu ciocolată sau dulceață.
Suedezii pun pe masa de Crăciun un preparat pe bază de pește, numit „lutefisk“, tocană de cartofi cu anșoa, somon la cuptor, costițe de porc, hering în saramură și budincă de orez.
În Norvegia, se servesc cârnați de porc, pește afumat, chiftele și varză roșie murată , dar „de bază“ este vinul fiert, care se servește din belșug. La desert, norvegienii mănâncă plăcințelele tradiționale „St. Lucia“ și turtă dulce.
Estonienii preferă friptură de porc cu varză murată, cartofi copți, sângerete, salată de cartofi cu sfeclă roșie și diferite tipuri de pate.
Eleganță în Europa Centrală
În Europa centrală, Ajunul este în general zi de post, iar masa de Crăciun se caracterizează prin lux și eleganță. În Elveția, Germania, Austria și Liechtenstein se pun pe masă cârnați preparați din carne de vițel, salată de cartofi, friptură de gâscă sau crap la cuptor, iar la desert se servesc plăcinte cu fructe, fursecuri și turtă dulce.
În Croația și Slovenia, sarmalele sunt la mare căutare, dar nu lipsește friptura și nici carnea afumată, fie că este de porc, fie de curcan. Deserturile tradiționale în aceste țări sunt gogoșile numite „fritule“, rulada „potica“, ștrudelul și fursecurile de Crăciun.
În Cehia și în Slovacia, de Crăciun se servesc fursecuri speciale, ciorbă de pește, salată de cartofi cu crap, turtă dulce și prăjituri cu fructe preparate după rețete tradiționale.
Milioane de nuci sparte la bulgari
În Ungaria și Polonia se prepară budincă de cereale și de pâine, ciorbă de legume, tocană cu varză și carne, plăcintă și găluște cu carne, cârnați, sarmale și friptură de rață sau de curcan. Masa de Crăciun a vecinilor bulgari, de la sud de Dunăre, este bogată în preparate de post, de cel putin 12 feluri, pentru fiecare lună a anului. Aceasta include legume fierte, nuci, orez, compot, fructe uscate, fasole. Tradiția bulgarilor îi îndeamnă pe fiecare să spargă o nucă. Daca aceasta este bună, se așteaptă un an nou bun și bogat, iar dacă este stricată sau goală, atunci anul care vine se anunță găunos.
Cetățeanul TV