duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalStudiul-probă care a demonstrat alunecările de teren de la MuresRing, circuitul moto...

Studiul-probă care a demonstrat alunecările de teren de la MuresRing, circuitul moto de lângă Târgu Mureș GALERIE FOTO

-

Cetateanul.net are dovada științifică că o parte din terenul unde este amenajat MuresRing, primul circuit moto din România, o ia la vale. Din cauza acestor alunecări de teren Consiliul Județean Mureș a pierdut o finanțare europeană de 12 milioane de lei.

Cel puțin un sector important al circuitului moto care este construit de Consiliul Județean (CJ) Mureș lângă municipiul Târgu Mureș este supus unor alunecări de teren, iar construcțiile – inclusiv traseul – riscă să fie deteriorate înainte de inaugurarea investiției de peste 50 de milioane de lei. Cel puțin aceasta este concluzia unei expertize independente privind terenul pe care este amplasat MuresRing, așa cum este denumit circuitul moto, cercetare realizată de doctorul inginer Anton Chirică. Cetateanul.net a prezentat în ultimele săptămâni mai multe amănunte legate de neregulile acestei investiții, nereguli care în final au dus la pierderea unei investiții europene de 12 milioane de lei destinate circuitului moto, aproape trei milioane de euro.

Tocmai pericolul acestor alunecări de teren în zona unui viraj al circuitului moto (cel de la Km 3+200 de metri) a stat la baza pierderii finanțărilor europene și a întârzierii proiectului cu peste doi ani.

Primul antreprenor Cooperativa Edile Appennino (CEA) din Italia, în asociație cu Morani Impex srl Zărnești și Kasim Emaka srl București, trebuia să finalizeze circuitul până în 2014. Nu a putut face acest lucru din cauza proiectului inițial care nu descoperise alunecările dintr-o zonă a traseului, așa cum susțin reprezentanții firmei din Italia. Reprezentanții italienilor de la CEA mai adaugă faptul că soluția din proiectul firmei Ungpro, acționar unic Andras Ungvari, nu putea fi pusă în practică.

În replică, conducerea Consiliului Județean (CJ) Mureș, beneficiarul circuitului, susține că compania italiană și asociații din România nu au avut destul de mulți muncitori pe șantier, motiv pentru care au reziliat contractul care avea inițial o valoare de 55 de milioane de lei, jumătate venind de la Bruxelles.

Cert este că până la urmă, CJ Mureș a pierdut 12 milioane de lei, aproape trei milioane de euro, finanțare europeană, tocmai din cauza întârzierii lucrărilor ce trebuia să fie finalizate până în 2014. Între timp, construcția este continuată de alte firme. Banii europeni pierduți au fost acoperiți de CJ Mureș care asigură întreaga finanțare a proiectului.

Studiul care a demonstrat alunecările de la MuresRing

Pentru a evidenția dacă sunt sau nu alunecări de teren, italienii de la CEA au comandat un studiu independent care a fost realizat de inginerul Anton Chirică, doctor universitar, cel care a realizat și analizele geotehnice privind alunecările autostrăzii demolată între timp între Sibiu-Orăștie.

În expertiza realizată de Anton Chirică privind soluția stabilită de proiectant la Km 3+200 se consemnează ca un fel de concluzie: „studiul geotehnic analizat conține câteva elemente corecte și utile pentru obiectivul ce urmează să fie realizat, însă nu corespunde cantitativ și calitativ necesităților proiectării lucrărilor de terasamente și fundații” .

Totodata expertul își argumentează astfel concluziile pesimiste privind situația terenului de la viroaga Km 3 + 200 metri: „ținând seama de geomorfologia și litologia zonei, consider că proiectul tehnic aferent terasamentului de la km 3+200 prezintă soluții tehnice incomplete și nefundamentate din punct de vedere tehnic; lucrarea de sprijin propusă nu îndeplinește functiile unui zid de sprijin și prin urmare nu asigură stabilitatea rambleului în condiții statice și dinamice; deasemenea prin proiect nu sunt prevăzute lucrările complexe de drenaj absolut necesare asigurarii siguranței în exploatare prin prisma deformabilitații” (pag 24 din Vol I Expertiza).

Mai mult, pentru a demonstra alunecările de teren din zona respectivă, Anton Chirică a propus realizarea unor teste în care s-a folosit curent electric. Rezultatul a fost că până la adâncimea de 15 m, terenul are două zone predispuse la alunecări. Mai mult, chiar și punctele de testare s-au deplasat În doar câteva sâptămâni, interval în care a avut loc analiza.

EXEMPLE

muresring Detaliu al taluzului alunecat spre pista (partea dreapta sens de parcurgere), in zona Km 3+200Circuit moto Muresring. Detaliu al taluzului alunecat spre pistă (partea dreapta sens de parcurgere), în zona Km 3+200; se observă urmele scurgerii apelor meteorice pe taluz, de la etajul superior al pistei spre carosabilul pistei, în care staționa expertul (nivel inferior, cu diferenta de nivel de 11,8 m între etaje).
Diferența de nivel de 11,8 m este în dreptul taluzului-virogii Km 3+200, unde era proiectat un masiv de pământ, dar neexecutat, din motivele explicitate în expertiză.


 

muresring Detaliu al sistemului prefabricat de bordaj antiderapaj in curbe, care flacheaza carosabilul in curbaCircuit moto Muresring. Detaliu al sistemului prefabricat de bordaj antiderapaj în curbe, care flanchează carosabilul în curbă.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

muresring In plan apropiat, la Km 3, se observa lucrari de sprijinire a terenului cu gabioane in trepte si la baza zidului de sprjin, rigola de colectare si drenare a apelor meteorice.Circuit moto Muresring. Pe platforma protejată cu ziduri de sprijin, se află clădirea centrală (pentru conducerea concursului), platforma padoc la parter și linia căminelor rețelei pluviale a padocului. Boxeșe de la parter și restaurant la etaj.

În dreptul curbei se află viroaga de la Km 3+200, punct nevralgic din punct de vedere al geomorfologiei, litologiei și stabilității rambleului, în conditii statice și dinamice.


MuresRing planul de alunecare a taluzului spre fundul virogii.Circuit moto Muresring. Detaliu al zonei virogii de la Km 3+200; se poate observa planul de alunecare a taluzului spre fundul virogii.
În această zona prospectata în expertiza tehnică comandata de antreprenor se fac recomandări de extindere a studiilor geo și în alte puncte, ținând seama de geomorfologia și litologia zonei, în vederea elaborării de soluții tehnice complete și fundamentate, pentru asigurarea stabilității rambleului, concomitent cu proiectarea și executarea unor lucrări complexe de colectare și drenare.


MuresRing cladire centralaCircuit moto Muresring, clădirea centrală. În spatele constructiei, sunt necesar a fi executate lucrari de sprijinire și consolidare a taluzului pe axa transversala cladirii, fiind Km 3+200.

MuresRing cladire administrativaCircuit moto Muresring. Clădirea administrativă a circuitului. Se observă tasarea diferențiată a fundației dinspre taluzul care alunecă odată cu terenului de sub etajul inferior al terenului de sub circuitul de viteză, imediat după curba în clotoida de la Km 1+400; conform Dispoziției de șantier nr.4, sunt necesare a fi executate sprijiniri și consolidări ale taluzului. Se poate observa deformarea soclului odată cu fundația continuă sub ziduri.


MuresRing vedere de ansambluCircuit moto Muresring. Vedere de ansamblu asupra intregului obiectiv de la nivelul cel mai ridicat al amplasamentului.


 

MuresRing zona de racordCircuit moto Muresring. Zona de racord a drumului spre obiectiv, cu DJ 151 B.
Se observă că și versantul din față este supus alunecării de teren; de altfel, zona este cunoscută în harta de zonare a teritoriului, din punct de vedere al potențialului de producere a alunecărilor de teren (Normativ GT 007), încadrată în clasa de risc ridicat-mare, aflat la cca 21 km de orasul Târgu Mureș, stare de fapte de care proiectantul trebuia să țină seama, atât prin numărul de foraje pentru prospecțiuni privind geomorfologia și litologia terenului, determinarea condițiilor de stabilitate generală și deformabilitate, în vederea elaborarii unui proiect adecvat pentru un sistem corelat de drenare și colectare a apelor meteorice, cât și a unor măsuri pentru sprijinirea taluzurilor, consolidarea versanților, cu atât mai mult cu cât terenul care flancheaza pista pentru circuit de mare viteză este supus solicitărilor dinamice ale unui convoi de autovehicule speciale de mare putere.

MuresRing, zonarea României ținându-se cont de predispoziția la alunecări de teren
MuresRing, zonarea României ținându-se cont de predispoziția la alunecări de teren

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Atata timp cand legea prevede atribuirea lucrarilor de proiectare si de executie, celor care vin cu pretul cel mai mic, si celor fara experienta in domeniul alunecarilor de teren, intotdeauna ne vom confrunta cu astfel de probleme. Inainte de atribuirea proiectarii, aici trebuia facut un studiu detaliat de stabilitate. Un profesionist, putea aprecia inca dela inceput, riscurile amplasarii oricarui tip de constructie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...