Bucureștiul, și mai ales primarii din ultimii 25 de ani au fost mai mult primarii orașului politic, al capitalei simbolice și mai degrabă al cheltuielilor mafiote decât ale orașului și pentru oameni. Din aceasă cauză, sume uriașe au fost cheltuite pentru proiecte de tipul „cel mai mare stadion”, „cel mai mare pod” sau alte „cel mai”, menite să ni se zgândăre orgoliul, în timp ce ni se băga adânc mâna în buzunarul public.
Timp în care la scara omului, a cetățeanului de rând s-a făcut mult prea puțin, chiar și la capitolulul spațiilor verzi, unde aproape toate investițiile au fost făcute pe bază de cheltuieli nesimțite. Grădina „proiectată” de Chiliman, în cadrul unui contract-cadru semnat cu firme „abonate” la profituri grase în domeniu depășește însă orice limită!
Cheltuieli de milioane pe aluni, tuia și cătină roșie
În această categorie se înscrie amenjarea pieței Charles de Gaulle. „Rondul de la TVR” a fost amenajat într-un mod ciudat, practic de neînțeles pentru cetățeanul de rând, o alcătuire de tufe și de copaci așezate într-o formă sau în stil ce nu pot fi percepute de trecători sau de turiști.
„Par a fi niște bălării, dacă reprezintă vreo lucrare artistică, eu unul nu sunt în stare să înțeleg ce ar putea reprezenta”, ne-a spune Marian Alecu, unul dintre locuitorii din zonă. „Nu știu ce semnificație au tufele acelea, dacă reprezentau ceva se punea măcar o plăcuță să ne ajute să înțelegem și noi, nu?”, ne-a spus un alt bucureștean venit la o plimbare în Herăstrău.
Revoltător, în acest context, este prețul cu care a fost realizat montajul – aproape milioane de lei, bani cu Primăria sectorului 1 putea construi cel puțin zece case sau 15 apartamente cu două camere. Prezentăm alăturat lista investițiilor nerușinate:
1700 de bucăți de buxus sempervirens (o specie de tuia) care se vinde cu 5 lei bucata au fost plătite cu 100 de lei bucata! Sau tamarix (cătină roșie) care se vinde cu 15 lei dar a fost cumpărat cu 55 de lei (186 de bucăți). Exemplele pot continua, dar este treaba procurorilor să investigheze atât cheltuielile cât și afacerea în sine!
Articol realizat cu sprijinul Infocons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor
Cetățeanul TV
Mie îmi plac la nebunie tufele alea . Mi se pare ca în sfârșit a fost implicata o minte inteligenta. E un contrast reușit intre natura aceea de câmp intenționată și oraș. F frumos!
Pai e la 10 metri de parcul Herastrau. De ce era nevoie? Intentia e de discutat dar rezultatul arata deplorabil.