sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăBNR, atac la Guvern: Gestionare economică deficitară!

BNR, atac la Guvern: Gestionare economică deficitară!

-

Banca Națională a României (BNR) a publicat un raport referitor la situația economică a țării, semnalând o creștere mare a deficitului de cont curent.

CITEŞTE ŞI: BNS cere formarea rapidă a unui Guvern și demararea unei anchete la SRI

Conform datelor oficiale, acesta a ajuns la 26,3 miliarde de euro în perioada ianuarie-noiembrie 2024, reprezentând o majorare de aproape 7 miliarde de euro față de aceeași perioadă a anului 2023.

Măsurile politice au sprijinit destabilizarea financiară

Potrivit datelor furnizate de BNR, situația actuală arată o gestionare economică deficitară și, de asemenea, o serie de măsuri politice care au sprijinit dezechilibrele financiare ale țării.

În acest context, balanţa bunurilor a înregistrat un deficit de 29,4 miliarde euro, fiind în creștere cu cu 3,8 miliarde euro, iar balanţa serviciilor a consemnat un excedent de 10,4 miliarde euro, cu 1,7 miliarde euro mai mic.

Deficitul din turism a ajuns la 4,1 miliarde de euro

Sectorul care a rămas în continuare lider a fost cel de IT&C, care a generat un excedent de 5,5 miliarde de euro, fiind asemănător cu cel de anul trecut. De asemenea, transporturile au adus un surplus de 4,3 miliarde de euro.

Cu toate acestea, deficitul din turism a înregistrat o creștere semnificatică, ajungând la 4,1 miliarde de euro.

În ceea ce privește balanța veniturilor primare, deficitul a crescut cu 1,05 miliarde de euro, atingând valoarea de 8,6 miliarde de euro. În schimb, balanța veniturilor secundare a înregistart o creștere a excedentului de 115 milioane de euro, ajungând la 1,3 miliarde de euro.

BNR arată o scădere a investițiilor străine directe

De asemenea, un alt semnal de alarmă potrivit BNR reprezintă scăderea investițiilor străine directe. În perioada analizată precizată anterior, acesta a ajuns la 5,85 miliarde de euro, fiind în scădere față de suma de 6,61 miliarde de euro înregistartă în 2023.

Specialiștii susțin că o creștere a deficitului arată o combinație de factori interni și externi, precum gestionarea deficitară a resurselor publice, prin politici economice care nu au fost sufiecient de bune pentru stabilizarea economiei, importurile ridicate, care au dezechilibrat balanța comercială, și scăderea investițiilor, care exercită presiune asupra finanțării economiei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Curtea Supremă a INTERZIS TikTok în SUA: Decizia se aplică de duminică

0
Curtea Supremă a respins vineri recursul depus de rețeaua de socializare TikTok pentru a împiedica interzicerea sa în Statele Unite, o lege adoptată de Congres în aprilie. CITEŞTE ŞI: Trump intervine la Curtea Supremă în scandalul TikTok Începând de duminică,...