O Românie prosperă, este angajamentul PNL prin Programul de Guvernare 2025-2028. Lipsesc însă măsurile concrete, pentru români, iar un exemplu sunt tinerii din mediul rural, în rândul cărora, potrivit rapoartelor tuturor instituțiilor naționale și internaționale, se înregistrează cele mai mari rate în ceea ce privește accesul redus la învățământ de calitate, abandonul școlar, cu consecințe serioase asupra șanselor de angajare și al unui nivel de trai decent.
Infrastructura școlară, este doar vârful aisbergului în privința învățământului la sate
Deşi 80% dintre tinerii din mediul rural îşi doresc să urmeze studii superioare, realitatea arată că doar 23% dintre aceştia reuşesc să se înscrie la facultate şi să finalizeze cursurile, potrivit unui studiu realizat de World Vision România. Când vine vorba despre motive, infrastructura deficitară, singura componentă care este amintită în Pactul pentru satul românesc din documentul programatic al PNL, este plasată oricum în zona de jos a ierarhiei.
Lipsa resurselor financiare a familiei și prioritățile acesteia, principala cauză a abandonului școlar în mediul rural
Pe lângă alte motive ce țin de resursa umană și infrastructură școlară, cel mai important factor este însă lipsa resurselor financiare. Unul din trei tineri se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susţine pe durata liceului sau facultăţii. Mai mult, pentru mulți dintre copii nici nu se pune problema studiilor universitare. Pentru multe familii aceste costuri sunt imposibil de acoperit și duc la o rată crescută a abandonului școlar, din nevoia de a muncii pentru a-și susține familia.
Având date concrete despre nevoile din zona rurală, tot ce a reușit PNL să propună este o frază generală despre incluziunea socială și zero măsuri. ”PNL își propune să sprijine creșterea incluziunii sociale și reducerea sărăciei prin dezvoltarea de servicii comunitare integrate – incluzând asistență socială, servicii de sănătate și educație – în 2.000 de comunități marginalizate din mediul rural”.
Îndemn pentru tinerii de la sate
Singura secțiunea dedicată tineretului în Programul de Guvernare 2025-2028 al PNL are titlul ” Dezvoltare urbană şi locuire pentru un viitor sustenabil: soluții pentru tineret”, și se concentrează pe românii din mediul urban. În plus, secțiunea doar enunță principii care ar urma să prindă contur în urma unor inițiative legislative.
În ceea ce-i privește pe tinerii din mediul rural, pentru liberali se pare că aceștia nu exista și nu vin cu nicio măsură concretă pentru a le facilita accesul la educație și la integrarea în câmpul muncii. În replică, le propune să participe activ la viața comunității.
”Politicile de tineret vor fi modelate astfel încât să răspundă provocărilor și nevoilor de dezvoltare ale comunităților rurale, asigurând o participare activă a tinerilor din aceste zone la viața comunității. Prin încurajarea unui dialog constant și responsabil între tinerii din mediul rural și autoritățile publice, tinerii vor putea să se implice în procesul de luare a deciziilor și să își consolideze rolul în viața comunității”, se menționează în programul liberal.
Cetățeanul TV