joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum îi finanțează Nicușor Dan pe „rechinii imobiliari”. Blat de milioane de...

Cum îi finanțează Nicușor Dan pe „rechinii imobiliari”. Blat de milioane de euro din banii bucureștenilor

-

În timp ce pozează în adversar al „rechinilor imobiliari”, de care spune că vrea să salveze Capitala, primarul general Nicușor Dan contribuie la bunăstarea acestora. Primăria Capitalei a plătit până în prezent din banii bucureștenilor aproape 6 milioane de euro Facultății de Drept și unor dezvoltatori, pentru că primarul refuză să pună în aplicare o hotărâre judecătorească.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Suspect pentru Nicușor Dan, acesta a făcut non-combat (nu s-a prezentat și nici nu a trimis avocați la niciun termen din proces!) într-un dosar în care Facultatea de Drept și dezvoltatorii au primit de la judecător de 12 ori suma solicitată!?! Facultate al cărui decan este cunoscut drept coleg și prieten cu avocatul Doru Trăilă, implicat în scandalul „opimizării dosarelor din instanță”. Doru Trăilă a fost unicul contracandidat la alegerile pentru decanatul Facultății de Drept, unde avocatul asociat cu generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă este în prezent directorul Departamentului de Drept Privat.

Nicușor Dan finanțează din bani publici Facultatea de Drept și „rechinii imobiliari”

Povestea are în prim plan un teren de 13.270 mp, situat în Str. Parcului nr. 23-31, sector 1, din fosta moșie Dămăroiaia, deținut de Facultatea de Drept București, Lucia Cherecheș și Dan Ștefan Octav Zapisescu, care a fost încadrat abuziv în subzona V1a (spații verzi publice cu acces nelimitat: parcuri, grădini, scuaruri, fâșii plantate, publice) prin PUG Municipiul București.

După trei cicluri procesuale, instanța a obligat Primăria Capitalei să schimbe încadrarea urbanistică ilegală din PUG a terenului în subzona V1a și să elibereze dezvoltatorilor autorizație de construire pentru un proiect imobiliar. Pe același teren, Facultatea de Drept urma să ridice mai multe clădiri cu destinație universitară.

Judecătorii au apreciat că menținerea încadrării terenului privat ca spațiu verde public este faptă ilicită: „menţinerea caracterului de utilitate publică locală pentru un teren proprietate privată a unor persoane fizice, fără a fi declanşată procedura de expropriere din partea autorităţii publice locale coroborat cu absenţa unei juste şi echitabile indemnizaţii constituie faptă ilicită a Municipiului Bucureşti”.

Prin aceeași decizie, Curtea de Apel București a obligat Capitala la plata unor despăgubiri de 2.662.980 euro pentru lipsa de folosinţă a terenului de 13.270 mp, numai pentru perioada 1 mai 2008 -19 iunie 2013 plus penalități de 2,67 euro/mp/lună (în total 420.000 euro/an, începând cu 20 iunie 2013, până când Primăria Capitalei va schimba încadrarea de spațiu verde. Nicușor Dan a refuzat să pună în aplicare decizia judecătorilor și preferă să finanțeze din bani publici, sub formă de despăgubiri, Facultatea de Drept în a cărei structură de conducere se regăsesc decanul Răzvan Dincă și Doru Trăilă, dar și dezvoltatorii imobiliari, numiți deseori de actualul primar drept „rechini imobiliari”.

În opinia primarului Nicușor Dan, acesta este un spațiu verde cu acces public nelimitat. Pentru a-l „păstra” spațiu verde, plătește din bani publici milioane de euro.

Depăgubiri umflate de la 400.000 la 5 milioane! Nicușor Dan a făcut non-combat în sala de judecată

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti în martie 2020, sub nr. 4801/302/2020, Facultatea de Drept și Lucia Chereches au chemat în judecată Municipiul Bucureşti, prin Primar General, cerând plata sumei de 442.977,56 lei, reprezentând dobândă legală penalizatoare, aferentă despăgubirii lunare de 35.430,90 euro, plătită de primarul general Nicușor Dan ca urmare a refuzului acestuia de aplicare a hotărârii judecătorești definitive.

Instanța a dispus o expertiză contabilă, Primăria Capitalei neformulând nicio obiecție la raportul de expertiză!?! În urma expertizei, instanța a dat Facultății și dezvoltatorilor

În iulie 2021, Judecătoria Sectorului 5 a admis cererea creditorilor, obligând Municipiul București, prin Primar General, la plata către reclamanți a sumei de 5.092.087,55 lei, de 12 ori mai mult decât ceruseră. În drept, judecătorul nu are niciodată voie să acorde despăgubiri mai mari decât cele cerute de reclamanți, faptă cunoscută drept „plus petita” sau „ultra petita”

În continuare, aveți dovada că debitorul – Municipiul București nu s-a prezentat la niciunul dintre cele șapte termene de judecată!!!

Suspiciuni de blat cu „rechinii imobiliari”

Specialiștii în drept acuză un blat al primarului general cu rechinii imobiliari. Nicușor Dan, a dat acest proces, cu miză de milioane de euro, pe mâna Direcției juridice, o structură deprofesionalizată în ultimii ani, pe care Nicușor Dan a scos-o din toate procesele legate de urbanism.

Primarul general ar fi trebuit să invoce plus-petita, pentru că tu ca reclamant nu poți să primești mai mult decât ai cerut. E ca și cum revendici două apartamente într-un bloc, iar judecătorii îți dau tot blocul. Nicușor Dan trebuia să atace această hotărâre pe cale ordinară și extraordinară. În plus, trebuia să facă și opoziție pe contestație la executare. Primarul general face contestații la executare cu zecile acolo unde executarea este clară și fără putință de tăgadă, numai ca să întârzie și să plătească apoi penalități, iar în acest caz nu face nicio contestație la executare și nu exercită nicio cale extraordinară de atac. Mai mult, la calea ordinară de atac a lăsat totul la aprecierea instanței. În acest proces, Primăria Capitalei nu a beneficiat de asistența unor case de avocatură, pe care le avea la îndemână. În schimb, de foarte multe ori, primarul trimite avocați în procese banale. Dacă vrei să-ți extinzi podul casei sau să-ți vopsești gardul, Nicușor Dan se judecă cu tine cu trei case de avocatură plătite fiecare cu câte 10.000 de euro pe litigiu. Iar acest proces, care comportă milioane de euro a fost lăsat pe mâna Direcției juridice, o structură care a scoasă din orice litigiu pendinte de urbanism. Practic, de 4 ani, Direcția juridică este deprofesionalizată – a fost lăsată fără profesioniști, pentru că se ocupă doar de procese-verbale și de litigii pe Legea 10. Este evident ce a urmărit Nicușor Dan în acest proces, au explicat, pentru ziarul Cetățeanul, experți în drept.

În aprilie 2022, Tribunalul București a respins, ca nefondat, apelul Municipiul București, fără ca municipalitatea să critice faptul că prima instanță a acordat, în mod substanțial, „plus petita”, adică mai mult decât au cerut reclamanții.

La fel ca și în procesul de la Judecătoria Sectorului 5, Municipiul București nu s-a prezentat la termenul de judecată din apel.

Asta în condițiile în care primarul general Nicușor Dan plătește bani grei caselor de avocatură pentru procesele pe care le are Primăria Capitalei. Mai mult, edilul este un obișnuit al instanțelor de judecată, petrecând aici până la 8 ore, 3 zile pe săptămână.

Cu toate acestea, lui Nicușor Dan „i-a scăpat” tocmai procesul cu Lucia Chereches, Dan Ștefan Octav Zapisescu și Facultatea de Drept București, proces în urma căruia bucureștenii au ajuns să plătească sume astronomice.

Nicușor Dan a ales să-i plătească pe „rechinii imobiliari” cu milioane de euro. În atenția Curții de Conturi

Odată ajuns primar al Capitalei, Nicușor Dan avea la dispoziție doar trei soluții în această situație: 1 – să schimbe încadrarea juridică a terenului și să elibereze autorizațiile de construire solicitate de dezvoltatori; 2 – să plătească pentru exproprierea terenului de 13.000 metri pătrați și apoi să amenajeze acolo un spațiu verde public, așa cum a fost încadrat în PUG; 3 – să nu aplice decizia definitivă a instanței de judecată și să plătească lună de lună, la nesfârșit, 35.000 de euro (420.000 euro/an) din banii publici. Deși a treia variantă este cea mai păguboasă iar juridic poate fi considerată abuz în serviciu în formă continuată, Nicușor Dan a ales-o tocmai pe aceasta din urmă.

În total, Primăria Capitalei a plătit aproape 6 milioane de euro, iar primarul general Nicușor Dan refuză în continuare să aplice decizia instanței.

Cu banii plătiți „rechinilor imobiliari” până în prezent, Primăria Capitalei ar fi putut să plătească expropierea terenului de 13.000 metri pătrați, din strada Parcului și să amenajeze un parc.

Primăria Capitalei recunoaște că s-a apărat cu juriștii, nu cu avocații

Într-un răspuns la o solicitare a ziarului Cetățeanul, semnat de Adrian Iordache, directorul Direcției Juridic, Primăria Capitalei a recunoscut că s-a apărat în acest proces doar cu juriști. Asta cu toate că avea încheiate contracte pe bani grei cu mari case de avocatură bucureștene. În schimb, directorul primarului Nicușor Dan a „fentat” răspunsul la întrebarea de ce juriștii Primăriei nu s-au prezentat nici măcar la un termen al procesului.

„Suma stabilită de către instanță a fost acordată în baza raportului de expertiză contabilă întocmit de către un expert contabil, probă solicitată de creditori şi încuviinţată de către instanţă.

Atât în fond, cât şi în apel, interesele Municipiului Bucureşti au fost reprezentate de către consilierii juridici. Prin întâmpinarea depusă au fost formulate apărări la cererea de chemare în judecată, iar prin cererea de apel formulată au fost aduse critici de nelegalitate şi netemeinicie împotriva încheierii din data de 17.07.2021 şi a sentinței civile nr. 6460/26.07.2021 pronunţată în dosarul nr. 480 l/302/2020”, se arată în document.

Repetăm, nici avocații, nici consilierii juridici, nu s-au prezentat la niciun termen de judecată.

Duplicitatea lui Nicușor Dan – zeci de milioane din bani publici pentru avocați

Primarul general Nicușor Dan suferă de „boala avocaților”, cheltuind milioane de euro din bani publici ca să dea de lucru caselor de avocatură.

Asta cu toate că, pe vremea când era activist, a dat în judecată Primăria Capitalei tocmai pentru că a angajat case de avocatură, deși are aparat juridic propriu.

Activiștii au susținut atunci că municipalitatea folosește ilegal în procese avocați și case de avocatură, deși legea interzice asta instituțiilor publice care au aparat juridic propriu, așa cum este cazul Primăriei Capitalei.

După ce a fost ales primar, Nicușor Dan a uitat că tocmai el a dat primăria în judecată și a făcut cerere de intervenție voluntară în favoarea Consiliului General în procesul pe care chiar el îl intentase Municipalitate, în calitate de activist.

Culmea, după ce în calitate de activist Nicușor Dan a arătat că bugetul Capitalei este fraudat prin societăți de avocatură, acum el a susținut că toate contractele de asistență juridică încheiate de municipalitate sunt absolut legale.

Astfel, în primii tre ani de mandat, primarul general Nicușor Dan a cheltuit peste 55 de milioane de lei, din banii bucureștenilor, pe case de avocatură ca să-l reprezinte în procese.

Sunt exact aceleași case de avocatură angajate de primărița Firea, pe care Nicușor Dan a criticat-o dur pentru contractele de asistență juridică. Diferența a fost că actualul edil a cheltuit pe servicii juridice externe de patru ori mai mult decât a alocase Gabriela Firea pentru tot mandatul.

Astfel, în mandatul Gabrielei Firea, Primăria Capitalei a alocat pentru cheltuielile publice cu avocații (servicii juridice externe) câte 5 milioane lei/an fără TVA (20 milioane lei plus TVA, pentru 4 ani).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ciolacu spune că va publica facturile excursiilor la Nisa: Am fost pe fugă…

0
Premierul Marcel Ciolacu spune că nu a dat răspunsuri prea inspirate când a fost întrebat de deplasările care ar fi fost plătite de Nordis însă promite că va face publice documentele care să arate că și-a plătit călătoriile făcute...