joi, octombrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăCodul rutier se schimbă: Vorbitul la telefon la volan te lasă fără...

Codul rutier se schimbă: Vorbitul la telefon la volan te lasă fără permis!

-

De la începutul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au înăsprit și pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce.

CITEŞTE ŞI: Modificări importante în Codul Rutier

Chiar și abateri considerate până acum minore, precum vorbitul la telefon la volan, se sancționează cu suspendarea dreptului de a conduce și reținerea permisului.

Abateri pentru care se poate suspenda permisul pe 30 de zile:

Folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice
Depășirea coloanei de mașini oprite la semafor
Neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor
Trecerea pe roșu
Depășire neregulamentară
Acumularea a 15 puncte de penalizare
Nerespectarea semnalelor polițistului rutier

Amenzi şi dosar penal

Șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare de la 6 luni la 3 ani, în funcție de gravitatea abaterilor, scrie BZI.
Suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile

Accidente din neacordarea de prioritate
Depășirea neregulamentară
Circulația pe sens opus

În cazul unor abateri și mai periculoase, suspendarea dreptului de a conduce se poate extinde la 90 sau chiar 120 de zile.

Probleme tehnice grave – Conducerea unui vehicul cu probleme majore la sistemul de frânare sau direcție este o gravă încălcare a regulilor.

Întoarcerea sau circulația pe contrasens pe autostradă – Aceste gesturi sunt de o gravitate extremă și atrag suspendarea permisului pentru 120 de zile.

Nerespectarea regulilor la trecerea de cale ferată – Ignorarea barierei sau semaforului la calea ferată poate pune viața în pericol, motiv pentru care se pedepsește sever.
Suspendarea pe loc a dreptului de a mai conduce:

conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare;
conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie;
nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident cu pagube materiale.

Conducerea sub influența alcoolului – Dacă nu este o infracțiune penală, aceasta conduce la suspendarea permisului pentru 90 de zile.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Diana Şoşoacă şi-a depus candidatura la Prezidenţiale: Promite să aducă Diaspora acasă!

0
Diana Iovanovici-Şoşoacă, Preşedintele Partidului S.O.S. România, autointitulată unica forţă a patriotismului autentic şi singura apărătoare a poporului român, şI-a depus candidatura pentru Preşedinţia României la Biroul Electoral Central. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă spune că este asaltată de bărbaţi lucraţi la sală:...