Bucureștiul și-a diminuat semnificativ contribuția la PIB-ul național, arată o analiză sectorului de construcții și tranzacții imobiliare, ajungând la un minim al ultimului deceniu, 29,4% în anul 2023 comparativ cu 37% în 2019.
De vină este Primăria Capitalei care eliberează foarte greu autorizații de construcție, iar primarul Nicușor Dan a contestat în repetate rânduri PUZ-urile de sector.
Citește și Certat de Ciolacu, Nicuşor Dan se dă victima mafiei imobiliare
Asociația Investitorilor de Real Estate din România prezintă datele unui studiu amplu care analizează impactul sectorului imobiliar și al construcțiilor asupra economiei naționale în 2023.
Conform studiului, sectorul de real-estate, care în anii trecuți a reprezentat un motor esențial al economiei, traversează o perioadă critică, fapt ce poate afecta stabilitatea economică a României.
Blocaje administrative majore
Raportul relevă un impact negativ considerabil asupra PIB-ului național, cauzat de un climat urbanistic incert și blocajele administrative majore, în special în București.
Bucureștiul are o contribuție în scădere la formarea PIB-ului la nivel național, ajungând la numai 29,4% în anul 2023 (minimul ultimului deceniu), comparativ cu 34,6% în 2021, 36,2% în 2020 sau de 37% în 2019. Efectele negative sunt vizibile deja, incertitudinea generată de climatul urbanistic având consecințe economice negative.
Pierderile veniturilor fiscale înregistrate în această perioadă rezultă într-o scădere semnificativă a încasărilor la buget.
Aceste pierderi, cauzate de incertitudinea reglementărilor urbanistice și blocajul administrativ la nivelul Bucureștiului sunt estimate la 18 mld lei pentru perioada 2023-2026, în condițiile în care estimările din ultimii doi ani (2,8 mld RON) aproape că s-au concretizat (2,4 mld RON).
Impactul este major, având în vedere dimensiunea bugetului public aprobat pentru PMB de 11,6 mld lei pentru anul 2023.
Contribuția sectorului construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare la formarea PIB-ului în București este sub media națională, situându-se la 12,8% în anul 2023, cu o scădere de 2 puncte procentuale comparativ cu vârful înregistrat în anul 2020.
Cetățeanul TV