duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaZiua Limbii Române, sărbătorită în diaspora. Programul evenimentelor

Ziua Limbii Române, sărbătorită în diaspora. Programul evenimentelor

-

Aniversată anual pe 31 august în România şi în Republica Moldova, Ziua Limbii Române va fi marcată de organizarea a numeroase evenimente la institutele culturale române din lume, precum cele din Chişinău, Viena şi Tel Aviv.

Este vorba de lecturi publice, expoziţii de artă, proiecţii de filme, recitaluri muzicale şi dezbateri literare, toate menite să promoveze limba română în diverse colţuri ale lumii şi să consolideze legăturile culturale dintre România şi comunităţile sale din diaspora, după cum a transmis Institutul Cultural Român (ICR)

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău (28 august – 1 septembrie 2024), la standul Editurii ICR este prezentată o ofertă consistentă de titluri de referinţă din domeniile literaturii, criticii literare, istoriei şi artelor.

Madrid

ICR Madrid organizează, vineri, proiecţia filmului documentar dedicat scriitorului Liviu Rebreanu „Mari clasici: Liviu Rebreanu” de Lavinia Moldovan şi produs de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. Evenimentul face parte din programul „Biblioteca ICR Madrid vă recomandă”.

Varșovia

ICR Varşovia şi Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Şcoala „Calitate” din Cracovia, îi vor sărbători pe cei care au ales să studieze limba română ca limbă străină. Astfel, sâmbătă va avea loc o întâlnire la care sunt invitaţi cursanţi ai ICR Varşovia şi ai Şcolii „Calitate”, singura organizaţie privată din Polonia care oferă un program permanent de cursuri de limba română ca limbă străină din 2008, precum şi studenţi de la universităţile unde cursurile de limba română au o tradiţie îndelungată, respectiv Universitatea Jagiellonă, unde limba română se studiază din 1921, şi Universitatea „Adam Mickiewicz”din Poznan(U.A.M), unde cursurile de limba română sunt organizate fără întrerupere din anul 1957. Sunt invitaţi să participe, de asemenea, cursanţi ai lectoratelor de limba română de la Universitatea din Lódz şi de la Varşovia. Alături de cursanţi şi studenţi vor participa lectori şi profesori.

Accademia di România din Roma

Accademia di România din Roma propune publicului italian vizionarea unei serii de scurte video-interviuri realizate cu unii dintre cei mai activi participanţi la cursurile organizate de către ARR. Proiecţia videoclipului „Cosa ti piace della România” va avea loc sâmbătă şi constă într-o serie de interviuri menite să reflecte experienţele cursanţilor în legătură cu România, oferind totodată o mărturie a abilităţilor de exprimare şi conversaţie dobândite în cadrul cursului.

Veneția

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează un recital muzical în interpretarea pianistei Sânziana Mircea, urmat de momente literare susţinute de Bianca Cojocaru, Tudor Iancu, Antonio Iannone şi Federica Lolli, absolvenţi ai Cursului de Limba română al Institutului, în colaborare cu Iulia Cosma, lectorul de limba română de la Universitatea din Padova. Evenimentul va avea loc sâmbătă, context în care vor fi recitate poezii din creaţia poeţilor Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nina Cassian şi Ana Blandiana, în limba română şi în traducere în limba italiană.

Viena

ICR Viena, în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria, Asociaţia „Mihai Eminescu” din Viena, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş şi Biserica „Învierea Domnului şi Sf. Apostol Andrei”, organizează o serie de manifestări culturale sâmbătă. Aceste evenimente se vor desfăşura atât la sediul institutului, cât şi la Teiul lui Eminescu din Wiener Stadtpark şi la Bustul poetului Mihai Eminescu amplasat în faţa Bisericii Ortodoxe Române „Învierea Domnului şi Sf. Apostol Andrei”.

Tel Aviv

ICR Tel Aviv organizează şi găzduieşte la sediu, pe 2 septembrie, un eveniment dedicat operei şi personalităţii lui Panait Istrati, apreciat de Marin Sorescu drept „primul Soljeniţîn din literatură europeană”.

Istanbul

De asemenea, ICR Istanbul a organizat, joi, un eveniment la Conacul Musurus Pasa, sediul ICR „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, cu prezentări susţinute de profesoara Jenny Marilena Şisli, care a şi oferit participanţilor experienţa interactivă de învăţare a unor cuvinte în limba române.

Lisabona

ICR Lisabona, cu sprijinul Ambasadei României în Republica Portugheză şi al Institutului Limbii Române, a organizat pe 24 august, tradiţionalul Maraton literar, având ca protagonişti copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 7 şi 20 de ani.

Evenimentul a fost dedicat operei lui Ion Creangă – personalitate de prestigiu a literaturii române, marcând astfel împlinirea a 135 de ani de la moartea acestuia. Pentru cei mici, lecturile în limba portugheză din opera lui Ion Creangă au fost realizate din volumul „Operă completă/ Obra completă”, cu traducere realizată de Simona Vermeire şi Jose Fonseca e Silva. Sesiunile de lectură au fost moderate de prof. Elena Covasan.

De Ziua Limbii Române, Institutul Cultural Român va anunţa câştigătorii concursului de eseuri, poveşti şi compuneri „Eu şi România”, cu tema „Limba română este patria mea”. 59 de copii din 14 ţări au participat la concursul organizat de Institutul Cultural Român în perioada 2 iulie – 10 august.

Ziua Limbii Române a fost instituită oficial în România în 2013 şi reprezintă o ocazie de a reflecta asupra valorii culturale şi istorice a limbii române. În Republica Moldova, Ziua Limbii Române a fost instituită oficial în 1990, ca o expresie a renaşterii naţionale şi a reîntoarcerii la valorile culturale româneşti, după perioada sovietică în care limba română a fost marginalizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

ANAF dă prime uriaşe angajaţilor care execută mai mulţi români

0
Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. CITEŞTE ŞI: ANAF a pierdut un proces după ce...