Cele două doctorițe de la spitalul Sf. Pantelimon, acuzate de omor cu premeditare, au stat două săptămâni după gratii.
CITEŞTE ŞI: Doctoriţele arestate pentru morţile suspecte de la Spitalul Pantelimon, puse în libertate de Curtea de Apel
Potrivit informațiilor, acestea spun că au nevoie de timp de recuperare, astfel încât una dintre ele și-a depus deja cererea de concediu, iar cealaltă urmează să facă la fel.
Legal, doctorițele își pot relua activitatea, întrucât nu a existat o suspendare.
Doctorițele Maria Miron și Mirela Păiuș de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, acuzate de omor calificat în cazul deceselor suspecte, vor fi eliberate din arest, conform deciziei Curții de Apel București de marți.
În data de 8 august, Maria Miron, acuzată de omor calificat și tentativă de omor calificat, împreună cu Mirela Păiuș, acuzată de omor calificat, au fost plasate în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.
Cele două doctorițe au contestat decizia Tribunalului București, iar marți, Curtea de Apel București a admis contestația, hotărârea fiind definitivă.
Contestaţii formultate
„În baza art. 204 Cpp, admite contestaţiile formulate de către inculpate împotriva încheierii Tribunalului Bucureşti din 8 august 2024. Desfiinţează încheierea atacată şi rejudecând în fond decide: în baza art.227 alin.1 Cpp respinge ca neîntemeiată propunerea de luare a măsurii arestării preventive. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatoarelor inculpate dacă nu sunt reţinute în altă cauză. Definitivă”, se menționează în hotărâre.
Completul de judecată a fost compus din judecătorii Cristian Dumitru (președinte) și Adina Radu.
Procurorii susțin că, în lunile martie și aprilie, doctorițele ar fi redus intenționat doza de noradrenalină a unui pacient internat în terapie intensivă, provocându-i stop cardio-respirator.
Pe 4 aprilie 2024, la ora 13:17, aceleași doctorițe, profitând de starea de vulnerabilitate a aceluiași pacient, i-au redus din nou doza de noradrenalină de la 20 ml/h la 1 ml/h, ceea ce a dus, 58 de minute mai târziu, la stop cardio-respirator și, în cele din urmă, la decesul pacientului la ora 15:00.
Ancheta a fost inițiată după ce Camelia Stămătoiu, directorul de îngrijiri din cadrul Spitalului Sf. Pantelimon, a depus o plângere. Ea a informat procurorii că, pe 10 aprilie, a fost contactată de o asistentă medicală care i-a povestit că, între 4 și 6 aprilie, aproximativ 20 de pacienți au decedat la secția ATI, deoarece medicii de gardă, Maria Miron și Mirela Păiuș, ar fi redus doza de noradrenalină la unii pacienți de la 15-20 ml/h la 1 ml/h sau chiar ar fi înlocuit-o cu ser fiziologic.
Cetățeanul TV
sunt de părere ca doamnele doctorițe aveau dreptul sa procedeze, cum au procedat. sa aibă acordul familiei, al bolnavului, ca să i se scurteze suferință.
Nu au cerut acordul
Aici găsesc ocazia sa îmi exprim nedumerirea implicării în acest caz al dr. Plesa Cristian
îmi permit sa îți spun.Cristi, pentruca te cunosc de mic copil. Am fost colega de birou cu mama ta, mulți ani de zile.
Știu cât s-a sacrificat pt familie, știi și tu
Știu cât de mandra a fost de tine și soția ta Cristina
Tu cu asta ai rasplatit-o
Știu ca a murit de o boala incurabila
Tu ai fi procedat asa, în cazul ei?