Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a publicat informații actualizate despre 29 de bunuri confiscate situate în București și în județele Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Galați, Iași, Ilfov, Sălaj și Sibiu, anunță joi Ministerul Justiției.
CITEŞTE ŞI: Ciolacu, despre scandalul morților de Spitalul Sf. Pantelimon: Nu înțeleg de ce managerul nu este acasă!
Printre acestea se află și vila din zona Herăstrău cumpărată pe numele fostei partenere a lui Sorin Oprescu, condamnat definitiv pentru corupție și care este dat în urmărire internațională.
Dintre bunurile confiscate, în București sunt 8 imobile, situate în străzile Herăstrău (Sector 1), Ziduri Între Vii (Sector 2), Șoseaua Alexandriei, Drumul Bragadiru, Vârtejului și Vălișoara (Sector 5) și Fabricii (Sector 6), potrivit unui comunicat publicat de către Ministerul Justiției (MJ), pe pagina de Facebook a instituției.
„În 16 cazuri, imobilele au fost confiscate prin procedura specială, în 12 cazuri prin procedura extinsă iar pentru unul a existat un ordin de confiscare internațională”, menționează ministerul.
Conform Legii nr. 216/2016, bunurile imobile intrate, prin confiscare în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice, la propunerea ANABI.
Ce spune ministerul Justiţiei
„De asemenea, pornind de la prevederile Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European și a Consiliului UE privind înghețarea și confiscarea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în Uniunea Europeană transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 318/2015, la propunerea ANABI, Ministerul Finanţelor Publice iniţiază un proiect de hotărâre a Guvernului prin care bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi date în folosinţă gratuită asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi Academiei Române şi academiilor de ramură înfiinţate în baza unei legi speciale”, mai transmit reprezentanții MJ.
„Pe 5 august 2024 pe pagina ANABI au fost publicate 4 imobile situate în comuna Șelimbăr, jud. Sibiu, pentru care se așteaptă cereri în vederea reutilizării publice sau reutilizării sociale. Termenul limită recomandat pentru comunicarea cererilor este de 40 de zile lucrătoare (26.09.2024)”, adaugă comunicatul.
Potrivit ANABI, imobilul situat în București pe strada Herăstrău, nr. 42, Sectorul 1, este compus din teren intravilan în suprafață de 340.64 mp + construcție S+P+E cu suprafață construită la sol 118,91 mp.
Dreptul de proprietate asupra bunului imobil este întabulat pe numele Statului Român, în baza sentinței penale pronunțate de Tribunalul București în dosarul DNA în care fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, în prezent dat în urmărire de Poliția Română, a fost condamnat definitiv în mai 2022 pentru abuz în serviciu, trafic de influență, luare de mită şi constituire de grup infracţional organizat, la mai multe pedepse cu închisoarea, contopite apoi într-o pedeapsă principală de 10 ani şi 8 luni de închisoare.
Vila era pe numele iubitei
Prin hotărârea de condamnare, s-a dispus nu doar pedeapsa cu închisoarea, ci și confiscarea extinsă a bunurilor imobile considerate a fi dobândite în urma infracțiunilor comise, inclusiv vila de pe strada Herăstrău, pe care Oprescu o deținea alături de partenera sa, Adriana Elena Nica.
Instanța a dispus și confiscarea sumelor de 102.400 lei şi de 9.500 euro, ridicate la perchezițiile la Oprescu, precum și „a confiscării extinse a imobilului situat în municipiul București, Str. Herăstrău, nr. (…), Sectorul I, cumpărat de inculpatul Oprescu Sorin-Mircea prin interpusul persoană interesată Nica Adriana-Elena”.
Adriana Elena Nica a formulat mai multe cereri, în justiție, în speranța că va reuși să păstreze imobilul din strada Herăstrău, dar în cele din urmă a fost evacuată, la cererea Fiscului (ANAF).
Sorin Oprescu a fugit însă în Grecia, înainte de pronunțarea sentinței definitive, iar autoritățile elene au refuzat să îl extrădeze.
Cetățeanul TV