Liberalii sunt puși, din nou, de către președintele Klaus Iohannis, într-o situație penibilă încercând să dea explicații pentru absența șefului statului de la dineul oferit de președintele SUA, Joe Biden, după Summitul NATO de la Washington. Nici liderul PNL, Nicolae Ciucă, dar nici alți liberali nu pot oferi niște răspunsuri coerente atunci când sunt întrebați de această situație.
Absența președintelui României, Klaus Iohannis, la dineul organizat după Summitul NATO din Washington a ridicat o serie de întrebări în țară. În lipsa unui răspuns din partea Administrației Prezidențiale, liberalii nu au reușit să ofere opiniei publice un răspuns coerent.
Faptul că șeful statului nu se afla în pozele oficiale de la evenimentul de la Casa Albă l-a pus pe președintele PNL într-o situație stânjenitoare în cadrul unui interviu TV. Întrebat de moderator, dacă a participat în locul președintelui la dineu, Ciucă susține că nici nu s-a pus această problemă. Redăm dialogul dintre moderatorul Digi24 și Nicolae Ciucă:
Moderator: Deci nu ați fost acolo?
Nicolae Ciucă: Doamne ferește!
Moderator: Președintele a fost?
Nicolae Ciucă: Nu știu!
Moderator: Absolut incorectă abordarea!
Nicolae Ciucă a oferit acest răspuns în contextul în care a participat la Summitul NATO alături de președintele Klaus Iohannis care a cerut ca din delegația dânsului să facă parte șeful PNL.
Nici alți lideri PNL nu au avut o explicație pentru gestul președintelui Iohannis. Alexandru Muraru, fratele ambasadorului României în SUA, și lider important al PNL, a avut un dialog cel puțin ciudat cu Mircea Badea, la Antena3 CNN; pe această temă.
Alexandru Muraru: Am fost doar la evenimentele oficiale…
Mircea Badea: Deci, dineul a fost ceva neoficial?
Alexandru Muraru: Domnule, vorbim de evenimente informale!
Mircea Badea: Nu stiți ce înseamnă formal și informal!
De menționat că dineurile diplomatice oferite după astfel de evenimente sunt mai mult decât simple întâlniri sociale. Ele reprezintă o oportunitate pentru lideri de a discuta într-un cadru mai informal, de a consolida relațiile bilaterale și de a aborda subiecte sensibile într-un mediu relaxat. Absența de la astfel de evenimente poate ridica semne de întrebare privind relațiile diplomatice dintre state.
De la Washington, direct la plajă din Neptun
Așa cum ne-a obișnuit deja, Klaus Iohannis a călătorit în SUA la bordul unei aeronave de lux. Este același avion cu care președintele Klaus Iohannis și Prima Doamnă au mai zburat anul acesta, tot în Statele Unite, dar și în Coreea de Sud. Aceeași aeronavă a fost închiriată și pentru deplasările oficiale ale șefului statului din Emiratele Arabe Unite și din turneul african din Kenia, Tanzania, Capul Verde și Senegal.
La fel ca și în alte deplasări externe, costurile închirierii aeronavei sunt secretizate, la fel ca și delegația care l-a însoțit pe președinte în avionul de mici dimensiuni. Ceea ce nu a putut însă Klaus Iohannis să secretizeze a fost traseul aeronavei care a plecat de la Sibiu spre SUA și a aterizat, la întoarcere, la Constanța, de unde șeful statului s-ar fi dus la vila de protocol de la Neptun. Nici acest traseu nu este unul nou. Și după deplasarea din Coreea de Sud, avionul privat închiriat de Administrația Prezidențială pentru șeful statului a aterizat la Constanța.
Cetățeanul TV