Actualul primar general, Nicușor Dan, ar fi fost recrutat de Securitate când era încă minor, după care și-ar fi turnat (pe unii din „ură”) colegii din lotul național de olimpici la matematică, rezultatul fiind că lui Barcău Mugurel Alexandru din Craiova i s-ar fi retras dreptul de a mai părăsi țara. Mai mult, Nicușor Dan și-ar fi turnat și profesorul de la liceul din Făgăraș, Sorin Cocoradă. CITEȘTE DOCUMENTUL LA FINALUL ACESTUI ARTICOL
Născut pe 20 decembrie 1969, actualul primar general și candidat USR la un nou mandat Nicușor Daniel Dan a absolvit Liceul Radu Negru din Făgăraș în 1988, an în care a participat la Olimpiada Internațională de Matematică din Australia unde s-a clasat pe locul I, ca și cu un an în urmă, în 1987, la Olimpiada din Cuba.
În documentul intitulat „Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică”, din 9-21 iulie 1988, de la Canberra, al Serviciului I din Securitatea Municipiului București se arată:
„Din măsurile de verificare în ceea ce îl privește pe Dan Nicușor Daniel la nivelul loc. de domiciliu, au început demersurile de recrutare înainte de deplasarea în Rep. Cuba.
În procesul de cunoaștere personală a persoanei vizate, s-a constatat că acesta manifesta dorința de colaborare și aptitudini în acest sens.
El s-a prezentat la întâlnirile planificate, cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător.
Este de menționat că a manifestat o ură față de Vasiu Adrian, cu care se afla în concurență la concursurile de matematică”.
Potrivit documentului, el a furnizat două note informative referitoare la Vasiu Adrian, notele fiind fără valoare informativă deosebită.
La întoarcerea în țară el s-a prezentat la întâlnirea programată și a furnizat o notă informativă cu valoare operativă pe linie de securitate care a dus la retragerea avizului de deplasare pentru Barcău Mugurel Alexandru, din Craiova. El a oferit note de interes în ceea ce îl privește pe Cocorada Sorin, profesor la Lic. Industrial „Radu Negru” din Făgăraș”.
Ziarul Cetățeanul l-a contactat pe unul dintre participanții la Olimpiada de Matematică din Cuba, din 1987, care ne-a declarat, sub condiția anonimatului: „Este posibil ca unul dintre noi să-și fi exprimat dorința de a rămâne în străinătate. Eram copii pe atunci și nu știam să ne ferim atât de bine”.
Înainte de publicarea acestui articol, ziarul Cetățeanul a încercat să obțină un punct de vedere de la actualul primar general, dată fiind gravitatea faptelor relatate în raportul Securității. Dat fiind că până la ora publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns, facem precizarea că vom publica în regim de urgență replica primarului, dacă acesta va dori să și-o exprime.
Mai jos, întrebările pe care i le-am trimis pe Whatsapp lui Nicușor Dan:
Domnule primar general,
Am primit la redacție un raport al Securității București, datat 03 iulie 1988, despre „încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de matematică de la Canberra. Dat fiind conținutul acestui raport, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:
- Este adevărat că după deplasarea la Olimpiada din Cuba ați dat note informative la Securitate despre Barcău Mugurel Alexandru?
- Este adevărat că ați dat note informative la Securitate despre Adrian Vasiu și despre profesoul Sorin Cocorada de la Liceul Radu Negru din Făgăraș?
- Din raportul serviciului I al Securității Municipiului București se menționează despre Dvs: „s-a constatat că acesta manifestă dorinață de colaborare și aptitudin în acest sens. El s-a prezentat la întâlnirile planificate cu regularitate și a fost prelucrat corespunzător”. Cum comentați?
Potrivit CNSAS, semnatarul documentului, ofițerul operativ lt. major Agache Constantin a lucrat la Securitatea Municipiului București în perioada 1980 – 1989. El a decedat în anul 1994.
Cu ocazia candidaturii din 2012, CNSAS a făcut verificări și a eliberat Adeverința nr. 323257/29.11.2012, potrivit căreia „nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Dan Nicușor Daniel”.
Cetățeanul TV
Nu ma transform în avocatul lui Nicușor Dan,dar asa erau vremurile atunci,mai ales că era vorba de o deplasare în Vest,în acest caz Canada ,si el devenise major.
sigur, la plecarea în străinătate era făcut instructajul iar la venire dădeai raportul. Apărarea lui e perversă: nu are angajament. Dar problema o constituie declarațiile care pot fi găsite, dacă se dorește, la dosarele pârâților, cărora li s-au incalcat astfel drepturile