luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăDiasporaConferință ICR la UDINE:  Cealaltă Românie. Limbi, literaturi şi identităţi în Basarabia...

Conferință ICR la UDINE:  Cealaltă Românie. Limbi, literaturi şi identităţi în Basarabia la 33 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice

-

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează joi, 23 mai 2024, şi vineri, 24 mai 2024, în Sala de Consiliu a Palatului Garzolini di Toppo–Wassermann din Udine (Italia), conferinţa internaţională „Cealaltă Românie. Limbi, literaturi şi identităţi în Basarabia la 33 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice”.

Evenimentul este desfășurat cu sprijinul Departamentului de Limbi şi Literaturi, Comunicare, Educaţie şi Societate al Universităţii din Udine, Centrului Interuniversitar de Studii Maghiare şi privitoare la Europa Central–Răsăriteană şi Institutului Limbii Române din București.

Republica Moldova, „Cealaltă Românie”, se regăseşte, de mai mulţi ani, în dezbaterile pe teme cultural–lingvistice şi în programa de studii a Catedrei de Limba şi literatura română a Departamentului de Limbi şi Literaturi, Comunicare şi Formare a Universităţii din Udine. Limba română se predă la această instituţie de învăţământ superior la nivel de licenţă şi masterat, cu o tradiţie de aproape patruzeci de ani, începând cu activitatea didactică a profesorului Alexandru Niculescu. De-a lungul timpului, limba română a fost predată de cadre didactice italiene, Teresa Ferro, Celestina Fanella, Alessandro Zuliani, Sergio Vatteroni, dar şi de profesorii trimişi din România prin Institutul Limbii Române de la Bucureşti (Raluca Levonian, Florica Faur). În anul universitar 2023–2024, studenţilor li se predau cursuri despre limba, literatura şi identitatea Basarabiei, fiind vizată cunoaşterea şi înţelegerea a cine şi ce sunt românii din stânga şi din dreapta Prutului şi care sunt consecinţele lingvistice asupra limbii române cauzate de ocupaţia sovietică.

În deschiderea manifestării ştiinţifice, vor susţine scurte alocuţiuni reprezentanţii instituţiei gazdă, Universitatea din Udine, doamna Adina Lovin, Consulul General al României la Trieste, prof. univ. dr. Cristian Luca, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, şi doamna conf. univ. dr. Daiana Cuibus, director al Institutului Limbii Române din Bucureşti.

Programul manifestării ştiinţifice:

Joi, 23 mai 2024, ora 14:30–19:30

· Olga Irimciuc (Universitatea Insubriei), Literatura din Moldova: o literatură de frontieră;

· Eugenia Bojoga (Universitatea „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca), Parcursul limbii române în Republica Moldova: de la bilingvism, la „moldoveneasca” sovietică şi la româna actuală;

· Vitalie Ciobanu (Fundaţia Culturală Contrafort din Chişinău), Literatura memoriei. Etic versus estetic;

· Maria Pilchin (Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chişinău), Literatura recentă şi omul identităţilor încrucişate.

Vineri, 24 mai 2024, ora 9:30–15:00

· Roberta di Giorgi (Universitatea din Udine), „Răspunsul” lui Tolstoi la pogromul de la Chişinău (1903);

· Nina Corcinschi (Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” / Universitatea de Stat din Moldova de la Chişinău), Literatura română în Basarabia: opinii în antiteză;

· Ivan Pilchin (Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova), Poezie şi comunicare interculturală;

· Anda Vahnovan (Institutul Limbii Române, Bucureşti), Modificările lingvistice în contextul emigrării;

· Eugenia Benigni (Udine), Viitor vs. trecut: drepturile femeilor şi ale grupurilor minoritare ca parte a identităţii contemporane a Republicii Moldova.

Moderatori:

Alessandro Zuliani (Universitatea din Udine)

Florica Faur (Institutul Limbii Române, Bucureşti)

Cu participarea studenţilor Cursului de Limbă şi literatură română promoţia 2023/2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...