Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat marţi că prima variantă a Planului Urbanistic General (PUG) va fi finalizată până în vară.
Anunțul lui Nicușor Dan ridică semne de întrebare, iar avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul, a interpretat într-o cu totul altă cheie cuvintele edilului și a explicat întreg contextul cronologic, concluzionând că primarul general al Capitalei nu a spus adevărul.
Avocatul Radu Dinulescu: „Situația pe care o prezintă Nicușor Dan nu are absolut nimic real”
Nicușor Dan, explică avocatul Radu Dinulescu pentru Gândul, a omis să spună că acest contract pentru realizarea PUG-ului Capitalei a funcționat între anii 2017 și 2020, atunci când Universitatea de Arhitectură a predat „livrabile” – părți componente, iar acestea au fost și achitate de Municipiul București.
„Face parte din categoriile de minciuni de campanie ce spune, acum, Nicușor Dan. Situația pe care o prezintă Nicușor Dan în această intervenție nu are absolut nimic real.
Între anii 2017 și 2020, acest Plan Urbanistic General care este realizat, în conformitate cu contractul de executare al lui – semnat între consorțiul condus de Universitatea de Arhitectură, consorțiu coordonat de prof. univ. dr. Tiberiu Florescu, și Municipiul București -, pe părți componente, în speță pe livrabile.
Livrabilele predate de Universitatea de Arhitectură au fost achitate, plătite de Municipiul București, și contractul a fost derulat, după o perioadă de stagnare, între 2017 și 2020”, a explicat avocatul Radu Dinulescu.
„Nicușor Dan și-a urmărit planul”
Radu Dinulescu a precizat că acest contract pentru un nou PUG se afla în derulare în momentul în care Nicușor Dan a câștigat mandatul de primar general. Și, paradoxal, a intervenit un blocaj, dar un blocaj creat chiar de edil.
Mai mult, potrivit avocatului, Nicușor Dan ar fi urmărit, pas cu pas, un plan prin care urbanismul în București urma să fie „pus pe butuci”.
„Arhitectul-șef al Capitalei, din perioada respectivă – Ștefan Dumitrașcu – a descâlcit, ca să folosesc expresia lui Nicușor Dan, toate problemele mai vechi din cauza cărora acest contract nu plecase la drum, nu se derula. A constituit o comisie a Municipiului București, formată din funcționarii și arhitecții angajați ai Direcției de Urbanism, a și coordonat această comisie care a fost în legătură cu cei care fac PUG-ul și așa mai departe.
În cea de-a doua lună de mandat, Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6. Aceste Planuri Urbanistice Zonale coordonatoare urmăreau să aducă în actualitate acele prevederi ale PUG-ului din anul 2000 care erau caduce și nu se mai puteau aplica, nu mai erau conforme cu dezvoltarea socio-economică a orașului.
PUZ-urile coordonatoare urmau să constituie un sprijin, ca regulament de urbanism, pentru toți locuitorii Bucureștiului, până la momentul apariției noului PUG”, a spus Radu Dinulescu.
„Actul adițional nu s-a semnat din propria voință a lui Nicușor Dan, el a vrut să țină pe loc acest proiect”
După ce Nicușor Dan a reușit să anuleze, în instanță, PUZ-urile coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, a blocat și PUG-ul, mai spune avocatul Radu Dinulescu.
Și, mai mult, cu toate că a avut un buget de 5 milioane de euro – în anii 2021 și 2022 – pentru acest contract, Nicușor Dan nu a cheltuit acești bani.
„Mai întâi, Nicușor Dan a suspendat aceste PUZ-uri coordonatoare, după care le-a anulat în instanță. Apoi a blocat PUG-ul, în sensul că a avut – și în anul 2021, și în anul 2022 – buget de 5 milioane de euro pentru plata PUG-ului și, niciodată, nu a cheltuit acești bani. Adică nu a plătit livrabilele care au fost predate de Universitatea de Arhitectură și consorțiul respectiv către municipalitate.
Actul adițional nu s-a semnat din propria voință a lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, el a vrut să țină pe loc acest proiect, realizarea noului PUG, așa cum a vrut să țină pe loc tot urbanismul.
Nicușor Dan este absolut speriat de următorul fapt: profesorul Tiberiu Florescu este parte din echipa doctorului Cătălin Cîrstoiu, contracandidatul său la fotoliul de primar general al Capitalei. Frica lui este că tot ceea ce va urma, după ce el va pierde mandatul de primar general, va însemna reintrarea Bucureștiului în normalitate”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu.
Cetățeanul TV