Ministerul Justiţiei a transmis marţi că orice persoană este complet liberă să îşi aleagă un avocat pentru a lua la cunoştinţă de conţinutul informaţiilor clasificate şi a-i fi asigurată apărarea, dintre apărătorii care au acces la astfel de informaţii.
CITEŞTE ŞI: Predoiu, scandal cu USR: Legile justiției, 12 luni v-ați uitat la ele ca pisica în calendar!
Precizările ministerului vin ca urmare a unor opinii exprimate în spaţiul public şi mass-media cu privire la legile de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru implementarea în aceste două legi a deciziilor Curţii Constituţionale a României, proiecte elaborate de MJ în anul 2022, aprobate de Guvern la 28 decembrie 2022 şi votate de Parlament.
Acuzații nu au nevoie să apeleze exclusiv la avocați autorizați de SRI
Dreptul la apărare
Potrivit unui comunicat al MJ transmis intervenţia legislativă asupra art.352 alin.11 şi 12 din Codul de procedură penală a fost făcută pentru a respecta Decizia CCR 21/ 2018 pentru a se asigura dreptul la un proces echitabil. Sensul intervenţiei, precum şi efectul acesteia nu limitează dreptul la apărare prin restrângerea posibilităţii apărării doar prin „avocaţi autorizaţi de SRI”, arată Ministerul Justiţiei, care adaugă că intervenţia echilibrează raporturile dintre dreptul la apărare şi protecţia informaţiilor clasificate în favoarea dreptului la apărare.
Cetățeanul TV