vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalMircea Geoană, la London Business School: NATO consideră că analiza costuri-beneficii arată...

Mircea Geoană, la London Business School: NATO consideră că analiza costuri-beneficii arată din ce în ce mai rău pentru Putin

-

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a vorbit vineri la London Business School despre agresiunea Rusiei asupra Ucrainei din perspectiva Organizației Nord-Atlantice, precum și despre parcursul carierei sale, profitând de ocazie pentru a le oferi sfaturi și îndemnuri de viață tinerilor din audiență.

Evenimentul a fost organizat de către Institutul Wheeler pentru Afaceri și Inovație din cadrul London Business School și s-a desfășurat sub forma unei conversații între Mircea Geoană și Florin Vasvari, profesor român în cadrul universității.

Florin Vasvari. Photography c/o ©SusanneHakuba

Evenimentul a avut loc chiar în ziua ratificării de către Turcia a aderării Finlandei la Alianță –discuția fiind marcată de vestea extinderii NATO.

În prima jumătate a conferinței, Mircea Geoană a răspuns întrebărilor pregătite de către proefesorul Vasvari, iar, în a doua jumătate, publicul a avut ocazia să adreseze întrebări libere, la care Secretarul General Adjunct al NATO a răspuns în detaliu.

„Fiți plini de viață și curioși!”

„Dacă e un atac cibernetic, să mă anunțați și pe mine” – a spus, în glumă, Mircea Geoană, ca răspuns la microfonia care parcă numai dumnealui i se întâmpla. „Jumătate din viață mi-am petrecut-o în România comunistă, mereu am visat să călătoresc în Occident. După 1989, am vrut să recuperez timpul irosit.”

Photography c/o ©SusanneHakuba

Astfel, după ce a absolvit Universitatea Politehnică din București și cursurile Facultății de Drept, a plecat la Paris la Școala Națională de Administrație, iar în timpul mandatului diplomatic la Washington a frecventat programul de dezvoltare managerială din cadrul universității Harvard.

„Aveți încredere și investiți în voi înșivă. Fiți plini de viață și curioși din punct de vedere intelectual!”, le-a transmis celor din amfiteatrul plin de oameni din toate colțurile lumii – studenți, absolvenți, profesori, atât de la London Business School, cât și de la alte prestigioase universități londoneze. Alte sute de persoane au urmărit conversația online, pe Zoom și pe pagina de YouTube a NATO.

„Mă bucur de fiecare moment pe care îl petrec la NATO”

„Cum m-au angajat la NATO? N-am idee.” Mircea Geoană consideră numirea sa în funcția de Secretar General Adjunct un eveniment plin de însemnătate. La 70 de ani de la înființarea Alianței, un român a devenit primul lider NATO din Europa de Est – un semnal pentru țările mici și marginalizate și, mai ales, din fostul bloc comunist.

„NATO este o instituție formidabilă, nu există o organizație mai eficientă.” Și se pare că aceeași părere o au și numeroși tineri aplicanți. În cadrul unui proiect lansat în urmă cu câțiva ani, pentru 30 de posturi au aplicat peste 1400 de persoane; noile programe de inovație ale NATO atrag sute de minți strălucitoare din toate țările Alianței. Un exemplu de anvergură este DIANA – Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic, sau Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord. Raționamentul din spatele întregii inițiative este, după cum spune Secretarul General Adjunct: „Poți fi cel mai bun astăzi, însă, dacă nu inovezi, altcineva ți-ar putea lua locul mâine.”

Întrebat care sunt cele mai importante trei lucruri pe care le-a învățat de la începutul mandatului NATO, Mircea Geoană a enumerat:

  1. Trebuie să ai un nivel înalt de profesionalism;
  2. Trebuie să inovezi zilnic;
  3. Lumea este complicată și imprevizibilă – nu ne-am fi imaginat niciodată că va exista din nou război în Europa.
Photography c/o ©SusanneHakuba

„Întotdeauna vor exista momente dificile: am pierdut alegeri; însă important este să înveți din greșeli. Asta m-a adus aici, iar acum mă bucur de fiecare moment pe care îl petrec la NATO.”

„Cred că Putin a început să-și creadă propria propagandă”

Potrivit propriilor spuse, Mircea Geoană nu este un fan al istoriei alternative, de tipul „ce-ar fi fost dacă…”; este de părere că propaganda rusă este, fără perdea, „a huge BS”. Faptul că Rusia afirmă că NATO vrea să o încercuiască – o țară care se întinde pe 11 fusuri orare – este absurd, iar Kremlinul răspândește același tip de propagandă ca atunci când România se pregătea să adere la UE și la NATO. „Impulsul imperialist al Rusiei nu a dispărut niciodată”, a spus Mircea Geoană, adăugând că țara invadatoare nu se gândește decât cum să se extindă și mai mult.

„Scopul NATO este să mențină pacea pentru cei peste un miliard de locuitori ai statelor membre. Nu vom accepta niciodată ca cineva să ne dicteze, ca națiune, unde să nu ne ducem, în ce alianțe să nu intrăm.”

Mircea Geoană a făcut un rezumat al tranziției pro-europene a Ucrainei din ultimul deceniu, de la protestele EuroMaidan, la anexarea Crimeii, la decizia de schimbare a Constituției în 2015.

A declarat că NATO a avut informații despre planul Kremlinului de a invada Ucraina, și că a încercat până în ultimul moment să prevină ofensiva. „Cred că Putin a început să-și creadă propria propagandă”, a spus el, subliniind prezumția conducerii ruse că Occidentul este dezbinat, că ucrainenii vor ceda în scurt timp și că orașul Kiev va fi capturat în câteva zile.

Vorbind despre dublul standard în materie de război – „Mulți din alte părți ale lumii, din Orientul Mijlociu, din Africa, o să întrebați: bine, când e război în Ucraina e important, dar când e la mine în țară nu mai contează?” – Mircea Geoană a subliniat cum rezultatul invaziei Ucrainei va avea impact asupra întregii lumi. A adăugat că deznodământul agresiunii ruse va influența percepția independenței și a suveranității statale la nivel mondial.

„Nu se întrevăd șanse pentru o rezoluție pașnică prea curând”

Secretarul General Adjunct al NATO consideră că obiectivele strategice ale Rusiei au rămas aceleași ca la începutul invaziei în 2022: să nu îi permită Ucrainei să se alăture Occidentului. A povestit despre tăria și patriotismul ucrainenilor de rând – un adolescent care și-a folosit drona pentru a oferi Armatei informații despre mișcările trupelor ruse; o balerină de la Baletul de Stat care a schimbat poantele cu bocancii uniformei de luptă.

Atitudinea ucrainenilor și determinarea de a susține libertatea țării i-a luat prin surprindere pe ruși, a adăugat el. „Crimele de război comise în Ucraina nu pot trece nepedepsite. Trebuie să existe un preț de plătit!”

Photography c/o ©SusanneHakuba

„Războaiele sunt impredictibile prin definiție.” Orice război are o încheiere, iar ca dovadă stau cărțile de istorie. Pentru a îl încheia politic, însă, „it takes two to tango – dansul se face în doi”, iar prin atitudinea Kremlinului acest lucru nu se întrevede în viitorul apropiat. NATO consideră că analiza costuri-beneficii arată din ce în ce mai rău pentru Putin, din pricina sancțiunilor.

„Conducerea actuală a Republicii Moldova este formată din lideri de excepție”

Mircea Geoană consideră că Rusia nu are capacitatea militară de a invada Moldova, așa că încearcă să o destabilizeze dinăuntru, prin plasarea a numeroase forțe interne pro-ruse.

Conducerea țării, însă, face o treabă remarcabilă, a adăugat el. Mai mult, în luna iunie va avea loc la Chișinău al doilea Summit al Comunității Politice Europene, decizie ce arată angajamentul statelor membre, al Consiliului Europei și al Comisiei Europene de a susține Moldova în parcursul său european.

Odată cu oferirea statului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, Moldova pare să se clatine de la condiția de neutralitate menționată în Constituție. „A fi într-o zonă gri, din punct de vedere geopolitic, este cel mai periculos loc în care te-ai putea afla” – iar invazia Ucrainei a făcut ca multe țări neutre constituțional să își regândească poziția, după cum am văzut și în cazul Suediei și al Finlandei.

„Cea mai mare greșeală din cariera mea a fost să intru în politică”

În a doua jumătate a evenimentului, în cadrul sesiunii de Q&A – întrebări și răspunsuri, Mircea Geoană a satisfăcut curiozitatea audienței. Întrebat care a fost cea mai mare greșeală din cariera sa, a răspuns fără să stea pe gânduri: să intre în politică. „Însă a fost și cea mai mare realizare”, a adăugat el, deoarece astfel a înțeles cum leadership-ul poate schimba lucrurile la scară largă.

Vorbind despre securitate, Secretarul General Adjunct al NATO a declarat că aceasta are un aspect geografic, însă implică și riscuri non-geografice. „Nu împingem nicio țară parteneră să vină către noi – ne respectăm reciproc”, a spus Mircea Geoană cu referire la prezența NATO pe alte continente. A menționat Columbia ca singur partener în America Latină, Mauritania ca important punct strategic, și speranța ca Ghana să devină primul partener NATO din Africa Subsahariană.

„Afacerea” NATO este evitarea războaielor, a adăugat Mircea Geoană ca răspuns la o altă întrebare adresată de public. Împlinind 75 de ani de la înființare, NATO este cea mai longevivă alianță din istorie și nu are niciun interes pentru un al doilea Război Rece, între oricare părți ar avea loc acesta.

În încheiere, Mitcea Geoană nu a ezitat să ofere un ultim sfat celor prezenți atât fizic, cât și online: „Păstrați-vă prospețimea tinereții când avansați în vârstă, și reîntoarceți-vă mereu la cine sunteți în adâncul vostru!”.

Mircea Geoană a fost numit în funcție în octombrie 2019, devenind primul lider est-european al NATO în simbolicul an al aniversării a 70 de ani de la fondarea organizației.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...