vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalVIDEO Institutul Cultural Român de la Viena, salon de nunți și petreceri...

VIDEO Institutul Cultural Român de la Viena, salon de nunți și petreceri private. MAE știe?

-

Scandalos! Din promotor al culturii românești, Institutul Cultural Român din Viena a ajuns salon pentru petreceri private, într-un spațiu securizat al unei instituții subordonate Ministerului Afacerilor Externe. Se întâmplă în mandatul directoarei Andreea Dincă, cea care se lăfăie într-un penthouse de lux, de 200 metri pătrați, închiriat pe banii statului.

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Incident grav de securitate la Institutul Cultural Român (ICR) Viena. Institutul, care ar trebui să reprezinte și să promoveze cultura și civilizația națională în afara țării, s-a transformat în salon de petreceri private.

Faptul este extrem de grav, dat fiind că ICR Viena funcționează în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Externe, iar accesul în sediu se supune unor norme de securitate.

Zaiafet în sala de conferințe a ICR Viena

Șefii ICR Viena au dat pur și simplu cheia institutului unor persoane private pentru a face o petrecere în sala de conferințe, destinată strict evenimentelor culturale și de reprezentare. Cheful cu pricina, care ne-a fost semnalat de membrii comunității românești din Viena, a avut loc în ziua de sâmbătă, 21 ianuarie 2023.

Petrecerea a fost pregătit cu o zi înainte. Sursele noastre spun că încă din după-amiaza de dinaintea petrecerii au fost depozitate în sediul ICR navete cu tot felul de sticle de băuturi, descărcate dintr-o mașină, laolaltă cu mai multe mese și scaune, pentru că cele din sala ICR erau insuficiente pentru mulțimea de invitați. Sâmbătă, invitații au venit rând pe rând, iar petrecerea a început.

Pe când distracția era în toi, prin zonă a trecut un localnic, de origine română. După animația care se vedea din stradă la ferestre și după muzica dată tare, omul a crezut că este vorba de un eveniment cultural al institutului, că doar așa ceva se putea organiza acolo. Așa că a vrut să intre, mai ales că ușile erau deschise și era un adevărat „du-te – vino” (într-o clădire a Ministerului de Externe!!!).

Nu mică i-a fost surpriza atunci când persoane străine i-au cerut să părăsească sediul ICR, spunându-i că acolo are loc o petrecere privată, un eveniment de familie!?! Indignat și șocat, bărbatul a plecat. Nu am aflat dacă a sesizat acest incident Ministerului Afacerilor Externe, cert este că scandalul a fost îngropat, nimeni netrăgând-o la răspundere pe directoarea ICR Viena Andreea Dincă.

Pare evident că, dincolo de caracterul profund imoral al organizării de chiolhanuri într-un sediu al Ministerului Afacerilor Externe, avem de-a face cu un grav incident de securitate! Numai directoarea Andreea Dincă putea să dea petrecăreților cheia clădirii, cu atât mai mult cu cât în clădirea ICR nu a fost niciun angajat care să supravegheze ca nu cumva persoane rău intenționate să pătrundă în alte birouri sau să încerce să acceseze sistemul informatic al Institutului. Dacă prin absurd Andreea Dincă nu ar fi știut atunci de eveniment, ea era obligată să demareze o anchetă, sesizând în acest sens ministerul și organele de securitate (Serviciul de Informații Externe). Ceea ce nu s-a întâmplat.

Faptul că Andreea Dincă nu a răspuns întrebărilor noastre adresate oficial întărește suspiciunea că zaiafetul a avut loc cu acordul ei. Fapta sa este în acest caz un abuz în serviciu la cel mai înalt nivel, dacă ținem cont că Andreea Dincă are rang de ministru consilier! Poate și DNA va trebui să verifice dacă nu cumva este asimilată și infracțiunilor de corupție.

Șefa ICR Viena se lăfăie într-un penthouse de 200 metri pătrați

De altfel, directoarea Andreea Dincă, aleasă pe sprânceană în această funcție, se preocupă evident de confortul propriu, mai mult decât de activitatea culturală a instituției pe care o conduce fix de un an.

Pentru că obrazul subțire cu cheltuială se ține, directoarea ICR a ales să se lăfăie în lux, pe bani publici. Dincă a închiriat doar pentru ea un apartament imens, penthouse, de 200 de metri pătrați, într-un carter select al Vienei.

ICR Viena
Apartamentul de lux ocupat de Andreea Dincă se află într-o zonă selectă a VIenei

Chiria apartamentului de lux costă lunar Institutul Cultural peste 2.000 de euro, la care se adaugă circa 500 de euro pentru plata întreținerii. Alți aproape 5000 de euro au fost plătiți pentru comisionul agenției imobiliare prin intermediul căreia s-a făcut închirierea, iar garanția apartamentului a mai scos din bugetul ICR peste 7000 de euro. Contractul de închiriere a fost încheiat pe 5 ani, cu posibilitate de prelungire.  

La banii ăștia, adăugăm leafa (indemnizația) încasată de directoarea ICR Viena aproape 5.000 de euro pe lună. Pentru acuratețea informației, 4.990,16 euro, potrivit datelor din Institutul Cultural de la București!

ICR Viena
Penthouse-ul ocupat de șefa ICR este situat la ultimul etaj

La scurt timp după ce a fost trimisă la post, Andreea Dincă a început căutarea unei alte locuințe, care să satisfacă toate exigențele funcției în care a fost numită și a înaltei sale misiuni: promovarea culturii și tradițiilor românești în Austria.

Procedura de închiriere a MAE, fentată de șefa ICR Viena?

Potrivit procedurilor Ministerului Afacerilor Externe, în subordinea căruia se află ICR Viena, Andreea Dincă trebuia să prezinte alte două oferte de preț, care să demonstreze că apartamentul pe care îl dorea atât de tare are prețul cel mai mic. Evident, celelalte oferte prezentate au fost mai mari, din moment ce a fost închiriat imensul penthouse de 200 de metri pătrați, de pe strada Franzensgasse.

La o simplă căutare, noi am găsit însă numeroase oferte de închiriere de apartamente de lux la prețuri mult mai mici decât palatul ocupat de Andreea Dincă. Asta în condițiile în care prețurile au mai și crescut față de acum un an.

Primul apartament, nu departe de penthouse-ul ocupat de Andreea Dincă,  are 101 metri pătrați (patru camere), spațiu mai mult decât suficient chiar și pentru trei persoane, iar chiria și cheltuielile de întreținere nu depășesc 1.200 de euro pe lună.

Al doilea apartament, tot în aceeași zonă, are 104 metri pătrați (trei camere), la un cost total de  1.390 de euro (chirie și întreținere).

În fine, al treilea anunț care ne-a atras atenția se referă la o locuință de 131 de metri pătrați (trei camere), chirie și întreținere de 1.367 euro. Acest apartament se află în apropiere de ICR Viena, într-o zonă considerată chiar mai bună decât cea a apartamentului ocupat de Andreea Dincă. Cu toate acestea, șefa ICR a preferat spațiul uriaș al apartamentului penthouse și luxul acestuia, în detrimentul apropierii de serviciu.

O zi din viața Andreei Dincă, directoarea ICR Viena

Pentru că e șefă și nimeni nu o trage la răspundere, Andreea Dincă vine la lucru când poate și folosește pentru folosul propriu mașina de serviciu a instituției.

Vineri, 25 februarie 2023, Andreea Dincă a ajuns la birou puțin după ora 12.00, deși programul de lucru începe la 9.00.

A ieșit din apartamentul de lux abia în jurul orei 11.00, dar nu pentru a merge la muncă, ci pentru a-și plimba câinii. Ea era însoțită de proaspătul său soț, de origine sud-americană (o felicităm pe această cale și îi dorim casă de piatră!).

Andreea Dincă, cu câinii la plimbare în timp ce trebuia să fie la serviciu

Plimbarea a durat aproape jumătate de oră, până la un parc aflat la câteva străzi distanță. După alte 30 de minute, în jurul orei 12.00, Andreea Dincă a ieșit din locuință și s-a îndreptat, în sfârșit, spre sediul ICR, dar nu cu mașina proprie sau transportul în comun.

Andreea Dincă revine acasă după ce a plimbat cățeii

Deși autoturismul institutului, Mazda 3, cu numere de corp diplomatic, are scop de reprezentare (pentru transportul angajaților la diferite evenimente), Andreea Dincă îl folosește mai mult în scopuri personale. Mașina poate fi găsită, în fiecare zi, parcată pe una dintre străduțele din apropierea penthouse-ului închiriat de Andreea Dincă. Așa era și vineri, 25 februarie 2023.

Mașina cu numere de Corp Diplomatic a ICR Viena, parcată acasă la Andreea Dincă
ICR Viena
Vineri, 25 februarie, ziua „redusă” de lucru a șefei ICR Viena a început abia după ora prânzului

Anul Brâncuși prin lege, dar nu și la Viena! Evenimentele culturale, pe planul al doilea

Preocupată altfel de propriul confort, directoarea ICR Viena a trecut cu vederea evenimente culturale importante, așteptate deopotrivă de membrii comunității românești și de cetețenii austrieci.

ICR Viena nu a marcat Ziua Națională Constantin Brâncuși, aniversată prin lege în fiecare an la data de 19 februarie, ziua nașterii marelui sculptor român.

Nu întâmplător, Brâncuși era celebrat an de an la Viena (până si fie numită directoare Andreea Dincă). În drum spre Paris, Brâncuși s-a oprit o perioadă la Viena, timp în care a lucrat la un atelier ca decorator de mobilier. În Viena, genialul artist a început să viziteze muzeele de artă. Aici, a făcut cunoștință cu sculpturile egiptene care i-au influențat opera mai târziu. Directoarea ICR Viena a considerat probabil evenimentul lipsit de importanță, așa că nu a organizat nimic.

Miercuri, 1 martie 2023, când românii s-au bucurat cu mărțișoare de venirea primăverii, această sărbătoare a trecut aproape neobservată la ICR Viena, deși era un eveniment tradițional, organizat an de an.

Celebrarea Zilei Mărțișorului în rețeaua ICR reprezintă un demers de promovare a tradiţiilor româneşti dedicate începutului de primăvară în comunităţile de români, dar și o acțiune de diplomație publică, pentru a face cunoscut acest obicei de 𝟏 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 în rândul publicului din străinătate.

Evenimente dedicate 𝐌𝐚̆𝐫𝐭̧𝐢𝐬̧𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 au fost organizate de 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐞𝐥𝐞 𝐈𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐁𝐞𝐢𝐣𝐢𝐧𝐠, 𝐁𝐫𝐮𝐱𝐞𝐥𝐥𝐞𝐬, 𝐁𝐮𝐝𝐚𝐩𝐞𝐬𝐭𝐚, 𝐋𝐢𝐬𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚, 𝐋𝐨𝐧𝐝𝐫𝐚, 𝐍𝐞𝐰 𝐘𝐨𝐫𝐤, 𝐏𝐫𝐚𝐠𝐚, 𝐑𝐨𝐦𝐚, 𝐒𝐭𝐨𝐜𝐤𝐡𝐨𝐥𝐦, 𝐕𝐚𝐫𝐬̦𝐨𝐯𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐕𝐞𝐧𝐞𝐭̦𝐢𝐚. NU însă și la Viena!

Nici la evenimentele comunității românești din Viena Andreea Dincă nu catadicsește să facă act de prezență, mai ales dacă acestea pică în weekend… Ziarul Cetățeanul a dezvăluit recent că șefa ICR Viena a lipsit de la evenimentul organizat de Ziua Culturii Naționale, la Viena, la care a fost celebrat poetul Mihai Eminescu, pentru că… era duminică.  

Românii din Viena, umiliți de șefa ICR

Cornelia Sescu este un membru respectat al comunității românești din Viena. Fost profesor de biologie în țară, femeia lucrează ca biolog la cunoscutul spital AKH Viena. Atrasă de obiectele „handmade”, Cornelia a început să modeleze mici obiecte de artă. Cu drag pentru frumos și de dorul tradițiilor românești, Cornelia Sescu confecționează, printre altele, și mărțișoare. A intrat într-o comunitate de români cu același pasiuni, participând ani de zile la evenimentele dedicate Mărțișorului de ICR Viena. Institutul organiza în fiecare an un târg de mărțișoare „handmade”, așteptat cu mare nerăbdare de români, dar și de austriecii dornici să cunoască tradițiile românești.

„Noi toți participanții la acest eveniment ne-am implicat sufletește, iar bucuria de a împărtăși din tradițiile noastre a fost la cote maxime. Eu personal am cumpărat din România fețe de masă cu motive tradiționale, astfel încât pe mesele de la ICR Viena să aranjăm mărțișoarele pe suport tradițional. Lucrez mărțișoare numai pentru acest eveniment. Fac totul din drag pentru frumos și pentru tradiții”, mărturisește Cornelia Sescu.

Ca în fiecare an, femeia a trimis la ICR Viena un email, cu rugămintea de a fi informată de acest eveniment. Nu a primit însă niciun răspuns.

Mesajul trimis de Cornelia Sescu la ICR Viena, ignorat de directoarea Andreea Dincă

Sunt foarte dezamăgită de modul în care noua echipă de la ICR (n.r. Andreea Dincă) m-a tratat. Aș fi dorit măcar un răspuns,pozitiv sau negativ, în care să văd că nu sunt ignorată”, povestește Cornelia.

În cele din urmă, a sunat la ICR Viena și i s-a spus că Sărbătoarea Mărțișorului nu se mai organizează. I s-a mai spus că va fi totuși un eveniment, dar dedicat preșcolarilor: un așa-zis atelier de creație, coordonat de o învățătoare.

Cornelia Sescu s-a oferit să participe, să lucreze cu acești copii, mai ales că în țară lucrase ca profesor, ajungând chiar inspector școlar. A fost refuzată categoric, iar românca s-a simțit umilită.

„Voluntariatul nu este apreciat la ICR Viena. Mă întreb pentru ce există un institut cultural la Viena dacă nu ascultă și românii, dacă nu încearcă să arate și părțile frumoase ale țării noastre străinilor? Păcat că oameni plătiți din bani publici nu pun la fel de mult suflet în ceea ce fac”, a încheiat Cornelia Sescu.

Andreea Dincă nu a răspuns întrebărilor Cetățeanul

I-am pus șefei ICR Andreea Dincă întrebări de simț, referitoare la criteriile de selectare a locuinței de serviciu sau cum justifică necesitatea închirierii unei locuințe de 200 metri pătrați (penthouse) pentru o singură persoană. Totodată, am mai întrebat-o de ce nu a dat curs solicitărilor din partea comunității românești de a organiza Sărbătoarea Mărțișorului, așa cum a fost an de an până ce Andreea Dincă să preia șefia institutului.

În ciuda stăruințelor noastre, până la ora publicării acestui articol, șefa ICR Viena nu a răspuns întrebărilor.

Citiți mai jos solicitarea de presă transmisă Institutului Cultural Român Viena.

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...