duminică, noiembrie 24, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalStatul român a „scăpat” și de termocentrala Mintia. Prefectul din Hunedoara debordează...

Statul român a „scăpat” și de termocentrala Mintia. Prefectul din Hunedoara debordează de optimism. Diana Șoșoacă a contestat vânzarea în instanță

-

Termocentrala Mintia a trecut din proprietatea statului român în cea a Mass Global Energy, după ce, marţi, cumpărătorul a achitat restul de 81 de milioane de euro din preţul la care aceasta a fost valorificată, informează compania Expert Insolvenţă, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanţii companiei Mass Global Energy Rom s-au întâlnit marţi, după semnarea contractului de achiziţie a producătorului de energie electrică pentru suma de 91,2 milioane de euro, cu prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.

Citește și EXCLUSIV. Dedesubturile vânzării Termocentralei Mintia unor „irakieni”. Un exemplu despre cum ne falimentăm țara

Termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, ci va fi o unitate nouă, funcţională şi o unitate care va produce energie nu doar pentru judeţul nostru, ci pentru întreaga ţară. Investitorii care au achiziţionat Termocentrala Mintia, cei cu care ne-am întâlnit în urmă cu câteva luni, au semnat contractul prin care este achiziţionată, ne-au asigurat încă odată că aici se va desfăşura activitatea promisă şi iată că şi-au onorat promisiunile. Pentru judeţul nostru este o investiţie importantă care nu doar creează locuri de muncă, ci produce şi o cantitate însemnată de energie. Mă bucur că temerile au fost spulberate şi mă bucur să anunţ faptul că acest Guvern, condus de Nicolae Ionel Ciucă, şi-a îndeplinit obiectivul„, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.

Se taie deja utilaje?

În schimb, senatorul Diana Șoșoacă și avocatul Mihai Rapcea au contestat tranzacția în instanță.

În decursul interviurilor date de avocaţii Diana Sosoaca şi Mihai Rapcea în ziua de 19 decembrie cu ocazia ultimei înfăţişări în instanță, Cristian Iștoc, liderul de sindicat de la Termocentrala Mintia, a precizat că la Termocentrala Mintia s-a început tăierea unor utilaje pentru a fi vândute la fier vechi.

„Cursul doi de benzi partea care administrează centrala cu cărbune a fost deja tăiat, imaginile au apărut în presa locală , filmate cu drona , la poarta doi a termocentralei s-a construit un cântar auto pentru a putea fii cântărit fierul vechi scos din termocentrală.”

În ziarele Mesagerul hunedorean.ro și gorjeanul.ro au fost publicate mai multe imagini obținute cu o dronă care confirmă că spații extinse pe care înainte s-ar fi aflat ceva sunt acuma goale. Conform mesagerulhunedorean.ro este vorba de benzile care transportau cărbune către Termocentrala Mintia.

Administratorul judiciar se laudă că și-a făcut treaba

Potrivit unui comunicat al societăţii de insolvenţă, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro, din care 10.000.000 euro au fost achitaţi de cumpărător ca şi garanţie de participare la licitaţia publică ce a avut loc în data de 26 august 2022, iar restul marţi, 27 decembrie 2022.

Astfel, conform legislaţiei în vigoare, părţile au semnat contractul de vânzare-cumpărare la data de 27 decembrie 2022, dată la care a Mass Global Energy a devenit proprietarul termocentralei.

„Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi, astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL.

Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. În acest sens, Transelectrica şi Transgaz au acordat deja avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.

„Ne bucurăm că am finalizat această tranzacţie în termenii agreaţi. Am avut sprijinul tuturor părţilor implicate pentru a obţine avizele şi autorizaţiile necesare ca să putem demara investiţia în modernizarea şi dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiţia de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacităţii de producţie făcând din Termocentrala Mintia, una din cele mai modern facilităţi din Europa şi, în acelaşi timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producţia de energie electrică din surse regenerabile care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050„, a spus Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

Licitaţia publică a avut loc în data de 26 august 2022 şi s-a înscris şi participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom. Compania a achitat garanţia de participare la licitaţie de 10.000.000 euro. Conform procedurilor legale, termenii tranzacţiei au fost stabiliţi şi aprobaţi de adunarea creditorilor, prin intermediul Caietului de sarcini privind valorificarea activului, şi au fost agreaţi prin procesul-verbal de licitaţie.

Termenul de plată a preţului integral, aprobat de către creditori, a fost de 120 zile de la data la care a avut loc licitaţia. Astfel, ultima zi când compania putea să achite restul sumei a fost data de 27 decembrie 2022. Potrivit art. 158 din Legea 85/2014, după achitarea preţului în integralitate, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Complexul Energetic Hunedoara şi cumpărător.

Aceasta a fost cea de-a patra licitaţie de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la preţul de pornire, respectiv 91.236.832,87 euro, respectiv 100% din valoarea de piaţă stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

ANAF dă prime uriaşe angajaţilor care execută mai mulţi români

0
Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. CITEŞTE ŞI: ANAF a pierdut un proces după ce...