joi, noiembrie 21, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCine este împăratul acreditărilor din România. Fabrica de bani și interese RENAR

Cine este împăratul acreditărilor din România. Fabrica de bani și interese RENAR

-

Majoritatea celor care citesc acest articol nu au auzit de RENAR (Asciația de Acreditare din România) sau, dacă au auzit, nu știu cu ce se ocupă!

Este fundamentul perfect prin care o instituție ca aceasta să controleze, uneori discreționar, ce se întâmplă în sectoare importante ale economiei naționale. Pe bani frumoși.

Anonim pentru marele public, RENAR e o rotiță esențială în angrenajul economiei naționale

Laboratoarele medicale, inclusiv laboratoarele de analize aparținând spitalelor de stat si private care activează in acest domeniu, nu pot funcționa dacă nu sunt acreditate de RENAR. Fără acreditarea RENAR nu pot intra în relație contractuală cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și nu pot obține bani ai contribuabililor de la sistemul național de asigurări de sănătate pentru serviciile prestate. Altfel spus, faliment curat.

Nu pot funcționa fără acreditarea RENAR nici organismele din domeniul inspecției cazanelor, instalațiilor de ridicat si recipientelor sub presiune, de autoturisme. Tot numai cu acreditare RENAR pot funcționa organismele de certificare a produselor utilizate în construcții (beton, beton rutier, produse termoizolante pentru clădiri, plase sudate pentru armarea betonului, mixtură asfaltică stocabilă) sau a echipamente electrice si electronice (aparate electronice audio, video, transformatoare, blocuri de alimentare, echipamente pentru tehnologia informației, siguranțe fuzibile de joasă tensiune, contactoare şi demaroare de motoare). Nici produsele de cauciuc și mase plastice (sistemele de izolare termică la exterior etc…), casele de bani, ușile blindate nu pot fi inspectate decât de organisme certificate de același RENAR. Lista continuă în domeniul energiei, siguranței alimentare, gestionării deșeurilor ș.a.m.d.

O asemenea putere de control nu o au nici măcar ministerele, deci este normal fie ca Statul să exercite nemijlocit o astfel de operațiune, fie să aibă o formă de control asupra unei astfel de organizații măcar pentru a împiedica apariția abuzurilor sau a intereselor de grup. Ei bine, Statul nu a făcut nimic!

RENAR funcționează ilegal

Mai grav este că o asemenea instituție cu o asemenea putere nu funcționează legal.  Legal, RENAR a fost numită ca împăratul acreditărilor din România prin OG 23/2009. Numai că numirea a fost provizorie, pentru cel mult 90 de zile, timp în care Guvernul era obligat să aprobe o hotărâre prin care să încredințeze definitiv activitatea de acreditare RENAR-ului. Deși din 2009 încoace au trecut mai bine de 11 ani, hotărârea de guvern nu a fost dată nici până azi, iar RENAR funcționează ilegal. La fel de ilegal este afiliată și la nivelul organismelor europene!

RENAR și-a menținut legal calitatea de organism de acreditare doar 90 de zile, deoarece hotărârea de guvern menționată la articolele 3, 13 și 14 din Ordonanță, nu a fost dată nici până astăzi!

Tot în afara legii, în contextul de mai sus, RENAR folosește o marcă națională  ilegal și încasează bani cu nemiluita, sute de mii de euro în fiecare an, de pe urma certificatelor emise de către organizațiile acreditate și a punerii la dispoziție de către RENAR a unei Mărci Naționale, tot fără bază legală (vezi mai jos textul de lege!)

Marca națională nu a fost transmisă legal la RENAR din cauzele de mai sus

Activitatea de acreditare, o avere frumușică

Și iată și banii: laboratoarele medicale din Romania, însumat, plătesc anual peste 250 000 Euro redevențe pentru utilizarea Mărcii de Acreditare; laboratoarele care aparțin rețelei de laboratoare a Apelor Romane plătesc anual peste 6000 de Euro redevențe; laboratoarele companiilor de apă, care analizează apa potabilă distribuită populației, plătesc si ele fiecare peste 2000 de Euro redevențe către RENAR. Iar surse din interior ne spun că pentru CNCIR SA (Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA), care este o companie foarte importantă pe piața din România, au existat si facturi de peste 500 000 de euro pentru organismul său de inspecție.

Interese și interese

Toate acestea pentru un ONG, o asociație recunoscută de interes național, dar nerecunoscută legal de Guvernul României (deoarece nu s-a dat, de mai bine de 11 ani, hotărârea prin care aceasta să fie desemnată organism național de acreditare!). O asociație, condusă azi de un „dinozaur” (nu noi îi spunem așa, doar consemnăm ce spun alții 🙂 – n.r.), Fănel Iacobescu, în vârstă de 69 de ani, în care mustesc, spun sursele Cetățeanul, interese, dar mai ales conflicte de interese. Toate acestea sub ochii ministrului Economiei, Florin Spătaru!

Despre acestea vom reveni săptămâna viitoare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...