În Balta Tuzla, aparținând comunei constănțene cu același nume, se aruncă deșeuri provenind din desființarea construcțiilor și a drumurilor de mai mulți ani, dar abia zilele trecute a fost depistat vinovatul.
Un consilier local din localitate a filmat un camion al SC Edilitar Tuzla SRL, societate a Primăriei comunei, care descărca deșeuri pe malul bălții, iar un buldoexacavator le împingea în apă.
Consilierul local Bogdan Dicu declară că și asfaltul și betonul care se decopertează de pe străzile din localitate au ajuns în baltă.
Unii dintre consilierii locali au au sesizat Ministerul Mediului, Prefectura Constanța, Agenția Ariilor Protejate, balta făcând parte din situl Natura 2000, dar și Garda de Mediu, al cărui comisar șef din Constanța, Steluța Popescu, a promis că se vor face verificări și după aceea se vor lua măsurile legale. Deocamdată, nicio măsură nu a fost făcută publică.
Primarul din Tuzla, Taner Reșit, s-a spălat pe mâini, declarând pentru Antena 3 Constanța că balta este concesionată unei societăți private, dar și că monitorizează activitatea din zonă, iar dacă se constată săvârșirea de astfel de fapte, cei surprinși în fapt vor fi sancționați.
Doar că primarul uită să spună că doar 40 din cele 50 de hectare ale bălții sunt concesionate. Mai mult, el trece peste faptul că principalul poluator, recent dat la iveală, este chiar societatea de salubrizare a primăriei Tuzla.
VIDEO Flagrant la Balta Tuzla
Lacul sau Balta Tuzla se află la marginea fostei sărării musulmane Tuzla. A devenit o apă de sine stătătoare târziu, la începutul anilor 2000. Era, oarecum, o parte a lacului Techirghiol.
Izvoarele subterane și apa de precipitații captate de bazinul natural de la baza dealului Baldaran afectau negativ salinitatea lacului Techirghiol. Așa că s-a hotărât separarea definitivă a acestei bălți naturale și deversarea excesului de apa dulce, care ducea și la inundații frecvente ale satului Tuzla, în mare, aflăm de pe contul de Facebook „Techirghiol Dobrogea”.
În 2005, inundațiile au fost atât de mari încât autoritățile și populația au fost prinse pe picior greșit. Atunci s-a luat de urgență decizia ca apa din balta Tuzla să fie deversată în mare pentru protecția lacului și a gospodăriilor. În regim de urgență, în octombrie 2005 s-a pus în funcțiune stația de pompare.
Cetățeanul TV