Sectorul 5 al Capitalei are numeroase monumente istorice care aduc aminte de gloria de altă dată a „micului Paris”. Cu o istorie de peste 100 de ani, ansamblul Cinema Capitol – Teatrul de Vară Alhambra era considerat în perioada interbelică unul dintre cele mai luxoase şi elitiste spaţii de teatru şi film din sud-estul Europei.
Centrul cultural și de Tineret „Ștefan Iordache” al sectorului 5 ne îndeamnă să ne cunoaștem istoria și cultura!
La începutul anilor ’20, bulevardul Elisabeta, pe care se află și Capitol, devenise un fel de Broadway bucureștean. Aici erau înșirate una lângă alta marile săli de cinematograf. Cu fațade impozante, cu reclame luminoase și panouri uriașe pictate, cinematografele interbelice prezentau filme americane în premieră, în care jucau marii actori ai vremii – Chaplin, Stan și Bran, Greta Garbo, Rudolf Valentino, Pola Negri și Gloria Swanson.
Unul dintre cele mai elegante cinematografe ale vremii
Proiectat de arhitectul Nicolae Nenciulescu, care a făcut şi planurile pentru Palatul Regal, „Capitol“ şi-a făcut apariţia pe harta Bucureştiului în 1916.
Denumirea inițială a fost „Cinema Clasic”, iar grădina s-a numit la început Teatrul de vară Alhambra. Abia după 1930, numele a fost schimbat în Cinema Capitol.
Este bine cunoscut că la evenimentele culturale organizate aici participau inclusiv regele și regina.
Ulterior, fațada și foaierul au fost radical transformate prin intervenția realizată de arh. Henrieta Delavrancea Gibory, în stilul modernist Bauhaus.
Fațada se poate observa și astăzi din Bulevardul Elisabeta la nr. 36, însă doar cunoscătorii știu că dincolo de aspectul dezolant și anonim pe care îl emană, cinematograful a fost la vremea lui unul dintre cele mai elegante din București. Fațada a suferit diverse agresiuni pe parcursul timpului iar sistemul de afișaj pentru posterele de film, inedit în perioada interbelică, acum nu mai este funcțional.
Cinema Capitol, frecventat de rege
La scurt timp după deschidere, Capitol ajunge una dintre cele mai luxoase și elitiste săli de cinema nu doar din București, ci și din sud-estul Europei. Sala unde rulau atât primele documentare românești, cât și marile filme ale vremii, era mereu plină. Printre spectatori se numărau personalități culturale marcante ale epocii și însuși regele. Poate cel mai spectaculos eveniment din istoria acestui spațiu este asasinarea unui miliardar sârb în anul 1938, în timpul ce rula filmul expresionist a lui Fritz Lang, „M”. Împușcătura nici măcar nu s-a auzit în sală, din cauza coloanei sonore a filmului.
În spatele cinematografului se află Teatrul de vară Capitol, inițial numit Alhambra, cu intrarea și „ieșirea prin Sărindar“, actuala stradă Constantin Mille. Clădirea a fost realizată în stil eclectic, iar lucrările de stucatură, cariatidele și statuile au fost executate din ghips de sculptorul Spiridon Georgescu. Ambele clădiri ale ansamblului sunt incluse pe Lista monumentelor istorice.
Naționalizarea și cutremurul din 1977
În 1948, clădirea Cinema Capitol și Grădina de vară au fost naționalizate, dar au continuat să funcționeze ca cinematograf până la cutremurul din 1977.
După naționalizare, Cinema Capitol a fost redenumit „Cinema I.C. Frimu” și pierde, pe lângă identitate, semnalul luminos. Bd. Elisabeta primește numele de bd. 6 Martie, cunoscut ca “șase a treia”.
Cutremurul din 1977 a provocat avarii grave la structura și acoperișul clădirii. După o serie de modificări și reparații, cinematograful Capitol s-a redeschis publicului și a funcționat până după Revoluție.
În1991, Cinema Capitol și Grădina de vară Alhambra au intrat în administrarea Regiei Autonome a Distribuției și Exploatării Filmelor „RomâniaFilm”, iar la scurt timp, ambele au fost închise. Puternic afectate de cutemurul din 1977, fostul cinematograf și fosta grădină de vară au intrat într-un proces accentuat de degradare.
Grădina de vară Alhambra, redeschisă anul trecut
După 30 de ani de paragină și o reamenajare ce a durat câteva luni, în august 2021 grădina de vară Alhambra a fost redeschisă. Clădirea Cinema Capitol zace și acum în ruină.
Spațiile Alhambra au fost închiriate Asociației Culturale Teatrul Independent Elisabeta.
Într-un comunicat de presă de pe 17 iunie 2021, Asociația Culturală „Teatrul Independent Elisabeta” anunța că „desfășoară un proiect de reabilitare” a clădirii cinematografului Capitol și a Grădinii de Vară Alhambra. „Astfel, Teatrul Cinema Capitol va continua proiecția de filme, cărora li se vor adăuga spectacole de teatru, muzică și alte evenimente culturale asociate. Grădina de Vară Alhambra va deveni un spațiu de socializare, cu spectacole și evenimente ieșite din tipar”, se menționa în comunicat.
Reabilitarea nu a fost lipsită de scandal. Lucrările ar fi fost superficiale și fără autorizație. 112 Patrimoniu, un proiect al Grupului de Lucru Patrimoniu din cadrul Ordinului Arhitecților din România, Filiala București, sesiza Direcția Generală de Poliție Locală și Control și Direcția Generală de Urbanism și Amenajarea Teritoriului cu privire la lucrările din strada Constantin Mille nr. 13. Ambele direcții au răspuns că nu există nicio autorizație de construire emisă pentru această adresă.
Cetățeanul TV