Scandalos! Printr-o serie de contracte dubioase, afaceristul Cornel Pârvu, zis „Chinezul ăl mic”, fost picol la Restaurantul Moldova, a reușit să pună mâna pe Complexul Piața Delfinului, la preț de apartament. Cornel Pârvu este fratele lui Florea, zis Chinezul, patronul Autovit.
La nici 4 luni după ce a înființat firma MCC Holding SRL, Cornel Pârvu primea de la controversatul primar al Capitalei, Crin Halaicu, dreptul de a administra și exploata Complexul Piața Delfinului din Pantelimon, dezvăluie jurnaliștii de la Anticoruptie.com.
Ulterior, cu ajutorul primarului sectorului 2, Neculai Onțanu, Pârvu cumpăra tot complexul cu suma de 112.000 euro! Prin același contract dubios, afaceristul primea și dreptul de a utiliza terenul pieței pentru 49 de ani contra unei redevențe de 500 euro lunar.
Este sarcina procurorilor să investigheze cum a dat pe nimic primarul Onțanu această piață și dacă a făcut-o sau nu pe ochi frumoși.
Același afacerist Cornel Pârvu a înhățat și Complexul Târgul Aleea Castanilor din Berceni, printr-o licitație ilegală, „albită” de amicul său judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, cercetat acum de SIIJ pentru fapte de corupție.
Contract cu dedicație
În noiembrie 1994, Cornel Pârvu, doar absolvent de liceu la acea vreme, la 36 de ani, a înființat împreună cu Aurelian Emil Fărcășanu societatea MCC Holding Invest SRL. După numai 4 luni de la înființare, deși firma avea ca obiect de activitate producția de echipamente electronice, pe 7 martie 1995, MCC Holding Invest SRL a încheiat cu Primăria Municipiului București, condusă atunci de controversatul Crin Halaicu, contractul de asociere P/2/1995 privind reconstrucția, modernizarea și exploatarea Complexului agroalimentar din București, B-dul Chișinău, nr. 1 – ansamblu cunoscut bucureștenilor drept Complexul Piața Delfinului.
În schimbul realizării unor așa-zise lucrări de modernizare, firma lui Cornel Pârvu a primit atunci dreptul de a administra și exploata complexul pentru o perioadă de 25 de ani.
Contractul era unul cu cântec chiar și pentru acele vremuri gri ale anilor 1990, notează Anticoruptie.com. Fără nici o activitate anterioară, cu o vechime de nici patru luni de zile, societatea MCC Holding Invest SRL devenea peste noapte stăpână peste un spațiu constând în clădirea propriu zisă și terenul destinat tarabelor din piață reprezentând un total în suprafață de 6.380 mp, pentru care se obliga să achite lunar suma de 6.000 de dolari. Adică mai puțin de un dolar pe metru pătrat.
Complexul Piața Delfinului, la preț de apartament
Tot în mandatul de primar al lui Necului Onțanu, afaceristul Cornel Pârvu a reușit să dea lovitura finală. Fără să investească mare lucru în Piața Delfinului, dar cu profituri imense din exploatarea complexului, Pârvu a pus mâna pe această piață plătind prețul unui apartament.
Astfel, în 2004, după 9 ani în care exploatase Piața Delfinului câștigând milioane de euro de la comercianți pentru chiria tarabelor, Pârvu a obținut de la primarul sectorului 2 Neculai Onțanu dreptul de a cumpăra tot complexul, dar și concesiunea pentru 49 de ani a terenului aferent Pieței Delfinului.
În data de 10.02.2004, prin contractul nr. 41, Onțanu i-a vândut lui Pârvu tot complexul cu o suprafață construită de 2.305,20 mp pentru infima sumă de 112.800 euro. Și tot în aceeași zi, prin contractul de concesiune nr. 1, i-a oferit lui Cornel Pârvu, pentru 49 de ani, dreptul de a exploata terenul în suprafață de 6.458,56 mp aferent Complexului Piața Delfinului.
Pentru concesiunea terenului în discuție, Onțanu s-a înțeles cu afaceristul la suma infimă de 500 de euro/lunar. Totul s-a făcut într-o manieră mai degrabă mafiotă decât legală, fără licitație.
Manevra, ascunsă la purtător
Ajuns proprietar deplin al Complexului Piața Delfinului, în contextul în care autoritățile începeau să investigheze tot mai multe cazuri de corupție, Cornel Pârvu a pus în practică o schemă menită să îl ascundă ca fiind beneficiarul real al tuturor acestor practici ilegale, dezvăluie jurnaliștii de la Anticoruptie.com. La fel ca în cazul societății Bijuteria SA, el și-a cedat în iunie 2005 toate acțiunile deținute la SC MCC Holding Invest SRL către medicul stomatolog Iurii Gherbali, cetățean german. Atât de dornic a fost Pârvu să mascheze rapid participația sa în afacerea penală Piața Delfinului, încât odată cu cesiunea, i-a cedat lui Gherbali și dreptul de încasa dividendele ce i se cuveneau pentru anul 2004. Tranzacția a fost făcută prin intermediul unor acte, contracte și procuri semnate în SUA.
Noul acționar Iurii Gherbali s-a dovedit a fi doar un intermediar, pentru în octombrie 2005, acesta a cedat părțile sociale ale MCC Holding Invest SRL lui Florea Pârvu, fratele mai mare al lui Cornel Pârvu. Pentru că procurorii se interesau deja de modul în care a fost privatizată Piața Delfinului, Florea Pârvu s-a retras și el din afacere.
Cornel Pârvu a apelat atunci la schema ascunderii acționariatului prin metoda acțiunilor la purtător. După ce MCC Holding Invest s-a transformat din SRL în SA, acțiunile nominative au fost transformate în acțiuni la purtător. Firma Euro Market Services SA (fosta Bijuteria SA), deținută de Cornel Pârvu tot prin acțiuni la purtător, a devenit proprietara (tot la purtător) a acțiunilor MCC Holding Invest SA, dezvăluie jurnaliștii. Iar ca să ascundă probabil și mai mult proprietarul real, în față a fost scos un avocat fiduciar, Traian Popescu.
Afacerea cu amanet a lui Pârvu, „securizată” de judecătorul Ion Tudoran
Până să ajungă să obțină de la Crin Halaicu dreptul a administra și exploata Piata Delfinului, Cornel Pârvu s-a ocupat cu activitatea de amanet. Acesta a fost momentul la care el și judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran au închegat o strânsă prietenie, profitabilă de ambele părți.
Cum la acea vreme legislația românească nu permitea activitatea de amanet, Cornel Pârvu l-ar fi rugat pe Ion-Tudoran, judecător la Registrul Comerțului la acea vreme, notează jurnaliștii, să îi avizeze afacerea. Fără o bază legală și chiar împotriva normelor BNR, magistratul ar fi invocat un decret al regelui Carol al II-lea emis în 1936 și i-a autorizat lui Cornel Pârvu amanetul din strada Ion Câmpineanu. Mai apoi, același judecător a lucrat pentru Cornel Pârvu autorizându-i înscrierea contractelor ilicite în fondul de comerț, se arată în articolul citat.
Denunțul medicului Liviu Ciprian Opriș
După ce a pus mâna pe Piața Delfinului, Cornel Pârvu a cooptat mai mulți finanțatori care să îi susțină societatea MCC Holding Invest SRL. Unul dintre cei ademeniți să investească a fost medicul româno-american Liviu Ciprian Opriș. Acesta, de bună credință, după ce l-a ajutat pe Cornel Pârvu, a fost eliminat din afacere.
Opriș a fost nevoit să își cedeze ieftin părțile sale sociale, fiind amenințat, susține medicul, de Cornel Pârvu cu influența și puterea prietenului său, judecătorul Ion-Tudoran. De altfel, Liviu Ciprian Opriș a susținut deschis faptul că prietenia dintre judecător și Cornel Pârvu a fost atât de strânsă, încât magistratului i se organizase un birou în incinta Complexului Piața Delfinului. Tot medicul Opriș l-a denunțat procurorilor pe Cornel Pârvu pentru că l-ar fi mituit constant pe Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, primind în schimb protecția acestuia. Celebrele limuzine americane și mașinile sport pe care judecătorul Ion-Tudoran le-a condus de-a lungul timpului ar fi provenit de la Cornel Pârvu.
De exemplu, Fordul Mustang coupe înmatriculat de Ion-Tudoran pe numele soacrei sale, i-a fost livrat judecătorului de un intermediar al lui Cornel Pârvu, Pavlovici, direct din SUA. Tot pe această filieră magistratul ar mai fi primit încă patru mașini americane. Pentru a nu atrage atenția, judecătorul Ion-Tudoran a depozitat mult timp aceste autoturisme în garajele intermediate de Cornel Pârvu în Târgul Autovit, se arată în același articol. Fostul judecător nu a prezentat public niciodată o poziție oficială față de afirmațiile de mai sus.
Nu în ultimul rând, jurnaliștii de la anticorupție.com afirmă că pe relația Cornel Pârvu – judecătorul Ion-Tudoran s-ar fi tranzitat și acțiuni la purtător. După ce i-a oferit prin decizie judecătorească abuzivă contractul Bijuteria – Târgul Aleea Castanilor, magistratul ar fi primit de la Cornel Pârvu acțiuni la purtător, inclusiv în firma MCC Holding Invest, afirmă aceiași sursă.
Când legislația europeană a impus transparentizarea acționariatelor din astfel de firme, Pârvu a preferat să anuleze participația lui Tudoran în afacerile sale. Astfel, la data de 8 februarie 2021, el a anulat 5.678 actiuni la purtator, motivând că deținătorul nu s-ar fi prezentat pentru a le schimba în acțiuni nominative. Dacă aceste acțiuni i-ar fi aparținut direct sau indirect lui Tudoran, este evident, susține anticorupție.com, că Tudoran nu le putea scoate la vedere, deoarece ar fi îmbrăcat forma recunoașterii unor fapte de corupție în relația cu afaceristul Cornel Pârvu.
Cetățeanul TV