Valul cinci al pandemiei va aduce un număr extrem de mare de infectări, chiar dacă deja cercetătorii spun că Omicron nu este o tulpină care dă forme grave de boală și că în mod paradoxal ea va duce la imunizarea de masă, lucru de neînțeles, în condițiile în care cei care au trecut prin boală sunt considerați ca fiind imunizați doar 180 de zile.
CITEŞTE ŞI: Țările din UE în care sunt mulți români raportează un număr de infecții cu coronavirus fără precedent
„Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început. Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul.
Nu s-au respectat normele de distanţare
Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări. Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice. Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajut aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, anunță Virgil Musta.
Cetățeanul TV