luni, noiembrie 25, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăLa pas, prin Sectorul 5 al Capitalei. Minulescu printre noi

La pas, prin Sectorul 5 al Capitalei. Minulescu printre noi

-

Amintirea unuia dintre marii noștri poeți este păstrată chiar în locul în care acesta și-a dus o bună parte din viață. Este vorba de Ion Minulescu (1881-1944), maestrul iubirilor, nostalgiilor de tot felul, al tuturor anotimpurilor sufletului.

Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5 vă invită să vă trăiți nostalgiile și să vă bucurați sufletul vizitând apartamentul frumos, cochet în care există, în prezent, Casa memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, aflat în Cotroceni.

O bogată colecție de artă

Apartamentul cu cinci camere, din inima Capitalei, a devenit muzeu, încă din1947.

El a fost achiziționat de familia Minulescu în anul 1934. În 1991, Mioara Laurenția Minulescu, fiica lui Ion Minulescu, artist plastic, a lăsat apartamentul și patrimoniul aflat în el, prin testament, Muzeului Național al Literaturii Române.

Colecția aflată în apartamentul poetului Ion Minulescu cuprinde documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii inedite și o colecție impresionantă de tablouri și sculpturi. Printre semnatarii operelor de artă aflate aici se numără Alexandru Ciucurencu, Margareta Sterian, Henri Catargi, Iosif Iser, Victor Brauner, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Cecilia Cuțescu Storck, M. H. Maxy, Al. Satmari,  Oscar Han, iar unele lucrări sunt realizate chiar de Claudia Millian (1887-1961), soția poetului.

Minulescu

Teama de confiscare

Din 1947, în fiecare duminică, între orele 11 și 1, oricine putea vizita acest apartament din fața palatului Cotroceni. Fiica și soția poetului, poeta Claudia Milian, au avut grijă ca detaliile legate de personalitatea poetului simbolist să ajungă la cei care îi iubeau opera.

În 1947, de teama că noul regim îi va aduce în casă un chiriaș de origine sănătoasă, soția scriitorului se folosește de o prevedere a legii și transformă apartamentul în locuință de utilitate publică. Amenajează o vitrină cu lucruri personale ale scriitorului și, în fiecare duminică, pentru câteva ore, își pune casa la dispoziția vizitatorilor. Abia în 1991 apartamentul, prin voința fiicei poetului, este donat statului român și devine muzeu.

Fiica scriitorului, când a donat Muzeului Literaturii Române acest apartament a specificat în actul de donație ca acest apartament să fie păstrat exact ca și cum părinții ei ar locui în continuare aici. Aici nu există cordoane, etichete, afișe, “nu atingeți”, tocmai pentru a se păstra aspectul de casă care este în continuare locuită.

Apartamentul boem, din vechiul bloc la profesorilor din Cotroceni, păstează și acum aerul Bucureștilor de altădată. Mobila veche, argintăria, tablourile lui Ressu, Ciucurencu sau Ghiață, dar și cele semnate de soția sau de fiica lui, refac parcă o zi din viața poetului.

Familist dar și boem

Poetul ținea foarte mult la viața familială – zi de zi familia se reunea la ora 13.30 la masă, în sufrageria apartamentului, scriitorul în capul mesei, soția în dreapta și fiica în stânga lui.Scriitorul, chiar dacă lucra până târziu în noapte se trezea dimineață, își lua halatul lui albastru cu buline roșii venea în living, la geam avea un termometru. Își lua cafeaua sau ceaiul, ieșea pe terasa apartamentului, vizavi de blocul care găzduiește apartamentul era un cămin de fete, de studente, și la acel balcon romantic de vizavi ieșeau fetele și îl strigau pe Minulescu, îi aruncau bilețele, îl rugau să le compună versuri, să le recite, că el era un foarte bun actor. La ora opt era la minister, el a fost director la direcția de artă în cadrul ministerului cultelor și artelor, cam în jur de 12 îl regăseam la terasa Oteteleșanu, la Capșa sau la cafeneaua Kubler, unde se întâlnea cu confrați, cu prieteni, discutau.

Numeroșii prieteni ai lui Minulescu

Minuleștii erau o familie celebră în acea perioadă, fiind înconjurați în permanență de prieteni la fel de cunoscuți. Astfel, încă din vremea când era copil, Mioara Minulescu a avut prilejul să-i cunoască, printre alții, pe Alexandru Macedonski și Barbu Ștefănescu Delavrancea (cu care Minuleștii erau vecini în fosta lor casă de pe calea Dorobanților), Elvira Popescu și Maria Ventura (prietene intime ale familiei Minulescu), Iosif Iser (unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Minulescu cu care acesta a fost coleg de bancă în vremea școlii), Benjamin Fundoianu (pe care Minulescu îl alinta Mielușon și îl considera copilul lui spiritual), Ilarie Voronca, Victor Brauner, Marcel Iancu, Brunea Fox, H. Maxy, artiști tineri care frecventau și ei apartamentul lui Ion Minulescu și participau la șuetele literare și artistice organizate de Minu la el acasă.

Așadar, vizitând Casa Memorială Ion Minulescu și Claudia Millian din cartierul Cotroceni, Bulevardul Profesor Doctor Gheorghe Marinescu nr. 19, veți trăi, fie și pentru câteva clipe, o șuetă literară!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Şoşoacă a ameninţat un bărbat cu bătaia: Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una?

0
Șefa formațiunii SOS România, exclusă de justiție din cursa prezidențială, a intrat într-o altercație cu un bărbat, chiar în secția de votare. CITEŞTE ŞI: Şoşoacă a făcut scandal la urne "Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu...