Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, a fost condamnat miercuri la patru ani de închisoare pentru corupție, în dosarul CET Govora. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă și poate fi contestată.
Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011-iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Potrivit procurorilor, în urma demersurilor lui Dan Şova pe lângă Mihai Bălan, în lunile decembrie 2011 şi mai 2013, Bălan a încheiat două contracte de consultanţă cu firma de avocatură reprezentată de martorul denunţător, iar în perioadele ianuarie-octombrie 2012 şi respectiv iunie 2013-august 2014 a avizat, din partea CET Govora, plăţile efectuate în baza celor două documente, cu încălcarea prevederilor legale şi a normelor interne de funcţionare a societăţii respective.
În urma dezvăluirilor făcute de DNA, Dan Şova a fost condamnat în iunie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani închisoare. El a fost eliberat din penitenciar după şase luni, deoarece pedeapsa i-a fost anulată în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, care a constatat nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la Instanţa supremă.
Dosarul a fost mutat la Curtea de Apel Bucureşti, iar la rejudecare instanţa i-a aplicat lui Şova o pedeapsă mai mare, respectiv 4 ani cu executare. Decizia nu este, însă, definitivă.
Cetățeanul TV