Deputatul PSD, Alexandru Rafila susține că este puțin probabil ca România să dea naștere unei tulpini emergente de COVID-19, având în vedere faptul că este, totuși, o țară mică.
Medicul a explicat faptul că mutațiile s-au produs, în general, în țări cu o populație foarte mare, acolo unde cazurile raportate zilnic ajungeau la sute de mii, iar România este „un bazin foarte mic” pentru dezvoltarea tulpinilor emergente de SARS-CoV-2.
Deputatul PSD a ținut să facă o serie de clarificări privind vizita unui reprezentant al OMS în România. Rafila a explicat faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu are dreptul să dispună măsuri concrete într-o țară, ci doar să facă o serie de recomandări, în baza unor analize realizate din alte țări.
OMS nu impune măsuri
„Nu cred că România a cerut ajutor la OMS, ci Organizația Mondială a Sănătății și-a oferit ajutorul României. Cam acesta cred ca e sensul (…) OMS nu impune măsuri, doar dă recomandări, în urma unei evaluări a situației și încearcă să își folosească experiența și expertiza din alte țări și în România, cam asta este situația.
Eu am discutat foarte puțin cu doamna Papowitz, dânsa nu are nicio legătură cu campania de vaccinare, programul de vaccinare este coordonat de o altă unitate a OMS Copenhaga și a fost ieri o conferință cu INSP, în care au discutat despre cum pot crește capacitatea de vaccinare ca să reducă transmiterea în timp.
În mod evident, transmiterea nu se va reduce acum, peste noapte, datorită celor care se vaccinează, durează până când se obține imunitatea”, a declarat Alexandru Rafila, la B1 Tv.
Profesorul Alexandru Rafila susține că este puțin probabil ca o nouă variantă de COVID-19 să apară în România, însă nu este imposibil.
„Tot aud frecvent această discuție, în spațiul public, legată de apariția unei tulpini emergente, din România, ea este o posibilitate, dar nu este o probabilitate.
Nu cred că este o probabilitate, pentru că România, chiar dacă are multe cazuri, nu e o țară mare ca să constituie un rezervor de virus. Este posibil, dar este destul de improbabil.
Tulpinile emergente au pornit din India, din China, țări extrem de populate, unde numărul de cazuri înseamnă vreo câteva sute de mii de cazuri, iar acolo se pot produce mai repede mutațiile care să ducă la apariția a astfel de tulpini”, a declarat Alexandru Rafila.
Cetățeanul TV