vineri, noiembrie 22, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalGaură de 336 de milioane de lei la buget prin Reţeaua Murfatlar....

Gaură de 336 de milioane de lei la buget prin Reţeaua Murfatlar. Datoria, pasată la o firmă cu un birou în Poşta Câlnău

-

Cea mai mare datorie la bugetul de stat, de peste 1.115 de milioane de lei (aproximativ 251 de milioane de euro, la cursul la zi), a fost construită şi după regulile sportului minţii de patru oameni de afaceri, printre care se află şi vicepreşedintele Federaţiei Europene de Şah. Marți, 4 august, Cetăţeanul v-a prezentat lista firmelor care au acumulat datoriile sa bugetul de stat, iar pe 7 august – modul în care reţeaua ar fi evitat să plătească peste un miliard la bugetul public. Astăzi vă prezentăm cum s-a putut da o gaură la bugetul de stat și care a fost „mutarea” prin care s-a făcut, practic, imposibilă recuperearea acesteia de către Fisc.

Murfatlar
Datoriile grupului Murfatlar, miza partidei de șah pe care Fiscul riscă să o piardă

Datele pe care le prezentăm în continuare sunt rodul investigației noastre jurnalistice, bazată pe documente oficiale și „asortată” cu informațiile primite de la surse confidențiale din cadrul organelor de control și/sau anchetă. Oficial, acestea nu au comunicat nimic. La fel au făcut și oficialii Murfatlar, care nu au răspuns, timp de aproape două luni, solicitărilor noastre de a-și prezenta punctul de vedere.

CITEȘTE și DOCUMENTE „Caracatița” Murfatlar, 250 milioane euro datorii la stat

Datoria Murfatlar la buget, 1,1 miliarde de lei! Insolvenţe controlate, contracte dubioase şi returnări de TVA controversate. Șah la Fisc!

Oana Management, „firma de apartament” ajunsă peste noapte în topul datornicilor

Pe 12 septembrie 2013, Oana Management din județul Buzău era încă o obscură firmă de contabilitate şi consultanţă. De atunci, s-au acumulat datorii de sute de milioane de lei fără ca statul să aibă posibilitatea să recupereze restanțele.

În comuna buzoiană Poșta Câlnău, la numărul 479, în camăruța cu nota perfectă – 10, ar trebui să se afle o sumă sau proprietăți în valoare de 336 de milioane de lei doar pentru obligaţiile fiscale, bani pe care statul ar trebui să-i recupereze de la firma care își are sediul la această adresă, Oana Management. Suma reprezintă restanțe la bugetul de asigurări sociale şi obligaţii fiscale.

Murfatlar
“Da, aici își are sediul Oana Management, dar nu vine nimeni aici, e închis”, ni se spune de la poarta fostei fabrici de alcool

Oana Management s-a strecurat în ultimul an pe locul patru în topul datornicilor la bugetul de stat, după Electrocentrale București (803 milioane de lei), Benz Oil (701 milioane de lei) și Televiziunea Română (cu 402 milioane de lei). Dacă Electrocentrale și Televiziunea Română au acumulat datoriile în ultimele două decenii și au proprietăți care pot fi executate, iar administratorul de la Benz Oil, Ioan Ovidiu Moldovan, a fost trimis în judecată de DNA pentru evaziune cu produse petroliere, şi are bunurile societății sechestrate, la Oana Management bate vântul. Societatea nu deține nici măcar un sediu, împarte ul împarte camera 10 de pe platforma de la Poşta Câlnău cu o altă firmă a reţelei din jurul Murfatlar. Este vorba de All Drinks, ai cărei acţionari sunt interpuşii Emil Ion Chiorpec şi Constantin Cîrciumaru, administratorul de la Euroavipo, companie controlată de Ion Șerban Dobronăuţeanu (foto), Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, George Ivănescu și Cătălin Bucura.

“Da, aici își are sediul Oana Management, dar nu vine nimeni aici, e închis”, ni se spune de la poarta fostei fabrici de alcool. De la numărul fix al firmei ni se dă un număr de contact al Stanei Ungureanu. După ce află că vrem să cunoaștem cum a făcut datoriile de milioane, răspunde cu o voce speriată. “Am ieșit din firmă, nu mai am nicio treabă cu aceasta, am vândut-o. Nu pot să vă spun nimic sau dacă știu pe cineva de la Murfatlar”. După aceste propoziții, închide. Stana Ungureanu este un interpus al grupului de afacerişti, aceasta având contracte cu mai multe firme din cadrul reţelei Murfatlar.

În acte firma Oana Management este deținută de Cătălin Vasilescu (95%) și George Vrînceanu (5%) care este și administrator.

Operațiunea „fuziune prin absorbție”

Murfatlar
Deși miza este de sute de milioane de euro, Fiscul nu s-a prezentat încă la partida cu frații Dobronăuțeanu și asociații

Explicatia „hărniciei” în acumularea de restanțe la bugetul public stă într-un tertip. Mai exact, este vorba de o fuziune în care a fost implicată Oana Management pe 12 septembrie 2013. Atunci, această micuță companie, cu o cifră de afaceri de doar 15.000 de lei a absorbit două societăți – Hansa Distribution din București și Global Engineering tot din București. În cadrul acțiunii, Oana Management s-a ales cu datoriile pe care le avea la acel moment Hansa, fostă Signus Drinks.

Hansa era deținută, până la absorție, conform datelor publicate în Monitorul Oficial,  de George Ivănescu, Cătălin Bucura și frații Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobronăuțeanu, cei care deţin şi reţeaua de firme din jurul mărcii Murfatlar. Unul dintre administratorii acestei firme a fost chiar Cătălin Vasilescu, principalul „acționar” din Oana Management. În urma absorbției, cei patru afaceriști de la Hansa nu au primit nicio acțiune în noua firmă cu datorii la stat, și prin urmare nicio responsabilitate în plata datoriei. Motivarea: Hansa a intrat cu un pasiv, deci nu avea dreptul la părți din srl-ul de contabilitate din Poșta Câlnău.

De unde vin datoriile

Datoriile trecute acum în dreptul Oana Management sunt practic ale societăților Biborțeni și Euroavipo, firmă care controlează Murfatlar.

Mai exact,  Oana Management a preluat, prin fuziune, datoriile pe care le avea Hansa (fosta Signus Drinks) care la rândul său preluase restanțele de la Signus România Distribution. În această firmă apare un nou offshore Signus Establishment, dar trei dintre perlele coroanei de alcool deținute de Bucura, Ivănescu și frații Dobronăunescu. Este vorba chiar de Murfatlar România SA, Fermele Murfatlar și Vitinicola Basarabi (fosta Vie Vin Murtfatlar).

O altă direcție dintre care vin datoriile trecute în dreptul Oana Management este chiar Murfatlar. Conform raportul de insolvență al Euroavipo din martie 2015 reiese că această societate are încheiate mai multe contracte de achiziții alcool, asta deși Oana Management este o firmă doar de contabilitate și consultanță. “În această perioadă, societatea încearcă să suplinească lipsa activității de producție băuturi alcoolice prin încheierea unor acorduri de licenețe a mărcilor proprii și de preluare a activității de distribuție a acestora”, scrie executorul Euroavipo, SP Bălescu și Asociați IPURL. În continuare se precizează și numele societății care a preluat activitatea firmei care controlează Murfatlar. “În vederea derulării contractelor încheiate în special cu Oana Management srl, pentru aprovizionarea activității de producție”.

Conexiunile

Legăturile dintre Cătălin Vasilescu și George Vrînceanu, acţionarii din acte de la Oana Management, şi grupul Murfatlar sunt vechi și s-au repetat de mai multe ori.

  1. Prima conexiune cu grupul celor patru afaceriști începe chiar din firma Global Engineering, unde Vasilescu a deținut 0,46%, iar Vrînceanu a fost administrator. Societatea este deținută de două offshore-uri: European Land Investments SA din Insulele Virgine cu 24,8și Racemosum Associated SA cu 74,6%, tot din Insulele Virgine, reprezentata de Bogdana Rodica Galiceanu.
  2. Vasilescu a fost acționar minoritar și în Biborțeni (redenumită acum Aqua-Nat Prod & Distrib), societate controlată de grupul celor patru afaceriști prin același Racemosum și European Land Investment. În această firmă mai apare și Gheorghe Zlotea și Nicolae Mermeze, asociați cu frații Dobronauțeanu, Bucura și Ivănescu în Murfatlar România SA. De altfel, Vasilescu și deține marca Biborț
  3. Romdrinks Eurotrade este o firmă deținută doar de Vasilescu care își are sediul în Complexul Euroavipo din Poșta Câlnău, acolo unde își are sediul și Euroavipo, societatea care face parte dintre acționarii Murfatlar și controlată de aceeași patru oameni de afaceri.

Firmele rețelei Murfatlar

MurfatlarEuroavipo (fosta Eurocafe)

În 2003, Euroavipo intră în Murfatlar care vine cu un aport de 7,7 milioane de lei

În 2004 acționarii sunt: Ion Șerban Dobronăuțeanu, Emanuel Corneliu Dobronăuțeanu, Cătălin Bucura, George Ivănescu, International Distilliers Ltd Insulele Virgine, și apropiații Gheorghe Zoltea, Nicolae Mermeze. Cătălin Bucura este administrator.

International Distilliers Ltd Insulele Virgine

reprezentată de avocata Bogdana Gâlceanu

Visteria Industries (fosta Euroavipo Exim și fosta Homee ADP srl)

Sat Poșta Câlnău

Primii acționari au fost Doina Buzuianu și Gheorghe Puiu Buzuianu care vând apoi lui Euroavipo. Firma este controlată de Viorel Potârniche (99%) și Cătălin Bucura (0,01%)

Euroavipo Grup Ploiești

Str, Cuptoarelor nr 2B Ploiești

Signus Establishment Lichenstein, asociat unic În 2006 intră și Euroavipo cu mărcile Unirea și Hanul Ars, evaluate la 2,7 milioane de euro

Signus Etablishment

Reprezentată de Cătălin Bucura

Hansa Distribution

Str. Pecetei 7-9 Bucuresti
Acționari: Ion Șerban Dobronauțeanu, Emanuel Corneliu Dobronățeanu, Cătălin Bucura, George Ivănescu și Signus România Distribution

Signus Romania Distribution, 1998

Str. Matei Millo 7
Acționari: Signus Establishment din Lichensteind – reprezentată de Catalin Bucura, Murfatlar Romania SA – reprezentata de Viorel Potîrniche și Fermele Murfatlar

Signus preia Biborțeni, Signus face parte din Euroavipo

În 2005, Signus România Distribution cumpără 90% din Principal Construct SA (fosta Principal Construct srl), sat Minier, comuna Filipești de Pădure

În 2006, ies Ivănescu, Bucura și Dobronăuțeanu care vând lui Signus Etablishment

Vitivinicola Basarabi

Acționari: Cătălin Bucura, fratii Dobronăuțeanu, George Ivănescu

În 2005, Signus România Distribution cumpără 90% din Principal Construct SA (fosta Principal Construct srl), sat Minier, comuna Filipești de Pădure

În 2006, ies Ivănescu, Bucura și Dobronăuțeanu care vând lui Signus Etablishment

Signus fuzionează, în 2006, cu Romdrinks Eurotrade

House Management Limited

Reprezentată de Rodica Găliceanu

Principal Construct SA

Deținută de Signus România Distribution

Global Engineering
– a fost adminstrator la Biborteni srl
Acționarii inițiali European Land Investments SA (24,8%) – reprezentată de Mihai Stefan Frumosu, Racemosum Associated SA Insulele Virgine (74,6%) reprezentata de Bogdana Rodica Galiceanu și Catalin-Florian Vasilescu cu 0,46%.
Acționarii finali înainte de a fi absorbită de Oana Management, Elis-Geneveve Codruta Pirsoaga (n. 1976) și Vasilescu.

European Land Investments SA

Reprezentată de Mihai Ștefan Frumosu

Racemosum Associated SA

Rodica Galiceanu

Aqua-Nat Prod&Distrib srl, (fosta Biborteni)

Acționari: European Land Investments, Racemosum Associated SA, Cătălin Vasilescu, Gheorghe Zoltea și Nicolae Marcel Mermeze.

În 2010 se mută sediul din Covasnă în localitatea Sudiți, comuna Poșta Câlnău, clădirea 15

Principal Company

Acționari: Ion Șerban Dobronăuțeanu, Corneliu Emanuel Dobronăuțeanu, Cătalin Bucura, Gheorghe Zoltea și Marcel Nicolae Mermeze.
Branduri detinute: Murfatlar, Biborțeni, Salonta mezeluri și Matache Macelaru (vandut la CrisTim), Sankt Petersburg, Unirea

Murfatlar

Acționari înainte de intrarea în insolvență: Euroavipo Posta Calnau (41,9%) – reprezentata de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest Poșta Calnau (0,13%) – reprezentata de Ion Şerban Dobronăuţeanu, Vitinicola Basarabi SA (19,04%).
Murfatlar s-a constituit prin preluarea a 145,5 hectare de la Stațiunea de Cercetări Viticole pentru suma de 3,6 milioane de lei

Fermele Murfatlar

Acţionari iniţiali: Cătălin Bucura – 2,1%, Ion Şerban Dobronăuţeanu – 2,6%, Nicolae Marcel Mermeze – 2,1%, Ghorghe Zlotea – 2,1%, Euroavipo – 46,58%, Vitinicola Basarabi – 42,7%,

Vitinicola (fota Vie Vin Murfatlar)

A intrat în insolventa in 2009.

În 2001 acţionarii sunt Agricola Isagri (69%) şi SIF Transilvania. Este administrată de Intraeuro Ltd reprez de Mihai Ştefan Frumosu

United Euro Distribution

Face un credit de 2,5 milioane de euro care e garantat de Murfatlar

OTZ Central

Controlată de: Cătălin Bucura și George Ivănescu

Romdrinks Eurotrade

Vasilescu este asociat unic în 2000. Punct de lucru în Complex Euroavipo hala 33, Poşta Câlnău.

Eurodelta Travel

Euroavipo, aociat unic

Euro Trade Invest

Deţine imobilul din strada Pecetei, București, unde grupul are birourile.

Acţionari: George Ivănescu, Emanuel Dobronăuțeanu, Ion Șerban Dobronăuţeanu.

Eurobit

Sediu: Str. Pecetei

Din firmă au facut parte: Gabriel Breahnă, Signus Distributions – reprezentată de Cătălin Bucura, Euro Trade Invest – reprezentată de Ion Șerban Dobronăuțeanu, Euroavipo Poșta Câlnău – reprezentată de Cătălin Bucura.

Duvugneau Murfatlar

Poarta Albă, Ferma M, camera 10

Acționar, Casco Distributions din Filipelşti de Pădure, Prahova

Duvigneau Europe

Isagri

Societatea este condusă de un Consiliul de Administrație, iar George Ivănescu este preşedinte CA.

Jura International Corp

Insulele Virgine, reprezentată de Găliceanu

Principal Distribution 14 srl

Asociat unic Signus Distributions. Principal Distribution vinde 26.000 de acțiuni la Casco Distribution srl.

Animalex

A fost acţionar în Signus Distribution.

Casco Distribution din Sat Minier, Filipești de Pădure Prahova

Are acţiuni la Animalex

Euroavipo Grup Ploieşti

Cumpără proprietăţi, în 2008, de la Signus

Dante’s Management srl Voluntari

Reprezentată prin Cătălin Bucura

Este administrator la Signus Romania Distribution

Lemeiros SA Panama

Reprez de Mihai Ştefan Frumosu

Evanston Limited Insulele Virgine

Bighouse Insulele Vitgine

Reprezentată de Rodica Găliceanu

Garland Industries Ltd Insulele Virgine

Reprezentată de Rodica Găliceanu

Zingrid Grup

Gheorghe Zlotea asociat şi administrator

All drinks Poșta Câlnău

Constantin Cîrciumaru

Murfatlar păstrează tăcerea

Prezentăm întrebările pe care le-am adresat, de aproape două luni, oficialilor grupului de firme, cu precizarea că vom consemna și răspunsurile companiei, atunci când ne vor fi comunicate:

„Reporterii Cetățeanul.net au documentat în ultima perioadă un material jurnalistic despre datoriile la bugetul de stat ale unor firme ca Oana Management, Hecta Vitinicol, Euroavipo SA, Compania de Supraveghere IG care dețin împreună datorii sub diverse forme de peste 1.000 de milioane de lei la bugetul de stat, conform datelor obtinute din documentele oficiale.
Toate aceste firme sunt controlate de persoane care au legătura cu Murfatlar România, dar și cu alte zeci de societăți de genul, Fermele Murfatlar, Vitinicola Basarabi, Signus Romania Distribution, Euroavipo, Hansa, etc. Aceste societăți par a fi controlate de către domnii Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobranăuțeanu, cei care detin și Murfatlar Romania SA.

În acest sens, pentru o corectă și completă informare a cititorilor, vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care este datoria pe care acest grup de firme o are la bugetul de stat, potrivit datelor dumneavoastră?

2. O mare parte din datoriile societăților Oana Management și Hecta Vitinicol au fost acumulate după transferul unor datorii în urma unor fuziuni. De ce s-au realizat aceste acțiuni, în urma cărora datorii de sute de milioane au ajuns la firme de la care nu se poate recupera mai nimic?

3. Potrivit datelor publice pe care le dețin reporterii noștri, comitetul de creditori al Murfatlar este format din firme controlate de persoane care controleaza și Murfatlar. Cum comentați?

4. Grupul de firme din jurul Murfatlar sau Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu și Emanuel-Corneliu Dobrănăuțeanu au vreo calitate procesuala sau au dat declarații la DIICOT și/sau DNA în cauze care vizează activitatea grupului de societăți?

5. DIICOT a realizat cel puțin două percheziții la sediile grupului denumit Murfatlar în ultimii ani, care a fost scopul și rezultatul acestora? V-au comunicat anchetatorii ceva?

6. Direcțiile de Finanțe și ANAF (structura centrală) au depistat nereguli în legatură cu grupul de firme denumit Murfatlar: cerere de returnare de TVA de 166 de milioane de lei fără scop, suspiciuni de evaziune la transferul unor debite în cadrul grupului care nu erau și înregistrate fiscal, faptul că insolvențele firmelor ar fi controlate de aceeași familie de lichidatori, etc. Cum explicați aceste acuzatii ale autorităților fiscale?

7. Care este returnarea de TVA de care s-a bucurat grupul de firme Murfatlar sau numai Murfatlar Romania SA in ultimul deceniu?

8. Omnilogic Unipersonala srl Bulgaria face parte din grupul de societăți din jurul Murfatlar. Este această firmă controlată de Cătălin Bucura, George Ivănescu, Ion Șerban Dobronăuțeanu sau Emanuel-Corneliu Dobrănăuțeanu?”

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

AEP şi-a cumpărat masă cu 32.000 de euro şi scaune cu câte 500 de euro unu

0
Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă au cumpărat la finalul lunii trecute, în toiul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, o masă în valoare de peste 32.000 de euro și 32 de scaune cu 500 de euro bucata...