sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăUrșii vor fi monitorizați cu drone și închiși cu garduri electrice

Urșii vor fi monitorizați cu drone și închiși cu garduri electrice

-

Guvernul a anunțat un nou proiect de recensământ al populației de urși din România, finanțat prin fonduri europene. Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna și lui Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, vor fi achiziționate și 1.000 de garduri electrice pentru fermieri iar un complex pentru găzduirea și monitorizarea, inclusiv cu drone, a animalelor va fi construit la Brașov.

Este un proiect de 11 milioane de euro care este finanțat prin POIM Axa 4 – Protecția Mediului. Acest program va fi continuat pentru bugetul european 2021-2027 de PODD, la care lucrăm în aceste zile intens.

Numărătoarea populației de urs se va face prin metode digitale. Vom ști exact cum arată această populație.

Vor fi mijloace de limitare a interacțiunilor dintre om și urs”.

Vor fi găzduiți în Brașov

Potrivit oficialilor din Guvern, proiectul prevede construirea unui complex la Brașov în care vor fi găzduiți și monitorizați, inclusiv cu ajutorul dronelor, circa 100 de exemplare de urși.

De asemenea, vor fi achiziționate peste 1000 de garduri electrice de diverse tipuri si tehnologii.

CITEȘTE ȘI: Harghita: Trei ciobani au fost atacaţi la o stână de un urs. Unul din ei a fost găsit mort

Săptămânile următoare va fi lansată licitația internațională pentru achiziția acestor garduri, care vor fi puse la dispoziția fermierilor.

Totodată, o campanie de informare a publicului va fi implementată.

„Ce ai voie să faci și ce nu, cum acționezi dacă stâna va fi atacată de urs ș.a.md. Vom fi cu toții informați că nu e bine să e pui la dispoziție urșilor mâncare sau deșeuri alimentare”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Gardul electric va fi alimentat de o unitate centrală bazată pe baterii solare.

Despre recensământul urșilor, ministrul Mediului a precizat că nu va putea fi numărat fiecare exemplar.

Primul program concret

„Prelevarea probelor. Este prelevare de păr și excremente care conțin date ADN de la fiecare exemplar în parte. Vor exista echipamente speciale pentru prelevare, păstrare, identificare. Fiecare pachețel în care se vor preleva aceste probe va fi identificat cu cod de bare. Va exista o regulă foarte foarte strictă cu privire la metodologia de prelevare pentru a nu altera probele.

În ultimele săptămâni nu am vrut să vorbesc despre acest program, pentru că îmi place să vorbesc despre lucruri concrete. Este primul program concret de finanțare semnat între MIPE și Ministerul Mediului”, a explicat Tanczos Barna.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

ANAF dă prime uriaşe angajaţilor care execută mai mulţi români

0
Angajații ANAF vor încasa prime echivalente cu cel mult trei salarii de bază (calculate în funcție de salariul funcționarului căruia i se acordă prima), potrivit informațiilor obținute de către Profit.ro. CITEŞTE ŞI: ANAF a pierdut un proces după ce...