miercuri, ianuarie 15, 2025

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăRenate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului! Anunțul ministrului Justiției

Renate Weber revine în funcția de Avocat al Poporului! Anunțul ministrului Justiției

-

Curtea Constituţională a României a stabilit că este neconstituţională revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, urmând ca aceasta să îşi reia poziţia după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Stelian Ion a transmis că Guvernul va pune în executare deciziile CCR, chiar dacă ele nu sunt pe placul tuturor.

„Se va clarifica în coaliției. Că plac sau nu unele decizii ale CCR, ele trebuie respectate și o clarificare a legislației este necesară.”, a precizat Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI: Renate Weber RENUNȚĂ!

Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat, luni, motivarea în cazul Avocatului Poporului. Săptămâna trecută, magistrații au decis că revocarea lui Renate Weber a fost neconstituțională. Renate Weber se poate întoarce la lucru.

CCR și-a motivat decizia

CCR a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să stabilească cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, menționând expres ipotezele obiective, determinate sau determinabile, care pot declanșa procedura de revocare (de exemplu, incidența răspunderii penale sau a răspunderii disciplinare).

De asemenea, legea trebuie să prevadă procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea. Aceasta trebuie să prevadă titularul dreptului de a cere revocarea, organul competent să cerceteze faptele imputate şi vinovăţia persoanei a cărei revocare se cere sau garanțiile exercitării dreptului la apărarea a acesteia (încunoștințarea persoanei a cărei revocare se cere, audierea sa publică înainte de revocare, posibilitatea de a propune probe în apărarea sa, termenele procedurale etc.). Nu în ultimul rând, legea trebuie să reglementeze dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Pentru a-şi putea exercita atribuţia de control al legalităţii și temeiniciei măsurii revocării, instanţa trebuie să cunoască raţiunile pentru care a fost dispusă revocarea, iar această motivare trebuie să fie intrinsecă actului de revocare.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Ce pedeapsă DEFINITIVĂ a primit elevul care şi-a înjunghiat profesoara de japoneză

0
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv marţi, 14 ianuarie, pe elevul care şi-a înjunghiat în aprilie 2023 profesoara de japoneză într-un liceu din Capitală, după ce cadrul didactic a anunţat pe neaşteptate un test. CITEŞTE ŞI: Spitalul Cantacuzino, primele...