Cum a renunţat Theodor Berna la 140.000 de euro în dosarul lui Ghiţă

Theodor Berna a renunţat la 140.000 de euro în dosarul lui Ghiţă

 

Omul de afaceri Theodor Berna, parte vătămată în dosarul lui Sebastian Ghiţă în care sunt judecaţi şefi din poliţie şi parchete din Prahova, pierde 140.000 de euro bani pe care susţine că i-a dat fostului deputat, după ce acesta nu a făcut apel în urma deciziei de achitare.

După achitarea lui Ghiţă şi a celorlalţi inculpaţi din dosar în faza de la fond, Berna nu a făcut apel în acest dosar, deşi s-a constituit iniţial parte civilă în dosar. Decizia este de neînţeles, după ce Berna a declarat că Ghiţă i-a cerut jumătate de milion de euro pentru a nu fi atacat la televiziunea acestuia.
Având în vedere această situaţie bizară, cel mai probabil, Berna nici nu a fost citat la termenul de astăzi, termen preschimbat de instanţa supremă la cererea avocaţilor lui Ghiţă.

Am încercat să aflăm care va fi poziţia lui Theodor Berna la procesul de marţi, dar acesta nu a putut fi contactat.

Acuzaţiile afaceristului

Berna a declarat pe 7 aprilie 2017 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că în anul 2011 fostul deputat Sebastian Ghiţă i-a cerut să sponsorizeze Realitatea TV cu suma de 500.000 de euro, pentru ca firma lui să nu mai fie atacată pe postul de televiziune.

Potrivit Agerpres, Theodor Berna a fost audiat la instanţa supremă, în calitate de parte vătămată, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete din Prahova. Berna este cel care l-a denunţat la DNA pe Ghiţă. „În primăvara anului 2011 un prieten mi-a spus că insistă cineva să mă vadă. A insistat să îmi facă legătura cu Ghiţă, că ar fi în interesul meu. Nu am cerut detalii. Am acceptat. M-am întâlnit cu Ghiţă la sediul firmei mele, în primăvara anului 2011. Am lăsat vorbă la secretară că vine Ghiţă. Când a venit, l-a adus la mine în birou. A intrat şi mi-a spus că, dacă nu vreau să am probleme cu firma, să închei un contract de sponsorizare de 500.000 de euro cu postul Realitatea TV. În fapt, a fost un contract cu Asesoft (n.r. firmă deţinută de Ghiţă). Înainte de a încheia contractul de sponsorizare, au mai existat la postul Realitatea TV materiale ce conţineau diverse atacuri la Tehnologica Radion, însă la acel moment nu am luat niciun fel de atitudine. La acel moment, nu m-am gândit că sunt acţiunile lui Ghiţă, ci ale unei firme concurente care doreşte să mă discrediteze. Abia în 2011, când m-am întâlnit cu Ghiţă, acesta mi-a spus că e bine să închei acest contract pentru binele meu şi al societăţii. Discuţia pe această temă s-a derulat de o aşa manieră, încât Ghiţă a dat de înţeles că, dacă nu închei contractul, atacurile o să se intensifice”, a spus Theodor Berna.

Ameninţatul nu vrea recuperarea banilor

Acesta le-a spus judecătorilor că a perceput cererea lui Ghiţă ca pe o ameninţare şi a acceptat să plătească cei 500.000 de euro.

„Am perceput avertizarea lui Ghiţă ca pe o ameninţare puternică adusă firmei mele, pentru că pierderea unor contracte în piaţa construcţiilor ar fi însemnat mult mai mult decât un contract de sponsorizare. În momentul în care ţi se face reclamă negativă pe posturi de televiziune, beneficiarii nu mai vor sa încheie contracte cu tine. Nu i-am spus lui Ghiţă că îmi este teamă. Am acceptat să închei contractul. A fost singura dată când m-am văzut cu el sau am purtat vreun fel de discuţie. Contractul a fost de 500.000 de euro. L-am încheiat cu firma Asesoft şi a fost semnat cu o persoană care nu mai ştiu cum se numeşte. Avea o funcţie de conducere la Asesoft. Am discutat pe tema prestatorului, în sensul în care nu era trecută SC Realitatea ca persoană beneficiară. Mi-a s-a spus ca aşa a zis Ghiţă. Fără alte verificări am semnat contractul şi am pus persoana respectivă în legătură cu staff-ul tehnic. Pe durata derulării contractului, pe postul Realitatea TV nu au apărut niciun fel de materiale ce vizau firma mea. Când mi-a fost adus contractul la semnat, alăturat a fost depusă un fel de notă de recepţie, care atesta că acest contract s-a executat, deşi în realitate abia se încheia”, a precizat Theodor Berna.

Patronul Tehnologica Radion a explicat că a achitat, în rate, doar 140.000 din suma cerută de Ghiţă, oprind plata după ce fostul deputat a plecat de la postul Realitatea TV, însă atacurile împotriva firmei sale au continuat la România TV, noul post înfiinţat de Ghiţă.

„Plata am început să o fac din luna mai 2011. Nu pot preciza cuantumul ratelor plătite, dar în total au fost 140.000 de euro, cu ordine de plată. După câteva luni am oprit plata. Am considerat că nu are rost să continui, deoarece Ghiţă a plecat de Realitatea TV în vara anului 2011. Am transmis prin compartimentul tehnic celor de la Asesoft că reziliem contractul. Nu ştiu dacă cei din firma mea au făcut demersuri. Ştiu că verbal s-a realizat acest lucru. În continuare, Sebastian Ghiţă şi-a deschis postul România TV. În prima lună de la deschidere, au fost 5-6 atacuri la adresa firmei mele. Le-am perceput ca pe o răzbunare ca urmare a faptului că am întrerupt contractul de sponsorizare. Atacurile au continuat până acum un an. Nu am făcut denunţ în anul 2011, deoarece Ghiţă era o persoană extrem de influentă. În 2012, a venit Ponta premier. Ghiţă era în strânsă prietenie cu el. Am considerat că nu e bine să fac niciun demers”, a încheiat declaraţia Theodor Berna.

Acuzaţiile DNA

În acest dosar, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pe 28 iunie 2016 pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis.

În primă instanță, fostul deputat Sebastian Ghiță – fugar în Serbia – a fost achitat, în iunie 2018, pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar. DNA afăcut apel, însă după modificarea legislaţiei, dosarul a ajuns pe mâna lui Gheorghe Stan, fostul şef al Secţiei speciale. Acesta, cu câteva zile înainte de a fi numit judecător la Curtea Constituţională, a retras apelul, ceea ce înseamnă că situaţia inculpaţilor nu mai poate fi agravată şi că rămân achitaţi definitiv. În plus, DNA este obligată să returneze lui Ghiţă cauţiunea de 56 milioane de lei pusă în acest dosar.

După retragerea apelului de către secţia specială, Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat cererea de preschimbare a termenului (care era stabilit în septembrie) în dosarul în care sunt judecați fugarul Sebastian Ghiță și mai mulți foști magistrați și șefi din Poliția Prahova.
Astăzi instanţa ar trebui să ia act de cererea secţiei speciale şi să constate încetarea procesului.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.