Eclipsă totală de Lună – 27 iulie 2018

eclipsă totală de lună

Pe 27 iulie 2018 va avea loc o eclipsă totală de Lună, cel mai important fenomen astronomic din acest an, și cea mai lungă eclipsă totală din secolul 21, cu durata totalității de 1 oră și 42 de minute.

Fenomenul se va produce în seara zilei de 27 iulie 2018, începând cu ora 20.14, și se va continua târziu în noapte, eclipsa se va încheia pe 28 iulie 2018, ora 2.28.

Din România eclipsa va fi vizibilă în întregime, maximul producându-se la ora 23.21 (ora de vară). Ultima eclipsă totală de Lună observabilă din țara noastră în astfel de condiții a avut loc pe 15 iunie 2011.

Mai mult de atât, chiar pe 27 iulie 2018, planeta Marte se va afla aproape de Lună, distanța unghiulară va fi de 6,4 grade. Ca spectacolul ceresc să fie complet, în aceeași noapte planeta Marte va fi la opoziție. Când o planeta se află la opoziție o putem observa în cele mai bune condiții pe cer toată noaptea, având maximul de strălucire și diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.

Cu prilejul acestui fenomen astronomic, echipa de la Observatorul Astronomic al Muzeului ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad, va organiza mai multe activități cu scopul popularizării și promovării astronomiei în rândul publicului.

În seara zilei de 27 iulie 2018 (vineri) ora 19.00, vă invităm la sediul Observatorului Astronomic, str. Republicii nr. 235, la o prezentare publică, unde o să vorbim despre eclipsele de Lună.

Între orele 21.00 — 1.30, o să organizăm observații astronomice în stradă, în zona parcului ‘Victor Ion Popa’ (pe trotuar la strada principală).

În același timp, cu ajutorul telescopului principal de la sediul Observatorului Astronomic, o să transmitem live eclipsa totală de Lună pe facebook. Pagina oficială a Planetariului și a Observatorului Astronomic din Bârlad: www.facebook.com/astrobarlad, și pe site-ul AstroBârlad: www.astrobarlad.wordpress.com.

Observațiile astronomice din stradă și transmisia live pe Internet vor fi posibile numai dacă cerul va fi senin!

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here