Dezvoltarea turismului balnear, un vis nerealizabil în România

bilete de tratament balnear stațiuni balneare Dezvoltarea turismului balnear

Dezvoltarea turismului balnear ţine de relaţia dintre investitori şi comunităţile locale, concomitent cu acordarea de facilităţi fiscale, este de părere, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu.

„Este mai mult decât clar pentru mine că nu se pot dezvolta comunităţile fără investiţii serioase, în special din mediul privat. Pe de altă parte, statul trebuie să ajute exact cum a contribuit cu acest TVA de 5%, care ne-a creat un respiro. Pe de altă parte, nici comunităţile locale, nici primarii, nici consiliile locale nu se pot dezvolta dacă sectorul privat nu se dezvoltă. Deci, această relaţie între investitori, comunitatea locală şi administraţia centrală trebuie să fie una care să funcţioneze foarte bine şi eu cred că anul 2019 trebuie să fie anul în care să relansăm această relaţie”, a declarat Nicu Rădulescu.

Călimăneşti-Căciulata, Tuşnad, Sovata, Govora sunt câteva dintre staţiunile date ca exemplu pozitiv de dezvoltare de preşedintele OPTBR.

„Facilitatea privind apele geotermale trebuie revăzută şi trebuie să îi dăm dimensiunea corectă pentru că pe noi ne interesează apele minerale şi apele geotermale pe care le folosim în tratarea anumitor afecţiuni. Deci, aşa cum este cuprinsă în Ordonanţa Guvernului, nu ne ajută foarte mult pentru că noi nu discutăm despre apa care curge la buvetele publice, ci despre cea pe care o folosim la tratamentele balneare. Este nevoie şi de facilităţi fiscale pentru cei care fac investiţii mari, adică de la câteva milioane de euro în sus, fie să fim scutiţi de impozit pe profit ori să reinvestim profitul. Părerea mea e că statul trebuie să revadă întreaga strategie pe care o are pe acest sector”, a subliniat Nicu Rădulescu.

Potrivit lui, statul nu mai trebuie să devină concurentul nostru acerb şi cel care să ne obstrucţioneze să angajăm forţă de muncă, ci trebuie să devină partenerul nostru şi să ne sprijine, evident, cu unele înlesniri fiscale şi în partea de contribuţii salariale.

„Suntem într-o situaţie de nu ne mai descurcăm, suntem într-o situaţie gravă cu cel căruia îi plătim taxe şi impozite. Staţiunile balneare sunt nişte oaze de sănătate, dar ele efectiv sunt în zone de parcuri, în zone de arii protejate, în zone de ecoturism. Ca locuri de cazare, zona de balneo reprezintă cam 30%. Încasările la noi sunt mai mari decât în alte sectoare, pentru că durata medie a şederii la noi este de 6,2 zile, faţă de două zile cât sunt în alte tipuri de turism. La nivelul asociaţiei, ne situăm undeva la 800 de milioane de euro încasări”, a spus Nicu Rădulescu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.