Generozitatea guvernului Dăncilă . Cei care conduc județele vor să candideze din nou

Chiar dacă mai este aproape un an până la alegerile locale, unii din președinții consiliilor județene au anunțat public că vor candida pentru un nou mandat, profitând astfel de modificările aduse de guvernul Dancilă Codului Administrativ care le permite să fie aleși prin vot direct .

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni,act normativ criticat de Președinția României dar apreciat de mulți din președinții consiliilor județene.

„Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită.. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales că urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură – să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional”, declara Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Premierul Viorica Dăncilă a ținut și ea  o pledoarie, înaintea ședinței de Guvern, în favoarea modificării sistemului de vot pentru alegerea șefului CJ.

”Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprimă în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifică legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legitimitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene,cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a spus Dăncilă.

Președinția a criticat modificările aduse Codului Administrativ 

OUG-ul adoptat de Guvern, prin care se revine la sistemul de alegere a șefilor de CJ prin sistemul de vot uninominal, reprezintă ”o concesie pe care premierul Viorica Dăncilă vrea să o facă baronilor din PSD în încercarea de a le câștiga sprijinul”, au susținut reprezentanții Președinției Pomaniei. Președinția a susținut că argumentul invocat de Guvern, că președintele de Consiliu județean ar trebui să fie ales de popor nu se susține ”pentru că nu există practic un “popor” al judeţului și maschează de fapt disperarea PSD, care a înțeles că este pe punctul de a pierde majoritatea în foarte multe Consilii județene”.

Ce spun președintii consiliilor judeţene

Președintele CJ Brăila,  Francisk Chiriac ( PSD) , a declarat la începutul lunii august că dorește să candideze pentru un nou mandat , urmând să își depună candidatura în interiorul PSD Brăila în acest scop.

“Eu vă spun că sunt la PSD. Vă spun foarte sincer că voi candida, cu siguranţă. Am vorbit şi cu domnul primar despre asta. Vom candida împreună. El pentru al doilea mandat la Primărie, eu pentru al doilea mandat la Consiliul Judeţean. Nu am niciun fel de problemă. Amândoi suntem la PSD. Lăsăm timpul să curgă. Eu, personal, vă spun că voi depunde candidatura la partid. Dacă partidul va spune că eu nu sunt cel mai bun candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean din partea PSD, atunci va fi decizia mea personală, legat de ce fac în continuare. Candidaturile sper să se depună cât mai repede. Am şi discutat lucrurile acestea la partid.”, a declarat președintele CJ, Francisk Chiriac ( foto) .

Și Alexandru Oprea ( PSD), președintele CJ Dâmbovița, a declarat public că intenționează să candideze anul viitor pentru un nou mandat de președinte . Alexandru Oprea a anunțat că își va depune candidatura pentru una din cele două funcții de conducere importante de la nivelul PSD Dâmbovița, organizație condusă de europarlamentarul Rovana Plumb și unde vor avea loc alegeri  pe 6 septembrie pentru desemnarea președintelui, președintelui executiv, secretarului general și vicepreședintilor.

Președintele PSD Galați, Dan Nica, a anunțat acum câteva săptămâni că actualul președinte al CJ Galați, Costel Fotea, care este și președinte executiv al organizației județene a partidului, are șanse mari să fie desemnat pentru a candida pentru un nou post de președinte al CJ.

 

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.