Un valoros templu al culturii din sectorul 5 – Muzeul Național de Artă Contemporană

Sectorul 5

Aflat pe teritoriul sectorului 5 și recomandat călduros de Centrul Cultural și de Tineret “Ștefan Iordache” al sectorului 5, una dintre instituțiile de mare valoare, edificată relativ recent, este Muzeul Național de Artă Contemporană, înființat în 2001, într-o aripă a Palatului Parlamentului.

A fost inițiativa unui grup de artiști precum și a lui Adrian Năstase, pe atunci premier al României, care este, fapt recunoscut, și un rafinat cunoscător și iubitor al artei plastice. Muzeul Național de Artă Contemporană este, totodată, și un centru cultural multi-educațional, cu editură și cu o bibliotecă pe măsură precum și multe alte funcțiuni multi-media.

Regretatul critic și istoric de artă Mihai Oroveanu, fondator al MNAC și primul director

MNAC a fost înființat în anul 2001 și a funcționat mai întâi în sediul fostei fundații Kalinderu sub numele de Kalinderu Medialab. Muzeul a luat naștere prin unirea Departamentului de Artă Contemporană al Muzeului Național de Artă al României (MNAR) cu Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (ONDEA) al cărui director, Mihai Oroveanu, a devenit și primul director al muzeului. Istoric de artă, fotograf, curator și colecționar de artă, Mihai Oroveanu a avut un rol esențial în înființarea muzeului.

În anul 2004 MNAC s-a mutat cu sediul principal în incinta Palatului Parlamentului.

Sectorul 5

Prin arta plastică este prezentată istoria zbuciumată a perioadei postbelice

Mediul nuanțat al artei contemporane a găsit în MNAC o modalitate de a se oglindi prin intermediul varietății de proiecte propuse specialiștilor și publicului: expoziții, ateliere, dezbateri, spectacole, festivaluri. Acest lucru face ca activitatea MNAC să nu integreze doar evoluția culturii vizuale, ci și schimbările sociale și politice, evoluția mentalităților și a fracturilor ideologice din România contemporană.

Un spațiu al spiritului liber

Amplasarea muzeului în incinta Casei Poporului – Palatului Parlamentului a suscitat de la bun început ostilitatea unei părți a comunității artistice. Soluția atât de ofertantă din punct de vedere al spațiului a fost privită pe de altă parte ca fiind o șansă la „exorcizare” istorică prin asumare. Direcția curatorială a muzeului a interiorizat de la bun început această aparentă contradicție, transformând treptat muzeul într-un spațiu de desfășurare propice oricărui spirit liber.

Activitate culturală remarcabilă

Colecția MNAC reunește peste 7 000 de lucrări ce datează din perioada postbelică, și a fost preluată în proporție de peste 90% de la cele două structuri instituționale care au fuzionat: MNAR, respectiv ONDEA. La rândul său, ONDEA a moștenit în 1990 patrimoniul artistic gestionat în perioada dictaturii comuniste de către Oficiul de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste.

MNAC deține o remarcabilă colecție de diapozitive și negative fotografice, un fond documentar referitor la cultura vizuală din România, un fond de cataloage și publicații de artă și un important fond de carte de specialitate, toate gestionate în cadrul Centrului de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale „Mihai Oroveanu”.

Sectorul 5

Editura MNAC are o activitate susținută de analiză și promovare a fenomenului artistic al României, tipărind în medie anuală 10 titluri (monografii și cataloage de expoziții).

Printre artiștii cărora li s-au dedicat aceste publicații se numără Corneliu Baba, Horia Bernea, grupul subREAL, Liviu Stoicoviciu, Peter Jacobi etc., iar în pregătire se află monografii dedicate lui Mihai Olos, Alexandru Chira, Ion Bitzan, Iulian Mereuță, precum și un album al colecției muzeului.

Saloanele artistice anuale, de primăvară și toamnă, două mari sărbători ale artei

Prin intermediul celor două mari vernisaje — de primăvară și de toamnă — muzeul promovează artiști români și internaționali printr-o abordare integratoare a culturii vizuale ce atrage în fiecare an mii de vizitatori români și străini.

Misiunea Muzeului Național de Artă Contemporană este să ofere un mediu relevant și stimulant pentru explorarea artei contemporane, să promoveze dialogul intra-comunitar și să pună cultura vizuală contemporană din România în context internațional. Muzeul este o instituție care desfășoară activități ample de cercetare, mediere, comunicare și punere în relație a unor fenomene artistice contemporane cu publicul larg, creând un cadru flexibil pentru cele mai diverse manifestări și proiecte din zona culturală românească.

MNAC se află în Aripa E4 a Palatului Parlamentului, iar intrarea se face prin poarta B3 din Calea 13 Septembrie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.