Suedia a câştigat finala Eurovision 2015. Voltaj s-a clasat pe locul 15, „umilind” Germania şi Marea Britanie

finala Eurovision 2015Emoții mari la Viena, la finala Eurovision 2015. Când părea iminent că Rusia își va adjudeca trofeul competiției europene ajunse în acest an la a 60-a ediţie, a intervenit o răsturnare de situaţie şi pe primul loc s-a clasat Suedia, cu piesa „Heroes”, interpretată de Måns Zelmerlöw.

România, reprezentată de trupa Voltaj, cu melodia „De la capăt/All Over Again”, a ocupat poziţia 15-a. Finala Eurovision 2015 a avut loc sâmbătă seară la Wiener Stadthalle.

Pe următoarele două locuri în clasament s-au situat Rusia, cu 303 puncte, şi Italia, cu 292 de puncte.

Chiar de ziua lui, Călin Goia, solistul trupei Voltaj, a primit un cadou. Piesa „De la capăt/All Over Again” a trupei Voltaj s-a clasat pe ocupând locul 15-lea în finala Eurovision 2015, „umilind” ţări ca Germania (niciun punct) sau Marea Britanie. Reprezentanţii României au obţinut un total de 35 de puncte. Cele mai multe puncte, 12 la număr, au fost acordate României de Republica Moldova.

La rândul său, România a acordat 12 puncte Italiei, 10 puncte – Rusiei şi opt puncte – Suediei. În finala Eurovision 2015 au concurat 27 de ţări: Slovenia, Franţa, Israel, Estonia, Marea Britanie, Armenia, Lituania, Serbia, Norvegia, Suedia, Cipru, Australia, Belgia, Austria, Grecia, Muntenegru, Germania, Polonia, Letonia, România, Spania, Ungaria, Georgia, Azerbaidjan, Rusia, Albania, Italia.

Cum era de aşteptat, cele mai multe ţări au votat pe considerente regionale, acordând punctaj maxim în special vecinilor geografici, sau pe considerente politice. În decizia finală au contat în proporţie de 50% votul telespectatorilor şi 50% votul unui juriu de specialitate.

Doar românii din străinătate au putut să îi voteze pe reprezentanţii României, urmărind concursul la televiziunea publică din ţara în care se află. O surpriză amară pentru România a venit din Italia, ţară care nu ne-a acordat nici măcar un punct, în condiţiile în care în anii trecuţi ne bazam pe voturile din Peninsulă, unde trăiesc peste un milio de români. În plus, piesa trupei Voltaj din finala Eurovision 2015 tocmai lor li se adresa – românilor care muncesc în străinătate şi şi-au lăsat copiii în ţară.

Anul acesta, Eurovision a intrat şi în Cartea Recordurilor, fiind desemnată cea mai longevivă competiţie muzicală anuală de televiziune din lume, potrivit unui anunţ făcut în direct în timpul finalei de sâmbătă seară a concursului muzical ajuns la cea de-a 60-a ediţie.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Toto Cutugno, Celine Dion şi Johnny Logan.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here