Obiceiuri sănătoase care îţi pot aduce buna dispoziţie în 2020

Obiceiuri sănătoase
Obiceiuri sănătoase pentru români

Obiceiuri sănătoase în 2020. Ianuarie poate să însemne un nou început! Orice activitate sau comportament care vă poate aduce beneficii fizice, dar și emoționale.

Chiar dacă la început rezultatele acestor schimbări nu par a fi importante, nu renunţaţi la ideea a vă schimba obicieurile dăunătoare cu unele sănătoase. Efectele vor fi excelente, promit medicii.

Obiceiuri sănătoase care îţi pot aduce buna dispoziţie în 2020

Obiceiurile sănătoase sunt greu de ţinut. Mai ales dacă până acum aţi avut un stil de viaţă haotic. Însă nimic nu este prea mult pentru sănătate. Iată câteva sfaturi de care este bine să ţineţi cont, oferite de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B)

Adoptați o dietă sănătoasă!

O dietă sănătoasă înseamnă un consum mai mare de legume și fructe, reducerea cantităților de zahăr și dulciuri din alimentația zilnică, introducerea cerealelor integrale în dietă, un consum de sare mai mic, mai puțin fast-food și mai multă apă. Astfel, veți diminua riscul apariției unor boli ulterioare cum sunt obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul și chiar cancerul.

Faceți-vă timp pentru exerciții fizice!

Mișcarea ne ajută să ne menținem un tonus sănătos. Dacă alocați sportului 30 de minute, de trei ori pe săptămână, rezultatele nu vor întârzia să apară. Nu este nevoie să vă faceți abonament la sala de sport sau să vă luați antrenor personal.  Puteți merge pe jos, puteți alerga în parc sau puteți merge pe bicicletă. Orice sport are beneficii pentru cel care îl practică: controlul greutății, reducerea riscului de boli cardiovasculare, gestionarea glicemiei și a nivelului insulinei de către organism, îmbunătățirea sănătății psihice și stării de spirit, tonifierea mușchilor și întărirea oaselor, reducea riscul de cancer, menținerea echilibrului fizic etc.

Dormiți 8 ore pe noapte!

Odihna este esențială pentru refacerea organismlui, iar 8 ore de somn pe noapte sunt necesare pentru recăpătarea echilibrului și pentru o funcționare mai bună a întregului corp.

Spuneți STOP tutunului!

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea dumneavoastră este să renunțați la fumat. Și la orice substitut, inclusiv țigara electronică. Plămânii și inima dumneavoastră vă vor mulțumi!

Legea anti-fumat, încălcată chiar de șefii de la mentenanța Hidroelectrica

Aveţi grijă la alcool

Consumul de alcool a devenit o mare problemă pentru mulţi români. De aceea, un alt sfat al medicilor este:

Reduceți consumul de alcool!

Alcoolul nu face parte dintr-o dietă sănătoasă, iar consumul excesiv este toxic pentru organism. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează constant în legătură cu faptul că abuzul de alcool ucide. E bine de știut că mai mult de 1 unitate de alcool* pe zi sau 5 unități la o ocazie înseamnă prea mult. Iar atunci când alcoolul este combinat cu tutun riscul este și mai mare.

Află dacă ești dependent de alcool în doar 5 minute

Atenţie: 1 unitate de alcool echivalează cu o bere (330 ml), un pahar de vin (125 ml) sau un shot de tărie (40 ml)!

Protejați-vă sănătatea mintală!

Sănătatea mintală este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Depresia este cea mai frecventă tulburare. Dacă nu reușiți singuri să găsiți resursele interne care să vă dea un tonus psihic bun, discutați cu un prieten apropiat sau chiar cu un specialist.

Aveți grijă de igiena personală!

Menținerea unei ingiene personale bune este una dintre cheile unui stil de viață sănătos. Simplul act de spălare al mâinilor cu săpun poate reduce riscul de boli diareice la copii cu până la 47%, potrivit OMS. Acest comportament poate asigura sănătatea pe termen lung. De asemenea, există o legătură strânsă între sănătatea orală și cea generală, iar pentru un organism sănătos este extrem de importantă prevenția și tratarea precoce a afecțiunilor stomatologice. Sfatul specialiștilor este să vă spălați pe dinți de două ori pe zi câte două minute.

Mergeți regulat la medic!

Examenul anual vă ajută să preveniți diverse boli și vă garantează liniștea că sunteți sănătos.

Sprijiniți alăptarea!

Alăptarea exclusivă până la șase luni protejează copiii atât de subnutriție, cât și de supraponderalitate și obezitate, astm, boli cardiovasculare, diabet. De asemenea, este benefică și pentru sănătatea mamei. Dacă nu sunteți o proaspătă mamă în 2020, sigur aveţi o cunoştinţă care a devenit sau urmează să devină mămică. Puteţi să transmiteţi această informaţie utilă unei astfel de persoane.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.