Comisia Europeană nu agreează ideea alocării de fonduri europene doar pentru documentaţie

fonduri europene documentație agricultorii din Delta Dunării
Comisarul european Corina Crețu

Comisia Europeană nu agreează ideea alocării de fonduri europene doar pentru documentaţie, a declarat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, care a mai spus că se pot da bani pentru spitalele regionale, dacă România cere bani.

„Am aflat din presă, de la doamna prim-ministru, că se doreşte folosirea acestor bani doar pentru documentaţie, urmând ca construcţia efectivă să fie făcută în perioada următoare. Precizez că noi, oficial, la Comisia Europeană, nu am fost notificaţi în legătură cu această decizie şi nu suntem confortabili cu faptul ca banii alocaţi să fie distribuiţi doar pentru documentaţie. Am fi vrut să vedem şi o implementare efectivă. Am spus-o public şi o spun şi azi autorităţilor române: nu a fost şi nu este o problemă de bani, atunci când este vorba de construirea celor trei spitale regionale”, a declarat Corina Crețu.

La luat fonduri europene pentru documentație nu ne bate nimeni

Potrivit ei, dacă se ia rata de absorbţie în cadrul Programului Operaţional Regional, aceasta se află la ora actuală sub 25%.

„Ceea ce înseamnă că 75% din bani nu sunt cheltuiţi. Poate că sunt programaţi pentru alte direcţii de investiţii. Dacă avem o solicitare din partea Guvernului României de a muta nişte bani în cadrul POR, din altă parte, pentru construirea de spitale regionale, o fac mâine. Aşteptăm această solicitare de mai bine de un an şi nu a venit. Sau poate se identifică resurse care nu vor putea fi cheltuite până în anul 2023 din alte programe operaţionale. Deci este la dispoziţia statului român de a identifica care sunt resursele de unde pot fi luaţi bani suplimentari pentru spitalele regionale”, a mai spus Creţu

Acesta a spus că, din informaţiile pe care le deţine, pentru actuala perioadă de finanţare rata de cheltuire în cadrul POR este de 25%, iar rata de contractare este de 70%. Ea a subliniat că pentru fazarea proiectelor sau pentru creşterea sumei destinate spitalelor regionale este necesar ca Guvernul României să depună o cerere în acest sens.

„A durat foarte mult până s-au stabilit locaţiile celor trei spitale regionale, până s-au făcut studiile de fezabilitate. Am aflat că studiul de fezabilitate pentru spitalul din Iaşi a fost aprobat de către Guvern, dar vreau să spun că la Comisia Europeană nu s-a primit niciunul dintre aceste studii de fezabilitate, pentru niciunul dintre cele trei spitale regionale. Pentru ca să se întâmple ceea ce doamna prim-ministru propunea, aceea de a fi fazate proiectele, în primul rând trebuie să fie depuse la Comisia Europeană, aprobate şi apoi fazate. Dacă se doreşte creşterea sumei, avem nevoi iarăşi de o solicitare în scris. Deci pentru orice pas în viitor, este nevoie de o solicitare în scris din partea Guvernului. În orice caz, eu şi Comisia Europeană nu sprijinim ideea ca fondurile europene să fie cheltuie doar pe documente tehnice”, a mai spus Crețu.

Măcar un spital ar fi putut fi realizat

În opinia Comisiei Europene, ar fi putut fi realizat măcar unul dintre spitalele regionale, dacă guvernele din ultimii ani ar fi avut voinţa politică să facă acest lucru.

Comisarul european a solicitat în repetate rânduri Guvernului României să transmită Comisiei Europene un punct de vedere privind modul în care intenţionează să continue proiectul spitalelor regionale.

„Am văzut şi eu luarea de poziţie a doamnei prim-ministru. Dânsa se referea la o discuţie pe care am avut-o la Palatul Victoria în data de 18 februarie 2018. Este vorba de o discuţie pe care am avut-o la începutul mandatului său. De fapt, dacă veţi urmări comunicatele de presă pe care le-am dat după această întâlnire, am spus public că mă îngrijorează foarte tare stadiul întârziat al celor trei spitale regionale şi că în cadrul acelei întâlniri am discutat diferitele posibilităţi pentru a fi dezvoltare aceste spitale regionale. Din păcate, constat că o luăm mereu de la zero cu o discuţie absurdă, din punctul meu de vedere, pentru că am avut această discuţie, după care în martie i-am trimis doamnei prim-ministru o scrisoare în care am întrebat-o – având în vedere variantele luate în calcul în cadrul discuţiei – care este decizia Guvernului României. Nu am primit răspuns la acea scrisoare. Noi, Comisia Europeană, am revenit cu încă o scrisoare în aprilie anul acesta. Este vorba de clarificări pe care Comisia Europeană le-a cerut cu mai bine de un an şi jumătate în urmă”, a spus Corina Creţu.

Ce este cert este că spitalele regionale nu există, deşi în opinia CE ar fi putut fi făcut măcar unul dintre ele, dacă guvernele din ultimii ani ar fi avut voinţa politică să facă acest lucru.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.