#EURO2016Final Portugalia este noua campioană europeană la fotbal. Fiesta la Lisabona

Portugalia a câștigat în premieră titlul de campioană europeană, după ce a învins duminică seara, pe Stade de France din Saint-Denis, formația Franței cu scorul de 1-0 (0-0, 0-0), după prelungiri, în finala EURO 2016.

Unicul gol a fost marcat de Eder, atacantul echipei franceze Lille (109).

Portugalia, deși fără vedeta Ronaldo (accidentat) a cucerit primul său mare trofeu, după ce a pierdut finala EURO 2004, pe teren propriu. Franța rămâne cu două titluri europene (1984, 2000) și unul mondial (1998), pierzând a doua sa finală, după cea de la Cupa Mondială din 2006.

Începutul de meci a fost destul de alert, iar fiecare echipă a avut câte un șut la poartă, prin Nani (4), respectiv Sissoko (6). Franța a accelerat apoi și Rui Patricio a avut două intervenții bune (10), mai ales la lovitura de cap a lui Griezmann, când s-a opus golului, iar apoi la mingea expediată cu capul și de Giroud.

Evenimentul principal al primei reprize a fost accidentarea lui Cristiano Ronaldo, în minutul 10, după o intrare tare a lui Payet, la genunchiul stâng al vedetei de la Real Madrid, acțiune nesancționată în vreun fel de arbitrul englez. Ronaldo a primit îngrijiri medicale timp de câteva minute (18-20), a revenit pe gazon, dar nu a putut continua și a părăsit terenul pe targă, cu ochii în lacrimi, fiind înlocuit cu Quaresma.

Sissoko a fost cel mai periculos jucător al Franței, cu o incursiune încheiată cu șut puțin peste poartă în min. 22 și un șut din careu în min. 34, respins providențial de Rui Patricio (34). Portugalia a avut câteva ocazii, dar i-a lipsit tocmai omul de la finalizare, Ronaldo. Adrien Silva a șutat pe lângă poartă, la cea mai bună șansă a oaspeților.

În repriza secundă, Pogba a tras peste poartă de la distanță, iar Griezmann a avut un șut bun din unghi, reținut de Rui Patricio. Tot Griezmann a ratat cea mai mare ocazie a partidei, reluând cu capul peste poartă din poziție ideală la centrarea lui Coman. Rui Patricio a fost apoi salvator la șutul din întoarcere al lui Giroud.

Lloris a intervenit și el salvator, în două rânduri, la un șut surprinzător al lui Nani, urmat de o foarfecă a lui Quaresma. Au fost primele șuturi ale lusitanilor pe spațiul porții. Sissoko l-a întrebuințat din nou pe Rui Patricio, cu un șut din afara careului, dar portarul portughez a respins spectaculos. Gignac l-a întors pe Pepe în 6 metri, dar a ratat golul ”de aur” în min. 90+2, când șutul său a lovit bara, iar meciul a ajuns în prelungiri.

Portugalia a avut o mare ocazie de gol în prelungiri, însă Lloris a respins excelent mingea trimisă cu capul de Eder. Franța a avut șansă și în minutul 108, când Guerreiro a luat la țintă bara transversală din lovitură liberă. Această ocazie a prefigurat deschiderea scorului, reușită de Portugalia, prin rezerva Eder, în minutul 109, cu un șut la colț din afara careului, după o acțiune personală.

CITEȘTE cum au sărbătorit fanii portughezi

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here