Claudiu M. Florian a câştigat premiul pentru literatură al Uniunii Europene. Cine sunt ceilalţi 11 laureaţi

literaturăProzatorul român Claudiu M. Florian a câştigat ediţia din acest an a premiului pentru literatură al Uniunii Europene. Lista câștigătoriilor Premiului Uniunii Europene pentru literatură, 2016, a fost anunțată marţi la Comisia Europeană.

Premiul recunoaște cei mai buni autori noi din Europa (țări membre UE, dar și dintre țările care și-au arătat dorința de aderare la Uniunea Europeană).

Câștigătorii din acest an sunt:

Christophe Van Gerrewey (Belgia),

Tanja Stupar-Trifunovic (Bosnia și Herțegovina),

Antonis Georgiou (Cipru),

Bjørn Rasmussen (Danemarca),

Paavo Matsin (Estonia),

Selja Ahava (Finlanda),

Nenad Joldeski (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei),

Benedict Wells (Germania),

Gast Groeber (Luxemburg),

Claudiu M. Florian (România),

Jasmin B. Frelih (Slovenia) și

Jesús Carrasco (Spania) .

Competiția Premiul Uniunii Europene pentru literatură este deschisă țărilor participante în programul Europa creativă, notează editura Semne Bune.

În fiecare an, jurii naționale dintr-o treime a țărilor participante desemnează autorii câștigători. Fiecare câștigător primește 5.000 de euro și beneficiază de promovare suplimentară și vizibilitate internațională la târgurile de carte majore ale Europei, inclusiv Frankfurt, Londra și Paris. Editorii sunt încurajați să aplice pentru finanțare din partea UE pentru a avea cărțile câștigătoare traduse în alte limbi.

Câștigătorii vor primi premiile în cadrul unei ceremonii publice la Concert Noble, la Bruxelles, pe 31 mai, în prezența comisarului european Tibor Navracsics, a Silviei Costa, deputat și președinte în Comitetul pentru Educație și Cultură și a reprezentanților Președinției Olandeze a Uniunii Europene.

EUPL este organizat de Consiliul European al Scriitorilor Europeni, Federația Internațională a Librarilor și a Federația Editorilor Europeni, cu sprijinul Comisiei Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ